FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mršava trgovina devizama pred sutrašnji sastanak Feda

Autor: vmom
LONDON, 28. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas blago oslabio prema dolaru u mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima jer su ulagači nevoljko poduzimali veće poteze zbog mogućih intervencija Europske središnje banke, uz fokus na sutrašnji sastanak američke središnje banke Fed.

Euro je tako skliznuo za 0,14 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3782 dolara. Drži se tako i dalje ispod nedavno dosegnutih 1,3833 dolara, najviše razine od studenoga 2011. godine.

Prema jenu dolar je ojačao 0,22 posto, na 97,76 jena. Time je odskočio s najniže razine u više od dva tjedna od 96,94 jena, na koju se spustio u prošli petak.

Ulagači su neodlučni po pitanju kupovina eura jer ih brine da bi dužnosnici Europske središnje banke idućih dana mogli pokušati zauzdati njegov uzlet. Špekulacije da bi dužnosnici ECB-a mogli zauzdavati jedinstvenu valutu ojačale su u posljednje vrijeme nakon niza gospodarskih podataka, uključujući Ifo indeks poslovnog povjerenja i indekse PMI u eurozoni, koji su pokazali nesigurne temelje gospodarskog oporavka.

"Zabrinutost zbog mogućih intervencija dužnosnika ECB-a najveći je uteg tečaju eura prema dolaru, koji je u tehničkom smislu na putu prema području od 1,3980 do 1,4 dolara", kazao je Tom Levinson, valutni strateg u banci ING.

U fokusu je i sastanak Feda za koji se očekuje da će potvrditi da je američka središnja banka odlučila nastaviti vrlo popustljivu monetarnu politiku. Očekuje se da će program kupovina obveznica ostati nepromijenjen, u vrijednosti 85 milijardi dolara mjesečno.

Većinom se prognozira i da središnja banka neće početi smanjivati poticaje prije ožujka 2014. godine. Mogli bi iskazati i zabrinutost u vezi gospodarstva, poglavito nakon 16-dnevne blokade koja je naštetila gospodarskom rastu i pogodila poslovno povjerenje.

Premda će dolar, po ocjeni analitičara, vjerojatno otežano dobivati prema euru i britanskoj funti, vjerojatno će jačati prema jenu. Dolaru pritom podršku pruža izgledno zadržavanje postojećih razlika u kamatnim stopama po američkim i japanskim državnim obveznicama, budući da će Fed s vremenom ipak početi smanjivati poticaje dok japanska središnja banka nastavlja s vrlo popustljivom politikom.

Što se japanske središnje banke tiče, ona će vjerojatno na zasjedanju u četvrtak zadržati aktualne monetarne poticaje, koji ciljaju inflaciju od dva posto kroz iduće dvije godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙