FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska prijeti blokadom restrukturiranja Alcatel-Lucenta u borbi za radna mjesta

Autor: mpuk
PARIZ, 9. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Francuska vlada upozorila je u srijedu proizvođača telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent da bi mogla blokirati njegove planove restrukturiranja u Francuskoj ukoliko sa sindikatima ne postigne dogovor kojim bi se spasilo što više radnih mjesta.

Grupa je u utorak predstavila planove o ukidanju ukupno 10.000 radnih mjesta širom svijeta, uključujući 900 u Francuskoj, ustvrdivši da su rezovi posljednja prilika da se prekine višegodišnji trend negativnih poslovnih rezultata.

Vlada predsjednika Francoisa Hollandea kritizirala je te planove, a premijer Jean-Marc Ayrault istaknuo u srijedu da bi vlada mogla iskoristiti najnovije promjene zakona o radu i blokirati poteze kompanije u Francuskoj.

"Ne bude li postignut većinski sporazum (sa sindikatima), plan restrukturiranja neće biti prihvaćen jer je po izmijenjenom zakonu sada na državi odgovornost da nešto poduzme", rekao je Ayrault za radio Europe 1.

"Želimo pregovore kojima će se sačuvati što više radnih mjesta", kazao je, pozivajući Alcatel-Lucent da izmijeni plan koji u aktualnom obliku predviđa zatvaranje dva pogona i moguću prodaju ostalih.

Prema zakonu o radu koji je stupio na snagu u lipnju vlada mora provjeriti jesu li slični sporazumi, koje poduzeća sklapaju sa sindikatima, u skladu s propisima.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, država kreće u temeljitu provjeru plana restrukturiranja, uključujući i procjenu njegove primjerenosti s obzirom na imovinu grupe i gospodarsko zdravlje.

U svakom slučaju, "bez dozvole vlade kompanija ne može otpuštati ljude", kazao je u telefonskom razgovoru za Reuters dužnosnik ministarstva rada.

Alcatel-Lucent zapošljava 72.000 radnika širom svijeta a konkuriraju mu švedski Ericsson, kineski Huawei i finska Nokia. Kompanija bilježi neto gubitke već pet tromjesečja zaredom.

Francuski ministar industrije Arnaud Montebourg, idejni začetnik kampanje kojom se poticalo francuska poduzeća i potrošače da kupuju domaće proizvode, također je pozvao francuske mrežne operatere da pomognu Alcatel-Lucentu favoriziranjem njegovih proizvoda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙