FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 3. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti na presudu Visokog upravnog suda, kojom je Republici Hrvatskoj osporeno vlasništvo nad Dajlom. O odluci države da uloži svojevrsnu žalbu na pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda izvijestila je večeras Nova TV pozivajući se na DORH. Visoki upravni sud je pravomoćnom presudom, donesenom 21. ožujka ove godine, poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno državi. Ministar pravosuđa tim je rješenjem proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene između 1997. i 2002. godine, kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije. Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i Svete Stolice, koja je nezadovoljna time kako je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine. Vlada Jadranke Kosor smatrala je kako se time otvara mogućnost revizije Osimskog sporazuma, kroz koji su obeštećeni talijanski vlasnici imovine u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je građane da svi izađu na referendum, kojim građanska inicijativa 'U ime obitelji' traži da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice muškarca i žene, te da svojim glasom jasno kažu da neće dozvoliti diskriminaciju niti jedne grupacije. "Izaći ću na taj referendum i mislim da svi trebaju izaći na njega. Svakome tko živi u ovoj zemlji mora biti jasno da, prođe li taj referendum, to je otvaranje vrata da se sutra traži diskriminacija bilo koje druge grupe, a na kraju i svakog od nas. Jer svatko od nas pripada nekoj manjini", rekla je Pusić večeras u Dnevniku Nove TV. Upitana što ako referendum prođe, Pusić je odgovorila kako tada ta odredba ide u Ustav. "Ja ću to smatrati velikom pljuskom hrvatskom političkom sazrijevanju i korakom unazad", rekla je.

ZAGREB - Ukupna ovogodišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 2329 dozvola, od čega je, po podacima Ministarstva rada, 2000 za produženje već izdanih dozvola, a 329 za novo zapošljavanje stranaca. Brodogradnje nema među djelatnostima u kvoti za 2013., za razliku od prošle godine, kada je najviše dozvola, njih 614, bilo izdano upravo u brodogradnji. Razlog je vjerojatno taj što je Kraljevica otišla u stečaj pa je na tržistu rada bilo dovoljno radnika toga profila. Kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2013. nije u potpunosti iskorištena - do sada je po podacima Ministarstva izdano 289 dozvola, tako da do kraja godine postoji mogućnost za izdavanje još 40. Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova i sukladno odobrenoj kvoti koju donosi Vlada, u ovoj godini državljanima trećih država izdano je 168 dozvola za novo zapošljavanje i 1181 dozvola za produženje već izdanih dozvola. Državljanima trećih država izvan godišnje kvote, sukladno Zakonu o strancima, u 2013. izdano je 928 dozvola za boravak i rad, navodi se u priopćenju Ministarstva rada i socijalne skrbi.

PULA - Članovi Građanske inicijative "Volim Pulu" s današnje konferencije za novinare uputili su poziv građanima da 6. studenoga dođu na javno izlaganje o prenamjeni toga poluotoka, koji je stoljeće i pol bio u posjedu vojnih vlasti, a 2007. ga je Ministarstvo obrane RH predalo Gradu. Inicijativa "Volim Pulu" zalaže se za javnu uporabu tog dijela Pule i otvaranje bivšeg vojnog područja za građane. "Iako se o prenamjeni tog poluotoka nagađa već punih pet godina, ovom javnom raspravom građanima se prvi put nudi mogućnost da vide što se na tom zatvorenom i građanima nedostupnom poluotoku planira," istaknuo je arhitekt Emil Jurcan. Prema prijedlogu Generalnog urbanističkog plana Pule na Muzilu dvije trećine površine su namijenjene isključivo turizmu s predviđenim hotelima, apartmanima i golf terenima, a planiranih javnih sadržaja ima tek sedam posto. "No, i iza javnih sadržaja skrivaju se oni turistički - kongresni centar, luka u koju mogu i nautičari te javno zelenilo u službi golf terena," ustvrdio je Emil Jurcan.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙