FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mršava trgovina na deviznim tržištima pred objavu Fedovog priopćenja

Autor: vmom
LONDON, 30. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima u današnjoj mršavoj trgovini jer ulagači nisu skloni poduzimati veće pozicije u očekivanju završetka dvodnevnog sastanka američke središnje banke.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,15 posto, na 1,3764 dolara. Američka je valuta pak neznatno ojačala prema jenu, za 0,03 posto, na 98,2 jena.

Vjetar u leđa jedinstvenoj europskoj valuti pružilo je najnovije izvješće Europske komisije o poboljšanoj gospodarskoj klimi u eurozoni u listopadu. Ta je vijest potisnula u drugi plan podatke s njemačkog tržišta rada, koji su pokazali blagi rast sezonski prilagođene nezaposlenosti u listopadu.

Podršku euru nastavile su pružati i jučerašnje izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja da ne vidi koje bi instrumente središnja banka mogla primijeniti kako bi zauzdala uzlet eura.

Dolar je pak blago oslabio nakon što je novi podatak s američkog tržišta rada podupro očekivanja da će Fed vjerojatno zadržati program kupovina obveznica dobrim dijelom i u idućoj godini.

Agencija za zapošljavanje ADP objavila je da su američke kompanije u privatnom sektoru u listopadu otvorile oko 130 tisuća novih radnih mjesta, što je manje u usporedbi sa 150 tisuća koliko s očekivali ekonomisti iz Reutersove ankete.

Očekuje se da će Fed danas po završetku redovnog mjesečnog dvodnevnog zasjedanja objaviti da će njihov program kupovina obveznica ostati i dalje u visini 85 milijardi dolara mjesečno. Također, mogli bi upozoriti na slabije podatke iz američkog gospodarstva i time signalizirati nastavak programa poticaja i u 2014. godini.

"Podaci o zapošljavanju u privatnim američkim tvrtkama zrcale posustajanje tržišta rada tijekom posljednjih mjeseci i dodatno potkrepljuju prognoze da će Fed zadržati monetarne poticaje barem do kraja prvog tromjesečja iduće godine", kazao je Omer Esiner, glavni valutni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙