FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OTOČAC - Svečanom akademijom u Otočcu danas je obilježena 70. obljetnica prvog i drugog zasjedanja ZAVNOH-a, čije su odluke, kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, bile ustavnopravni temelj suvremene Republike Hrvatske. Jednom izborena sloboda ne znači da je zauvijek ostvarena, već ju treba čuvati, zalijevati i hraniti, kazao je predsjednik Sabora i pokrovitelj obilježavanja Josip Leko na današnjoj svečanosti. Obilježavajući obljetnicu ZAVNOH-a, vijence su kod spomen ploče u zgradi u kojoj su pripremane njegove povijesne odluke, položili predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Mirando Mrsić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te Veleposlanstvo Kine u RH. "Republika Hrvatska u izvorišnim osnovama svog prvog ustava jasno je naznačila da svoju državnost u vremenu 2. svjetskog rata temelji na narodnooslobodilačkoj borbi i odlukama ZAVNOH-a. Te su odluke bile onaj presudni argument, onaj jezičac na vagi koji je kasnije tijekom obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu Hrvatskoj donio dugo priželjkivanu punu samostalnost i neovisnost, ali i međunarodni ugled i međunarodno priznanje u njenim republičkim granicama", kazao je Leko na svečanoj akademiji i zahvalio svim sudionicima antifašističke borbe. Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Mirando Mrsić podsjetio je u svom govoru da se s vremena na vrijeme u Hrvatskoj čuju glasovi koji dovode u pitanje trajno antifašističko opredjeljenje naše zemlje. Radi se o "marginalnim skupinama koje u stvari predstavljaju kukolj u žitu" i njima treba bez zadrške odgovoriti da bez antifašističke borbe i ZAVNOH-a ne bi bilo Hrvatske u sadašnjim granicama, kazao je.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovao je danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" te poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo. "Kad prošećete gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice povijesti, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu", rekao je Josipović dodavši da je u povijesti tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat. "I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno vidjeti koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je. Josipović je izrazio uvjerenost u to da svatko od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, vjeroispovijesti, bogatstvo društva. Pametno društvo i politika to će iskoristiti kao prednost, a uskogrudna, slijepa politika za konfrontacije, sukobe, stvaranje napetosti i tenzija koje društvu ne čine dobro, upozorio je. Smatra kako danas u hrvatskome društvo postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uvjeren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" jer vjeruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuje jedni druge i znaju da trebaju surađivati. Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj, Josipović vidi u formuli - integracija, ne asimilacija. Kao integraciju označava pravo zajednice da gradi svoje kulturne i znanstvene institucije te političke stranke, ali drži da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u općim institucijama hrvatskog društva.

ZADAR - SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin pozvao je danas u Zadru zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu da podnese ostavku zbog slučaja korupcije u Hrvatskim autocestama (HAC), a ministar Željko Jovanović oštro je napao HDZ i njegova čelnika Tomislava Karamarka. "Poručio bih Tomislavu Karamarku, koji je u to vrijeme bio šef tajnih službi, kako izgleda da je on štitio pljačkaše da ne budu otkriveni, a ne građane Hrvatske da ne budu opljačkani. I dalje tvrdi da on ništa ne zna, da ništa nije vidio, da ništa nije čuo. To tvrdi i Božidar Kalmeta, to tvrdi i Nadan Vidošević. Pa bih svoj trojici, pošto slabo vide, ne čuju, poručio da napuste svoje fotelje i neka zajedno igraju kviz 'Tko zna manje'", rekao je Jovanović na stranačkoj konvenciji zadarskog SDP-a. Grbin je zadarskog gradonačelnika pozvao da zbog tih afera podnese ostavku i da se ostavi bavljenja politikom. "Zbog toga što je bio na čelu jedne ovakve korupcijske hobotnice, ako ima imalo morala, trebao bi ponuditi ostavku i trebao bi se ostaviti bavljenja politikom", rekao je Peđa Grbin. "Ako on to napravi, a nadam se da hoće, onda mi kao odgovorna politička stranka moramo biti spremni za te izbore i prihvatiti odgovornost za upravljanje Zadrom", poručio je.

ZAGREB - U povodu pritužbe srbijanskog izaslanika Miodraga Linte da je izaslanstvo na granici bilo zadržano čak 50 minuta, Ravnateljstvo policije izvijestilo je da kontrola na hrvatskoj granici, kao vanjskoj granici EU, može potrajati, a da je u ovom slučaju trajala 38 minuta. "S obzirom na sustav granične kontrole, a posebno obvezu Republike Hrvatske kao zemlje članice Europske unije, čija je granica i vanjska granica EU, granična kontrola može potrajati, pa tako i u slučaju g. Linte, gdje je granična kontrola trajala 38 minuta", odgovorila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić na upit Hine. Također je navela da Ravnateljstvo "demantira izjavu koju je Linta dao časopisu Blic kako je razlog zadržavanja na Bajakovu njegova izjava od neki dan o dvostrukim mjerilima Hrvatske". Linta je jučer u Skupštini Srbije izjavio da se hrvatska politika "javno zalaže za dobre odnose sa Srbijom, a uhićenjima Srba u praksi se pokazuje da nije tako".

ZAGREB - Svečanom dodjelom nagrada večeras je u zagrebačkom kinu Europa završio natjecateljski dio jedanaestog Zagreb Film Festivala, tijekom kojega se od 20. listopada četrdesetak filmova borilo za nagrade u kategorijama dugometražnog, kratkometražnog i dokumentarnog filma te u programu "Kockice". Najboljim filmom proglašena je indijsko-njemačko-francuska produkciju "Pogrešna dostava", u režiji Ritesha Batre, priča o tome što se dogodi kada se zbog pogreške velike mumbajske dostavljačke službe povežu mlada domaćica i neznanac pred umirovljenjem. Posebno priznanje u toj konkurenciji dobio je Nevio Marasović za "Vis-a-Vis" film o pokušajima jednog redatelja da snimi novi film, a žiri ga smatra "novim glasom hrvatskoga filma". Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dodijeljena su rumunjskom filmu "U akvariju" Tudora Cristiana Jurgiua, a najbolji dokumentarni film je njemački "Kapetan i njegov gusar" Andyja Wolffa. Zlatna kolica u programu "Kockice" dobio je film "Ko da to nisi ti" Ivana Sikavice. Nakon večerašnje dodjele premijerno se prikazuje film "Krugovi" Srdana Golubovića.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙