FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, čeka se dogovor u SAD-u

Autor: mkuz
LONDON, 16. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima u očekivanju dogovora u SAD-u o podizanju razine zaduživanja države kako bi joj se omogućilo uredno servisiranje financijskih obveza.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i iznosila je 109,91 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,14 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i barelom se trgovalo po cijeni od 101,31 dolar. Jučer je oslabio 1,2 dolara.

Zatvaranje državnih službi i fiskalna blokada pomutili su izglede za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte i raspoloženje na financijskim tržištima.

"Stajalište je tržišta da će blokada u Washingtonu biti otklonjena. U međuvremenu se nastavlja neizvjesnost a cijene nafte vjerojatno će se kretati u vrlo uskom rasponu", rekao je Gareth Lewis-Davies iz londonskog ogranka BNP Paribasa.

Analitičari ističu da bi se u slučaju da Sjedinjene Države ne budu mogle podmirivati svoje financijske obveze američki financijski sektor mogao zamrznuti i ugroziti svjetsko gospodarstvo.

Agencija Fitch je upozorila da bi mogla sniziti američki kreditni rejting AAA zbog političkih ucjena u kojima je na kocki razina zaduživanja.

Nesigurnost povećava i nestrpljivo očekivanje ishoda pregovora u Ženevi u kojima zapadne sile i Iran nastoje doći do uzajamno prihvatljivog rješenja za sporni iranski nuklearni program. Zbog sankcija povezanih s tim programom iranski je izvoz nafte u protekim godinama smanjen za više od milijun barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je jučerašnja cijenu barela referentne košarice njene nafte iznosila 107,64 dolara, u odnosu na na 108 dolara koliko je iznosila prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙