FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Saborska oporba apelirala je danas da se potakne unos novih udjela u Fond hrvatskih branitelja i tako osigura budućnost Fonda, a time i nastavak rada zaklade i fonda iz kojih se stipendiraju djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. "Tražimo da se dionice, nakon privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, stave u Fond i time omogući dalje projekte koji će doprinjeti boljoj svakodnevici braniteljima“, rekao je Zvonko Milas (HDZ) u raspravi o izvješću o poslovanju Fonda u 2012. godini. Fond je, kaže Milas, itekako održiv, izvršio je ono za što je osnovan - isplaćuje se dobit braniteljima, zaklada dobro posluje. Slično razmišlja i nezavisna Jadranka Kosor koja drži da je Fond obavio i obavlja svoju zadaću, da ima relevantnu imovinu višu od 1, 2 milijarde kuna. Oporba upozorava da se imovina Fonda smanjuje i da se, ako se to nastavi, neće moći ulagati u razvojno-socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, posebice djece.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je kako je, bude li potrebno, spreman zauzeti se za sazivanje tematske sjednice posvećene Brodosplitu. "Spreman sam za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća posvećene Brodosplitu ako situacija u tom poduzeću bude neugodna", rekao je Baldasar na početku današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća, odgovarajući na zahtjev vijećnika Luke Podruga (HČSP) da gradonačelnik izvjesti vijećnike o stanju Brodosplitu nakon nedavnih zbivanja u škveru. U splitskom škveru je nedavno došlo do napetosti između dijela radnika, koji su bili obustavili rad zbog kašnjenja, a zatim zbog smanjivanja plaće, i predsjednika Uprave splitskog škvera Tomislava Debeljaka, koji je tada pokrenuo disciplinski postupak i suspendirao 254 radnika. "Predsjednik Uprave Tomislav Debeljak mi je rekao da od 254 suspendirana radnika neće svi ostati suspendirani, a prema mojim saznanjima već se više od 200 vratilo na posao. Trenutačno je pod suspenzijom još 23 ili 25 radnika splitskog škvera, ali nije definirano da oni neće doći na posao i možda će se i za njih pronaći kompromis", istaknuo je Baldasar.

ZAGREB - Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak u svojim su obranama u cijelosti ostale pri ranijim priznanjima da su sudjelovale u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici i izrazile su žaljenje što su počinile nedjela za koja ih tereti Uskok. "Žao mi je što sam došla u ovakvu situaciju, osjećam se krivom i još jedanput pred vama izražavam žaljenje. Zbog toga pati moja obitelj, ja sam se razboljela, na bolovanju sam dvije i pol godine, a u međuvremenu sam dobila i otkaz", kazala je bivša HDZ-ova blagajnica. Svoje iskaze o korupciji u HDZ-u u istrazi je potkrijepila i bilježnicom gdje je zavodila sve isplate "na ruke" iz stranačkog crnog fonda. Osim što je izrazila žaljenje i ponovila da ostaje pri ranijih iskazima Nevenka Jurak podsjetila je da Fimi media radi od 2001. te da je pomoć dugogodišnjeg prijatelja i HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića zatražila 2004. kada je nakon razvoda zapala u financijske tegobe. Barišić joj je obećao pomoć u pronalaženju poslova i rekao da će porazgovarati s Ivom Sanaderom, koji je nekoliko dana kasnije prihvatio da Fimi media radi za HDZ, da će joj se pronalaziti poslovi od kojih će imati pravo na troškove i proviziju dok će dobit prenijeti za potrebe stranke. Navela je i da su, osim poslova koje su uredno obavili, počeli stizati i zahtjevi privatnih poduzetnika za doniranje novca HDZ-u na način da izda fiktivne fakture koje su joj oni platili te da je zbog toga osjetila strah i požalila se Barišiću. "On me je saslušao, složio se i rekao da će porazgovarati sa Sanaderom. Povratno mi je rekao da je Sanader poručio da se nemam razloga bojati. Ova poruka mi je bila dovoljna jer je bila izrečena od predsjednika vlade", kazala je Jurak.

OSIJEK - Senat osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" danas je donio odluku o osnivanju Centra za stručne studije, nove nastavne sastavnice koja će objedinjavati aktivnosti postojećih stručnih studija na tome Sveučilištu. Rektor Željko Turkalj pojasnio je kako Zakon o visokom obrazovanju propisuje da je osnivanje stručnih studija u nadležnosti Veleučilišta, koje u Osijeku ne postoji, pa se koristi ova institucionalna mogućnost kako grad ne bi izgubio postojeće stručne studije, koji će biti dio procesa cjeloživotnog obrazovanja. Kazao je kako su stručni studiji prvenstveno namijenjeni učenicima strukovnih škola, koji se ne mogu izravno upisivati na sveučilišne studije, pa bi ukidanjem stručnih studija osječki učenici ostali bez jedne od mogućnosti nastavka školovanja na visokoškolskim institucijama.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji Milutina Baltića, hrvatskog političara, narodnog heroja NOB-a i nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. ''Izražavam najdublju sućut povodom smrti Milutina Baltića, predanog borca u borbi protiv zala nacizma i fašizma. Svojim djelovanjem i radom u teškim uvjetima tijekom Narodno - oslobodilačke borbe i svojim djelovanjem u poslijeratnom razdoblju pokazao je privrženost dobru svih naših građana'', stoji u sućuti predsjednika Josipovića, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. Milutin Baltić (1920-2013) umro je u Zagrebu 27. listopada. Bio je jedan od organizatora Narodnooslobodilačke borbe Hrvatske, a nakon Drugog svjetskog rata obavljao mnoge državne dužnosti. Bio je predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske od 10. svibnja 1983. do 10. svibnja 1984. godine.

ZAGREB - Državni inspektorat u današnjoj obavijesti u sklopu sustava brze razmjene službenih podataka o opasnim proizvodima Rapex upozorava na četiri prizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, a riječ je o uočenim nepravilnostima na motociklima Kawasaki, nosaču upravljača Topran na motornim vozilima te ukrasnim svijećama. Iz Državnog inspektorata tako upozoravaju na ukrasne svijeće za unutrašnje prostore u obliku šibica na drvenom štapu (robna marka BMX, model 23448933, 157 komada) različitih boja iz Kine, koje predstavljaju opasnost za korisnike jer tijekom upotrebe previsok plamen može uzrokovati zapaljenje drvenih štapića što može opeći korisnika. Distributer tih svijeća za Hrvatsku, tvrtka BauMax dragovoljno je povukao sporne proizvode sa tržišta i izvršio povrat od krajnjih korisnika, navodi se u obavijesti.

ZAGREB - Poljski državlajnin u kritičnom zdravstvenom stanju spašen je sinoć hitnom helikopterskom evakuacijom s broda Apollo Moon, koji je u pratnji Northern Explorer-a, i prevezen je u splitsku bolnicu. Liječnica s otoka Lastova potvrdila je da je pacijent prebačen u splitski KBC te izvijestila da je pretrpio moždani udar, ali je stabilan i u relativno dobrom stanju, navodi se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Brod Northern Explorer norveške tvrtke Spectrum, koja se bavi seizmičkim istraživanjem podmorja, skenira dno hrvatskog dijela Jadrana radi lociranja mogućih nalazišta nafte i plina.

VINKOVCI - Dvanaest stranih državljana zatečeno je u nezakonitom prelasku državne granice u protekla dvadeset i četiri sata na području vukovarsko-srijemske Policijske uprave, izvjestila je ta PU. Riječ je o četiri državljana Kosova, po tri državljana Indije i Mijanmara (Burme) te dva državljana Pakistana, koji su u dva navrata zatečeni u blizini graničnog prijelaza Bajakovo te željezničkog kolodvora u Tovarniku.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙