FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne uslijed nesigurnih izgleda potražnje u Kini

Autor: mkuz
LONDON, 18. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stagnirale su danas na međunarodnim tržištima jer su optimizam ulagača zbog ubrzanog kineskog gospodarskog rasta u trećem tromjesečju prigušili loši rujanski podaci o naftnoj potražnji u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte tako ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po cijeni od 109,26 dolara. U SAD-u se barelom također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na sinoćnje zatvaranje tržišta, od 100,65 dolara.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna najbržim tempom u ovoj godini, od 7,8 posto. Analitičari ipak upozoravaju da su prognoze za četvrto tromjesečje osjetno manje blistave, potkrepljujući svoje ocjene padom izvoza u rujnu i nestabilnom globalnom potražnjom.

"Rast (kineskog) BDP-a mogao bi u četvrtom tromjesečju blago usporiti u odnosu na treće tromjesečje", napisao je u bilješci Bei Xu iz Natixisa.

Prema Reutersovom izračunu potražnja za naftom u Kini u rujnu se smanjila na godišnjoj razini prvi puta u 17 mjeseci zbog radova na održavanju u rafinerijama i posljedične smanjene prerade. Potražnja za gorivom pala je na godišnjoj razini 1,8 posto, što je njezin prvi pad na godišnjoj razini od travnja 2012.

"Uvoz sirove nafte dosegnuo je u rujnu rekordnu razinu pa se takvi podaci mogu objasniti samo gomilanjem ogromnih zaliha", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Analitičari ističu da je inače raspoloženje na tržištima roba bilo slabo i da ulagači radije ulažu u dionice.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte jučer iznosila 107,02 dolara, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙