FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin izjavio je danas kako se ne slaže s mišljenjem Ustavnog suda da je referendumsko pitanje o ustavnoj definiciji braka u skladu s Ustavom, ali da će kao saborski zastupnik to poštovati. "No kroz raspravu u Saboru i kampanju prije referenduma apelirat ću na građane da ne osuđuju nekog samo zato što voli na drugi način nego što oni vole", izjavio je Grbin na sjednici odbora za zakonodavstvo, obrazlažući prijedlog odluke Odbora za Ustav da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani odgovorili na pitanje 'jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene'. Tom je odlukom predviđeno da o konačnoj promjeni Ustava nakon referenduma odlučuje Sabor, na što je reagirao Ustavni sud, koji je upozorio da referendumska odluka ima trenutačan pravni učinak i da o njoj nema naknadne rasprave. Josip Kregar (SDP) predložio je da se odgodi donošenje odluke o raspisivanju referenduma, kako bi se provela šira javna rasprava o samoj intenciji inicijative. Vanjski član odbora Mladen Godek takvo definiranje braka smatra protuustavnim i apsurdnim.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Frano Matušić ustvrdio je danas da su na sceni političke igre oko Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), upozoravajući da ta agencija od 15. listopada ne može normalno funkcionirati, jer je istekao mandat ravnateljici i dvojici članova Upravnog vijeća. "Nitko se oko toga ne uzrujava, a što se iza toga valja, možemo vidjeti iz nekih napisa, po kojima ministar gospodarstva na to mjesto želi postaviti svoj, HNS-ov kadar, i to odvjetnika čiji je odvjetnički ured pod blokadom", rekao je Matušić u raspravi o izvješću o radu AZTN-a u 2012. Upozorio je da zakon zabranjuje postavljanje stranačkih dužnosnika u tijela AZTN-a. Matušić je podržao izvješće, a posebno je upozorio na mišljenje AZTN-a da država u predstečajnim nagodbama dugove može otpisivati isključivo pod istim uvjetima kao i drugi vjerovnici. U suprotnom bi se, tumači AZTN, otpis dugova smatrao državnom potporom. Zastupnici su upozorili i da su zbog kartelnog djelovanja kažnjavani isključivo mali poduzetnici, dok su velike korporacije ostale netaknute.

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravila je brzu reakciju Ustavnog suda kojom se Hrvatski sabor upozorava na protuustavnost odluke o naknadnom saborskom izjašnjavanju o referendumskom odlukom iskazanoj volji birača, ali i upozorava da taj sud još nije donio odluku o njihovu prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule te o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. HURS je u današnjem priopćenju ocijenio kako je namjera vladajuće koalicije da volju naroda i instrument neposredne demokracije podvrgne naknadnoj kontroli svoje glasačke mašinerije i tumačenja opasan poremećaj u ravnoteži ustavnog ustrojstva i u odnosima sazdanim na diobi vlasti. "Međutim, koliko nas raduje brzina i sadržaj reakcije Ustavnog suda u ovom slučaju, toliko smo razočarani činjenicom da isti sud još uvijek nije donio odluku o našem prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule (podnesenom početkom 2011. godine), kao i o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti, kojeg su, poput nas, prije godinu dana, podnijele i druge sindikalne središnjice", ističe se u priopćenju. HUS se nada da će sudci Ustavnog suda na tim primjerima pokazati neovisnost od politike koja ih imenuje.

OSIJEK - Hrvatska stranka prava (HSP) ocijenila je danas kako podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u skidanju ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru "izaziva sumnju u političko upravljanje tijelima kaznenog progona i govori o razini na koju je palo hrvatsko pravosuđe". Predsjednik stranke Daniel Srb u priopćenju za javnost kaže da je "u najmanju ruku neukusno" podizanje optužnice po kojoj "dvije godine mogu odrobijati" vukovarski branitelji i invalidi koji su u najtežim vremenima branili Vukovar. Kada bi hrvatska tijela kaznenog progona bila tako brza i učinkovita kao što su bila u slučaju četvorice vukovarskih branitelja, Hrvatska bi se mogla pohvaliti najučinkovitijim pravosuđem na svijetu, a svi znamo da nije tako i da mnogi na pravdu čekaju više od dva desetljeća, napominje Srb.

ZAGREB - Članice udruge Žene u Domovinskom ratu danas su saborskim zastupnicima dijelile knjigu svjedočanstava žena Vukovara, a predsjednica udruge Marija Slišković prozvala je hrvatsko državno vodstvo da "selektivnom primjenom zakona potiče netoleranciju". "Hrvatska selektivno primjenjuje zakone. Razgovara o povlačenju tužbe za genocid, a nije istražila i utvrdila dimenziju počinjenih zločina na svome teritoriju u vrijeme Domovinskog rata", rekla je Slišković. Žene u knjizi pišu o mnogim međunarodnim zločinima koji su počinjeni (genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin), za koje nikada nisu pokrenuti kazneni postupci, provedene istrage, ni podignute optužnice. Knjigom, kaže Slišković, udruga želi potaknuti odgovorno ponašanje kada se podnose izvješća, donose i provode zakoni koji su usko povezani s posljedicama ratnog stradanja.

OSIJEK - Pojedincima koji su svojim zalaganjem i nesebičnošću pomogli drugima te osobama koje su sto i više puta dali krv za izlječenje bolesnih i povrijeđenih danas su na svečanom primanju uručene Povelje humanosti Osječko-baranjske županije. Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako se Povelje humanosti dodjeljuju od 1995. godine kao "mali izraz zahvalnosti onima koji i po cijenu ugroze svojih života pomažu drugima ili se nesebično daju za one kojima je pomoć najpotrebnija". "U vremenu u kojem živimo itekako je važno znati da pored nas žive osobe koje su bez kalkulacije spremne pomoći", rekao je Šišljagić. Među nagrađenima Poveljom humanosti 2013. godine je i Ena Šarac, 18-godišnja učenica osječke Ekonomske i upravne škole, koja se 11 godina bori s opakom bolešću zbog koje je imala i nekoliko operacija glave. Cijela Hrvatska je čula za hrabru djevojku koja je, unatoč što i sama prolazi teške krize svakodnevnog preživljavanja, nesebično dio prihoda skupljenih za njenu operaciju u inozemstvu ustupila maloj Nori.

SPLIT - Splitska je policija u protekla dva dana kod petorice muškaraca i jedne žene pronašla više komada oružja i streljiva te drogu, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj policiji. Pri raciji koju su sinoć u kafiću u Splitu proveli policajci Interventne jedinice, privedene su četiri osobe zbog utvrđivanja identiteta, te kriminalističkog istraživanja zbog posjedovanja oružja i droge. Kako je danas izvijestila splitsko-dalmatinska Policijska uprava, pri tome su 50-godišnjak iz Splita i 36-godišnjak iz Dubrovnika privedeni uz uporabu sredstava prisile, zbog pružanja otpora i sprječavanja bijega, te se nad njima još provodi kriminalističko istraživanje. Kod 50-godišnjaka je pronađen pištolj Crvena zastava s osam komada streljiva, koje ilegalno posjeduje, te 0,2 grama kokaina. Kod 36-godišnjaka je pronađeno 0,8 grama amfetamina, dok je u njegovom vozilu pronađen pištolj Mauser s pet komada pripadajućeg streljiva, zatim kutija s još 45 komada istog streljiva, lovački nož dužine oštrice 15 cm, te 7,8 grama marihuane. U vozilu 27-godišnjakinje iz Splita su pronađene dvije metalne šipke, dužine 50 cm, zbog čega je protiv nje podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

ŠIBENIK - Šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 28-godišnjaka i 19-godišnjaka iz Benkovca koje sumnjiči da su u četiri navrata šibenskoj tvrtki ukrali više od 39.000 kilograma aluminija i drugog metala. Starijeg Benkovčanina sumnjiči se i za četiri kaznena djela krivotvorenja isprave, izvijestila je danas šibensko-kninska policija. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su Benkovčani, od travnja do listopada, u Lozovcu, iz prostora tvrtke iz Šibenika, u četiri navrata ukrali oko 39.000 kilograma aluminijskih limova, 200 komada metalnih poklopaca, više komada metalnih vrata i 15 komada aluminijskih radijatora s bakrenim cijevima. Ukupna nastala šteta je procijenjena na oko 255.000 kuna.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙