FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,45 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,45 sati

ZAGREB - HDZ je jutros u Saboru opetovao da vladajući žele izigrati volju naroda i da referendum na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji' želi provesti po neodgovarajućoj proceduri. To je u ime Kluba HDZ-a kazao potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je podsjetio da je većina u Odboru za Ustav, unatoč upozorenjima oporbe, Saboru odlučila predložiti odluku po kojoj bi građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, ali ne i o samoj izmjeni Ustava kojom bi se brak definirao kao životna zajednica muškarca i žene. Tu je odluku kasnije podržao i Odbor za zakonodavstvo i ona je danas na plenarnoj raspravi, što u HDZ-u smatraju kršenjem procedure.

ZAGREB - Igor Dragovan (SDP) pozvao je danas oporbu na konstruktivnu raspravu o raspisivanju referenduma, poručivši da vladajući ne žele izigrati volju naroda, kako je to, tvrdi, učinila bivša, HDZ-ova većina, koja nije raspisala referendum o izmjenama Zakona o radu, iako je to svojim potpisima zatražilo 800 tisuća građana. "Molim vas da budemo konstruktivni i da ne sudite drugima prema sebi", uzvratio je Dragovan u Saboru, odgovarajući na optužbe HDZ-a da predloženom odlukom o raspisivanju referenduma vladajući žele izigrati referendumsku volju građana. "Mi ćemo danas ovdje donijeti odluku o raspisivanju referenduma i to je egzaktna činjenica. Ne znam čega se bojite, građani će izići na referendum, reći svoje mišljenje i mi ćemo prihvatiti volju građana. Kamo sreće da je takve odgovornosti prema zahtjevima građana bilo i prije. Vi to niste napravili, a mi to sada radimo", rekao je Dragovan. Odbio je tvrdnje Željka Reinera (HDZ) da Vlada zlorabi svoju poziciju za kampanju protiv referenduma na zahtjev građana.

ZAGREB - Ideološki rat, indoktrinacija, drugovi, makartistički diskurs, tek su neki od epiteta kojima su se danas 'častili' saborski zastupnici raspravljajući o raspisivanju referenduma na zahtjev Građanske inicijative "U ime obitelji", a zbog uzavrele atmosfere, sat nakon početka rasprave određena je treća stanka u današnjem zasjedanju. Stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala izjava HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz današnje rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret". "Nikad se do sada nije dogodilo da se neka građanska incijativa nazove prljavim pokretom, a 750 tisuća građana koji su potpisali tu inicijativu podupirateljima prljave politike", uzvratio je akademik Željko Reiner. Reiner je ranije protumačio da je Inicijativa svojevrsni odgovor na "nasilno uvođenje spolnog odgoja u škole". HDZ tvrdi da nema protuustavnosti u referendumskom pitanju "želite li da u Ustav uđe definicija da je brak životna zajednica žene i muškrca". "'Da' za referendum, 'da' s tim referendumskim pitanjem, 'da' da odluka na referendumu, kakva god bila, ima trenutni pravni učinak", naglasio je Vladimir Šeks. Pozivajući se na tri međunarodna pravna akta, na dvije presude Europskog suda za ljudska prava u Starsbourgu, Šeks je ocijenio da nema ustavnopravnih razloga da Sabor traži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

ZAGREB - Međusobne prozivke i optužbe, ocjena da se pitanje referenduma koristi za svjetonazorski sukob dominirali su saborskom raspravom o raspisivanju referenduma na zahtjev Građanske inicijative U ime obitelji i nakon treće stanke. Stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala tvrdnja HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret". Željko Reiner (HDZ) upitao je je li to stav čitave 'Kukuriku koalicije' te hoće li se ubuduće tako tretirati sve građanske inicijative. "Može li netko samo zato što je drugačijeg svjetonazora biti predmet difamacije, omalovažavanja i vrijeđanja? Zaklinjete se u toleranciju, a kad netko misli drugačije od vas, onda je to prljavi pokret", poručio je Reiner, zatraživši od Kolmana da se ispriča inicijatorima i potpisnicima zahtjeva za referendumom. Kolman ponavlja da je riječ o političkom obračunu te da brak u Hrvatskoj nije ugrožen. Laburist Dragutin Lesar tvrdi kako je današnja rasprava pokazala da se tema referenduma ne koristi u korist građana koji imaju pravo izaći na referendum, nego za svjetonazorski sukob. "Ono što je danas tema je da su iskorištene ustavne i zakonske pretpostavke da se raspiše referendum i da se volja birača, kakva god bila, provede u Ustav", poručio je Josip Salapić (HDSSB).

ZAGREB - Predstavnici građanske inicijative, koja je jučer putem društvene mreže skupila 1383 ispravna potpisa tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji', te su potpise danas predali Saboru. "Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila oko 4000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno je 1383 ispravnih potpisa", rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je danas da će od 1. siječnja iduće godine smanjiti svoju plaću za 10 posto, kako bi vlastitim primjerom ubrzao procese nužne za smanjenje javne potrošnje. Kosor je na konferenciji za novinare rekao da njegova plaća skupštinskog predsjednika iznosi 17.100 kuna neto, a nakon 10 postotnog smanjenja bit će oko 15.300 kuna. Zahvaljujući tom smanjenju do kraja mandata, kroz tri i pol godine, ušteda za gradski proračun iznosit će oko 145.000 kuna bruto, što i nije malo. "Kad bi isto napravili i ostali dužnosnici na gradskoj i državnoj razini, pokazali bi solidarnost s građanima koji teško žive, primaju mirovine od par tisuća kuna, ne rade ili imaju male plaće. Posebnu solidarnost mi koji radimo u gradskoj upravi pokazali bi prema 200.000 ljudi iz privatnog sektora koji su zadnjih pet godina ostali bez posla ili uopće nemaju primanja", rekao je Kosor. Na taj način želi potaknuti gradonačelnika Milana Bandića da realizira svoj program "10+10" koji je najavio prije četiri mjeseca, a to znači 10 posto manje plaće i 10 posto manje službenika u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. "Pozivam i ministra financija Slavka Linića da učini isto na državnoj razini, te krenuvši od sebe, svim dužnosnicima i djelatnicima u državnoj upravi smanji plaće", poručio je Kosor.

ZAGREB - Poznata zviždačica Vesna Balenović jutros je pred zgradom hrvatske Vlade počela prosvjedovati tražeći da ju se vrati na posao u Inu. "Ovdje ću stajati do povratka u Inu, ovo je krajnja mjera, ovo je sramota hrvatske Vlade i države", izjavila je Balenović novinarima. Pozvala je premijera Zorana Milanovića i predsjednika Republike Ivu Josipovića, "koji je dobio izbore na borbi protiv korupcije", da zaštite zviždače, kako nju, tako i sve ostale. Traži i da joj se vrati 13 godina plaće s kamatama, da se materijalno obešteti nju i njezinu obitelj za pretrpljene duševne boli. "U protivnom ovo je kriminalna zemlja, kriminalna Vlada i građani će početi pridruživati mi se", izjavila je Balenović. Zviždačica podsjeća da je iz Ine izbačena zato jer je ukazivala na korupciju tešku 100 milijuna eura, te da unatoč "priznanjima" koje je u međuvremenu dobivala još uvijek nije vraćena na posao.

ZAGREB - U ponedjeljak, 11. studenoga počinje isplata mirovina za listopad 2013. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, osim onima koji Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) nisu dostavili OIB, priopćeno je iz Zavoda. HZMO u razmjeni podataka s nadležnim institucijama nije uspio pribaviti OIB za oko 2,5 tisuće korisnika (od 1,1 milijun) u Republici Hrvatskoj i 46 tisuća korisnika (od 130 tisuća) koji mirovine primaju izvan Republike Hrvatske. Navedeni korisnici su izuzeti iz ove isplate do dostave OIB-a, nakon čega će im mirovina biti isplaćena u najkraćem mogućem roku, kaže se u priopćenju. Sve dodatne informacije oko OIB-a i ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja mogu se dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na INFO telefonima Zavoda 0800 – 45 95 (besplatni), 01/ 4595 – 011, te na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr.

ZAGREB - Svjetska premijera najnovijeg filma američkog filmskog redatelja Wesa Andersona "The Grand Budapest Hotel", humoristična drama s Ralphom Fiennesom u glavnoj ulozi, otvorit će u veljači berlinski međunarodni filmski festival Berlinale 2014., prenosi britanski BBC. Radnja filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Priča te britansko-njemačke koprodukcije uključuje i krađu te pronalazak neprocijenjive renesansne slike i borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo. Sve se to događa u pozadini neočekivanih i dramatičnih promjena na Kontinentu, a dio filma sniman je i u Njemačkoj. Gustava glumi Ralph Fiennes a njegovog štićenika Tony Revolori. U ostalim su ulogama Bill Murray, Edward Norton, Owen Wilson, Tilda Swinton, Jude Law, Adrien Brody, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Mathieu Amalric te Saoirse Ronan.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙