FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Sabor danas raspravlja o prijedlogu odluke koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, čime se izlaže riziku od suspenzije referenduma, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar, zaprijetivši da njegova stranka, u slučaju opstrukcije referenduma, neće podržati nikakve ustavne promjene. "Svaki manevar koji bi doveo do opstrukcije referenduma za posljedicu će imati to da Hrvatski laburisti u Saboru neće podržati nikakve ustavne promjene. Tko god da pokušava minirati građanski referendum, to mora znati", rekao je Lesar. Kazao je i kako je sve više onih koji predlažu da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. "Nismo li ušli u apsurd da jedno mišljenje Ustavnog suda imamo i ne poštujemo ga i tražimo drugo mišljenje za koje ne znamo da li ćemo ga poštivati kad ga dobijemo", rekao je Lesar. Dodao je da je "iz javnih nastupa nekih kolega u proteklih 48 sati vidljivo da njima nije stalo do ocjene ustavnosti, nego dolaska do svojevrsnog moratorija o održavanju referenduma i manevra koji bi se na taj način mogao izvesti". Milorad Pupovac najavio je da će SDSS podržati predloženu odluku, po kojoj bi građani na referendumu 1. prosinca odlučivali tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj izmjeni Ustava. "Dići ćemo ruku za odluku, ali problem je u tomu što ova inicijativa u sebi sadrži komponentu ustavne krize u Saboru i političkom životu", rekao je. Pupovac tumači da bi u slučaju potvrdne odluke na referendumu moglo doći do sukoba izravne i predstavničke demokracije. "U uređenoj pravnoj državi zna se tko odlučuje o nekom pitanju koje je na dnevnom redu. Ako je Ustavni sud rekao da je to narod, a rekao je, gotova je stvar. Može SDP to spriječiti, ali onda bi se Stranka demokratskih promjena pretvorila u stranka demokratskih prevara i izvršio bi se državni udar", replicirao mu je Dujomir Marasović (HDZ). Jadranka Kosor priklonila se prijedlozima da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) predstavilo je danas izvješće o realizaciji plana nabave za 2013. i plan za 2014. pri čemu je ministar Ante Kotromanović istaknuo da žele biti potpuno otvoreni i transparentni i djelovati u skladu sa zakonom te da nemaju što kriti. "Po prvi puta ove godine već imamo plan za iduću i to mora postati praksa", naglasio je Kotromanović na radnom sastanku s članovima saborskih Odbora za obranu te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. U ovoj je godini od ukupno 1,6 milijardi kuna 416 milijuna realizirano je po ranije sklopljenim ugovorima, a 1,2 milijardi kuna po postupcima javne nabave. Provedeno je 986 postupaka javne nabave i sklopljeno 1092 ugovora i okvirnih sporazuma, stoji u izvješću koji je predstavio načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu MORH-a Branko Pribolšan. Među kapitalnim ulaganjima su remont šest helikoptera koji bi trebao biti dovršen do ožujka iduće godine. U ovoj se godini odustalo od nabave od atomsko-biološko-kemijske (ABK) opreme i izgradnje kuhinje u Zemuniku. Za 2014. sredstva su planirana na razini 2013. i projekcije proračuna od 2014. do 2016. u visini od gotovo 4,5 milijardi kuna, a za materijalno zbrinjavanje predviđeno je 1,6 milijardi kuna.

VUKOVAR - Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Đorđe Macut najavio je da će Vijeće od Ministarstva uprave zatražiti neprimjenu izmijenjenog Statuta grada i ocjenu njegove zakonitosti, a reagirat će kad dobiju Statut i vide usvojene izmijene. Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara još nije zaprimilo izmjenjeni Statut te sve i da hoće reagirati, ne može to učiniti dok članovi Vijeća ne vide usvojene izmjene Statuta, izjavio je danas Hini predsjednik tog vijeća Đorđe Macut. Najavio je međutim kako će vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine "zasigurno izraziti nezadovoljstvo usvojenim izmjenama Statuta" te će, "posve je sigurno", od Ministarstva uprave zatražiti njegovu neprimjenu. "Ići ćemo prema Ministarstvu uprave i zatražiti ocjenu zakonitosti izmijenjenog Statuta i o tome obavjestiti i Savjet za nacionalne manjine RH", kazao je Macut.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je danas da je zahtjev Kluba zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ za preimenovanjem Trga maršala Tita proslijedio na očitovanje gradonačelniku Milanu Bandiću. Materijal koji mi je dostavio Klub HDZ-a proslijedio sam gradonačelniku koji je predlagač točaka dnevnog reda. O njegovom očitovanju ovisi hoćemo li o tome raspravljati na plenarnoj sjednici 28. studenoga, odgovorio je Kosor na upit novinara hoće li se na skupštinskoj sjednici naći pitanje preimenovanja Trga maršala Tita. "To je političko i ideološko pitanje, ja sam više sklon gospodarskim pitanjima koja su bitnija za građane Zagreba, koji žive u ovom vremenu, i našoj djeci koja će živjeti u ovom gradu u budućnosti", zaključio je Kosor.

ZAGREB - Zagrebačka nadbiskupija predstavila je danas projekt odgoja za odrasle kako bi odgovorila na duhovne potrebe suvremenog čovjeka i potakla jače zajedništvo i solidarnost vjernika, rečeno je danas na konferenciji za tisak u nadbiskupijskom Tiskovnom uredu u Zagrebu. Svakog utorka tijekom pastoralne godine od studenog do lipnja, osim u siječnju, organizirat će se kateheze za odrasle, odnosno katehetski susreti koji se već održavaju u nekoliko župa organizacijski će se prošiti na sve župe, kazao je predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu Tomislav Subotičanec. Sedam susreta vodit će kardinal Josip Bozanić, video-linkom preko nadbiskupijske mrežne stranice, sedam susreta će voditi mjesni župnici, a preostalih sedam će biti molitveni susreti, najavio je Subotičanec. Teme susreta koje će voditi Bozanić bave se sadržajem kršćanske vjere, dok će župnici govoriti o temeljnim životnim vjerničkim pitanjima.

ZAGREB - Članovi Hrvatske kršćanske koalicije danas su pred zgradom Vlade na Markovu trgu održali mirni prosvjed zbog nevoljkosti Vlade da potpiše međusobno zadovoljavajući ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa o čemu pregovaraju već dvije godine. Koalicija broji oko 1200 članova, a čine ju Savez crkava "Riječ života", Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj i Crkva cjelovitog evanđelja. Predsjednik koalicije Mario Dučić naglasio je da jednakost svih vjerskih zajednica jamče Ustav i Zakon o položaju vjerskih zajednica, no u praksi to nije tako. Niti nakon dvije godine pregovora Vlada putem Ministarstva pravosuđa i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama nije ponudila sklapanje ugovora koji ne bi bili diskriminirajući u odnosu na ugovore koje je sklopila s drugim vjerskim zajednicama, tvrdi Dučić.

RIJEKA - Kolektivni ugovor za brodogradilište 3. maj ostat će na snazi do potpisivanja novog ugovora na razini Uljanik grupe, a otpremnine za oko 400 prekobrojnih radnika u riječkom brodogradilištu, koje je sada u sastavu Uljanik grupe, iznosit će 5.600 kuna po godini radnog staža, najviše 170.000 kuna po radniku, potvrdio je danas povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić. Visina otpremnina određena je u sporazumu kojim se uređuje isplata otpremnina do kraja 2014., a potpisali su ga svi sindikati Uljanik grupe, uključujući i tri trećemajska sindikata - podružnice Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikata Istre i Kvarnera, te Sindikat 3. Maj. Šoljić je Hini rekao da će proces određivanja viška od oko 400 zaposlenih u 3. maju početi za dva do tri tjedna, dodavši da je taj proces već počeo u pulskom dijelu Uljanik grupe, za oko 200 ljudi.

ZAGREB - O imovini bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u slučaju Fimi media svjedočiti će njegove kćeri i supruga, no sud nije prihvatio prijedlog obrane da tezu o Sanaderovu političkom progonu "dokažu" dokumentima iz kojih proizlazi da je njegova nasljednica Jadranka Kosor tužiteljstvu slala svjedoke koji su ga teretili. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je riječ o dokumentima koji dokazuju da je nekada najmoćniji hrvatski političar žrtva progona svoje nasljednice jer se u njima nalaze i podaci o kontaktima Jadranke Kosor s tužiteljstvom. "Kosor je slala u tužiteljstvo ljude koji su je izvještavali koliko su natočili Sanaderu. To je vrlo relevantan dokaz, ako ne za ovaj sud, onda za onaj u Strasbourgu", kazao je Prodanović. Smatra da je sud odbio relevantan policijski dokument iz 2011. sastavljen u vrijeme kada se istraživalo curenje informacija o postupcima protiv bivšeg premijera.

ZAGREB - Prevara ruleta izazov je za brojne prijestupnike koji širom svijeta na domišljat i lagan način brzo žele zaraditi novac, a u posljednjem slučaju zabilježenom u Hrvatskoj to je pošlo za rukom trojici prevaranata koji su u dva navrata nadmudrili elektronski rulet za gotovo 85 tisuća kuna, ali su u drugom slučaju uhvaćeni. Prvu prevaru, trojica muškaraca od 29, 35 i 41 godine izvela su u jutarnjim satima sredinom listopada u zagrebačkom automat klubu u Branimirovoj ulici. Dobitak od 50-ak tisuća kuna bez problema su podigli na blagajni nakon što su žicom umetnutom u stroj usmjeravali kuglicu na željene brojeve. Iako im je metoda bila uspješna, trojac nije došao do novca u drugom slučaju kada su prije dva dana operaciju odlučili ponoviti. Iako su i tada ostvarili dobitak od gotovo 35 tisuća kuna djelatnici automat kluba na blagajni su posumnjali da nešto nije u redu pa su ih zadržali do dolaska policije.

VARAŽDIN - Varaždinska policija pronašla je četvoricu mladića koji su u nedjelju u poslijepodnevnim satima skinuli i razbili ploču s dvojezičnim natpisom Vijeća srpske nacionalne manjine s pročelja zgrade u središtu Varaždina. Kako se navodi u današnjem priopćenju policije, riječ je o mladićima u dobi od 20, 21, 24 i 26 godina sa šireg varaždinskog područja. Prijavljeni su za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Policija ne navodi motiv krađe i razbijanja dvojezične ploče, no neslužbeno se doznaje da se radi o vandalizmu bez političkih ili nacionalnih konotacija. U policiji nisu željeli reći ima li koji od četvorice mladića od ranije dosje u policiji. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina Mile Sekulić rekao je danas za Hinu da se srpska nacionalna manjina u Varaždinu osjeća sigurno i da nema govora o bilo kakvoj vrsti napada na nju ili ugrožavanja. No čin krađe i uništavanja ploče oštro osuđuje i kaže da, iako ne želi pomisliti da bi se takav slučaj ponovio, ne može s punom sigurnošću tvrditi da neće.

ZAGREB - Hrvatski prevoditelj, književnik, književni kritičar i urednik Zlatko Crnković pokopan je danas u Zagrebu, u gradu u kojemu je proveo najveći dio svoga života i u kojemu je preminuo 2. studenoga u 83. godini. Zlatko Crnković rođen je u Čaglinu pokraj Požege 11. svibnja 1931. godine. Nakon osnovne škole koju je završio u rodnome mjestu školovanje je nastavio u Zagrebu gdje je 1956. diplomirao engleski i njemački jezik, a zatim i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U kalifornijskom Berkeleyju je pak školske godine 1961./1962. studirao američku književnost. Četvrt stoljeća bio je urednik u Nakladnome zavodu Znanje, gdje je uređivao biblioteku HIT u kojoj je potpisao 260 naslova, biblioteku ITD koja bilježi oko 160 njegovih uredničkih potpisa, a uredio je i osamdesetak knjiga u biblioteci Evergrin te niz kompleta, izabranih djela i posebnih izdanja. Nakon Znanja radio je u Algoritmu gdje je uređivao biblioteku "Zlatko Crnković vam predstavlja". Prevodio je s četiri jezika - njemačkoga, engleskoga, ruskoga i francuskoga jezika.

RIJEKA - Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić danas je u Kastvu na sastanku s gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem razgovarala o projektima vezanim uz kulturu na području toga grada, a kao prioritet istaknuta je gradnja doma kulture. Taj bi objekt bio spomen na prvu hrvatsku čitaonicu na tom području, utemeljenu 1866. godine, i postao bi novim središtem grada, mjestom okupljanja građana, rekla je novinarima nakon sastanka ministrica Zlatar-Violić. Dom kulture mogao bi se kandidirati za financiranje iz europskih fondova, ali u tome svakako moraju sudjelovati i lokalna zajednica i država, istaknula je ministrica. Kako je zasad izrađeno samo idejno rješenje, ministarstvo, po procjeni, treba uložiti oko dva milijuna kuna za izradu izvedbene dokumentacije kao podloge za prijavu na europske fondove, istaknuto je nakon sastanka.

ZAGREB - Peta Noć Kazališta ove će se godine održati u subotu 16. studenog u 76 teatarskih institucija u 36 hrvatskih gradova, a prvi put će kazališta svoja vrata širom otvoriti i u Belišću i Popovači te na dva otoka, Šolti i Hvaru. Jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenome, kada kazalište postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Cilj je manifestacije ostvarivanje novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu, te otvaranje mogućnosti dugoročnih kulturnih suradnji i razmjena kako gotovih produkcija, tako i stvaranje novih koprodukcija s krajnjim ciljem razmjene iskustava i širenja znanja kulturnog djelovanja.

VINKOVCI - Kulturna i znanstvena manifestacija Šokačka rič, koja čuva od zaborava šokački govor, proučava i njeguje jezičnu baštinu Slavonije, održat će se u Vinkovcima 8. i 9. studenoga jedanaesti put, a središnja tema bit će slavonski dijalekt i leksikografija, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zajednici kulturno umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije. "U proteklih deset godina napravili smo puno, a manifestacija je potpuno opravdala očekivanja. Pokazali smo da možemo biti uspješni kada je riječ o očuvanju tradicijske baštine i na znanstvenoj razini", ocijenio je predsjednik županijskog ZAKUD-a Andrija Matić. Autorica projekta Šokačke riči Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU, istaknula je kako je u proteklih deset godina ta manifestacija postala svojevrstan pokret u Slavoniji te danas nema tradicijske manifestacije u toj regiji na kojoj se ne čuje šokački govor.

ZAGREB - Izložba "Balkan?" s radovima osmero umjetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije koji su tijekom ljeta i jeseni ove godine bili na višetjednom rezidencijalnom boravku u Švicarskoj, otvara se 8. studenog u okviru festivala Culturescapes, u izložbenom prostoru Basement u Baselu. Hrvatsku će predstaviti mladi umjetnik Goran Škofić, a izložit će se i radovi Zdravka Delibašića, Flake Haliti, Gjorgea Jovanovika, Milene Jovićević, Adele Jušić, Alkete Ramaj i Slobodana Stošića. Dan nakon svečanog otvorenja u izložbenom prostoru održat će se susret s tim umjetnicima, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

ZAGREB - Zagrebački festival tolerancije tradicionalno organizira jesensku turneju Edukacijska jutra kojom kod školske djece nastoji promicati toleranciju i razumijevanje naspram rastućem nasilju među mladima, diskriminaciji i socijalnim nepravdama u današnjem društvu, a tijekom studenoga s tim će ciljem posjetiti Novi Marof, Čakovec i Osijek. Iduće srijede, 13. studenog u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu prikazat će se njemački film "Nadarena djeca" Markusa Rosenmuellera, priča o glazbeno iznimno nadarenoj djeci koji žive u Ukrajini i čije je prijateljstvo nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti, no sve se mijenja s početkom Drugog svjetskog rata. Nakon projekcije nagrađivani filmski producent Branko Lustig govorit će o svom iskustvu iz nacističkih koncentracijskih logora te o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja različitosti.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙