FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastaviti borbu protiv nepravilnosti i prijevara

Autor: tper
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Interesi Hrvatske i Europske unije (EU) su jednaki, a nepravilnosti i prijevare moraju se otkrivati i suzbijati bez obzira odakle sredstva dolaze, da li iz nacionalnih proračuna ili europskih fondova, poručio je pomoćnik ministra financija Branko Šegon na konferenciji za javnost i medije u povodu zatvaranja twinning projekta "Daljnje jačanje funkcioniranja hrvatskog AFCOS sustava s ciljem učinkovite zaštite financijskih interesa EU".

Projekt je započeo u ožujku ove godine, vrijedan je 230 tisuća eura, financirao se putem IPA 2009 programa, a provodio se u suradnji s Odjelom za upravljanje strukturnom pomoći EU Ministarstva financija Litve.

Šegon je kazao i kako smo do sada imali oko 600 korisnika koji su bili implementirani kroz povlačenje sredstava, a utvrđeno je oko 95 nepravilnosti, s tim da je 70 i nešto slučajeva zatvoreno jer nisu imali elemente nepravilnosti i aplikaciju na financijski rezultat, a što se tiče samog povrata sredstva riječ je o minimalnom iznosu od nekih 0,08 posto u odnosu na povučena sredstva.

U idućem razdoblju važno je poslati jasnu poruku da sve razine potencijalnih korisnika moraju proći dobru edukaciju kako bi ljudi znali kako doći do sredstava te je nužno djelovati da kod privlačenja sredstva bude što manje nepravilnosti i prijevara, istaknuo je Šegon.

Naime, ulaskom u EU Hrvatskoj su se otvorile mnoge mogućnosti i povećala su se sredstva u odnosu na razinu koju smo imali u razdoblju prije ulaska u EU.

Stoga nije važno samo ta sredstva iskoristiti, važno ih je iskoristiti ispravno, jer ako se ne koriste ispravno morat će se vratiti u proračun EU, što će napraviti štetu ne samo državnom proračunu već i korisnicima, istaknuto je.

Cilj projekta "Daljnje jačanje funkcioniranja hrvatskog AFCOS sustava s ciljem učinkovite zaštite financijskih interesa EU" bio je osigurati učinkovitu i odgovarajuću zaštitu financijskih interesa EU u Hrvatskoj u okviru procesa pripreme za strukturne instrumente EU, kazala je voditeljica projekta za Hrvatsku Mirjana Jurić.

U okviru projekta, kako je rečeno, izrađen je nacrt nove nacionalne strategije suzbijanja prijevara za zaštitu financijskih interesa EU za razdoblje 2013.-2015., poboljšane su procedure za upravljanje nepravilnostima, ojačana učinkovitost AFCOS sustava u Hrvatskoj (hrvatskog sustava protiv prijevara) itd.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙