FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mršava trgovina na tržištima deviza pred Fed; euro oslabio prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 29. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro je blago danas oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer se ulagači posljednjih dana sve više pribojavaju da bi Europska središnja banka mogla idućih tjedana iskazati nezadovoljstvo uzletom jedinstvene valute.

Euro je tako oslabio 0,18 posto prema dolaru, na 1,3758 dolara. Time se i dalje drži ispod 1,3833 dolara dosegnutih u prošli petak, što je bila njegova najviša razina od studenoga 2011. godine.

Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,28 posto, na 97,92 jena.

"U razgovoru s klijentima stječe se dojam da se pretjeralo s jačanjem eura i očekivanjima da će Fed potvrditi nastavak popustljive monetarne politike", kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci Credit Agricole.

Dolar su pak najvećim dijelom poduprle prilagodbe pozicija uobičajene za kraj mjeseca i pred redovni mjesečni sastanak američke središnje banke. Mnogi su se proteklih tjedana rješavali dolara, što navodi na zaključak da će se, ako Fed zadrži aktualnu monetarnu politiku kao što se uglavnom i očekuje, ponovno odlučiti za kupovine američke valute.

Očekuje se da će Fedovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu zadržati mjesečni program kupovina obveznica vrijedan 85 milijardi dolara najranije do ožujka iduće godine, pokazala je anketa Reutersa.

"Ulagači očekuju da će Fed signalizirati da ostaje pri popustljivoj monetarnoj politici, i to je više-manje već uračunato u tečajeve. Prilagođavaju se pozicije pred Fed, no obujam trgovine je slab - najmanje 20 do 30 posto manji od uobičajenog", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙