FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U fokusu pregovori u SAD-u; dolar pod pritiskom

Autor: vmom
LONDON, 14. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas oslabio na međunarodnim deviznim tržištima zbog opreza ulagača koji strahuju da u Sjedinjenim Državama vjerojatno neće biti postignut dogovor o podizanju limita zaduživanja do kraja ovoga tjedna kada ističe rok za primjenu izvanrednih mjera.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao gotovo 0,4 posto, na 1,3595 dolara. U sličnom postotku dolar je bio na gubitku i prema švicarskom franku, oslabivši 0,36 posto, na 90,64 švicarskih centima.

Prema jenu se američka valuta donekle stabilizirala, nakon početnih gubitaka, te se njome trgovalo po 98,12 jena, što znači da je u plusu 0,05 posto u odnosu na zatvaranje u prijašnjem trgovanju. Drži se tako ispod najviše razine u dva tjedna od 98,60 jena, na koju se popeo krajem prošlog tjedna.

Iako su pregovori u američkom Senatu kojima se nastoji prevladati fiskalna kriza u nedjelju pokazali određen napredak, ne bude li politička blokada otklonjena do četvrtka kada ističe rok za podizanje limita zaduživanja, najveće svjetsko gospodarstvo naći će se u situaciji da neće biti u stanju podmirivati svoje obveze u idućim tjednima.

"Preko vikenda je razočaralo to što još ni kakav-takav dogovor nije postignut. Mišljenja smo da što se više bliži krajnji rok za podizanje limita, a mi još nemamo odgovarajući dogovor, to će tečaj dolara prema jenu biti više izložen prodajnim pritiscima", tumači Lee Hardman, valutni ekonomist u tvrtki BTMU.

"Jen i švicarski franak, dakle valute-utočišta, trebali bi imati koristi bude li jačao zazor ulagača od rizičnih ulaganja", dodao je.

Analitičari kažu da su ulagači na oprezu i da ne žele poduzimati veće poteze, ni u smislu kupovina, a ni prodaja, s obzirom da postoji mogućnost da se dogovor o limitu postigne u zadnji tren, što bi moglo potaknuti uzlet dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙