FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovorio na optužbe koje na njegov račun stižu iz SDP-a i najavio da u ovom trenutku sigurno neće smijeniti Božidara Kalmetu s mjesta potpredsjednika HDZ-a niti mu sugerirati da napusti dužnost zadarskog gradonačelnika samo zato što ga je dio medija već sad proglasio krivim. "Vjerujem u presumpciju nevinosti i ne možemo čovjeka optuživati i procesiurati u tom smjeru samo zato što se određeni dio tiska upravo tako usmjerio i već sad ga proglasio krivim", rekao je Karamarko u intervjuu za RTL televiziju dodajući kako još ništa ne znači ni to što je uhićen velik broj Kalmetinih suradnika. "Pustimo da Državno odvjetništvo obavi svoj posao, a onda kad dobijemo presudu, kad vidimo što se događa, postupiti ćemo kao odgovorna stranka", naveo je. Upitan bi li njemu 'ispred nosa' moglo nestati 40 milijuna kuna odgovorio je protupitanjem: Kako je u Riječkim tržnicama nestalo 80 milijuna kuna? Dodao je da ima tih slučajeva puno ponovivši da treba pričekati presudu i nikoga unaprijed ne optuživati. Ministru Jovanoviću, koji je rekao da Karamarko nagluh i ne vidi dobro jer na čelu obavještajnih službi i kao ministar unutarnjih poslova nije vidio kriminal, odgovorio je da "jako malo poznaje zakon" i da bi trebao pročitati zakon o obavještajnoj službi i unutarnjim poslovima pa bi vidio koja je njihova uloga. "A ono jučer što je rekao - to je bila parada pokušaja da se više ne govori o njihovim neuspjesima, jer ova Vlada je gotova i pitanje je vremena koliko će trajati njihova agonija. Oni više ništa ne mogu napraviti. Zadnji vapaj građanima je: 'Ali, vidite, HDZ je lopovska organizacija, a mi smo jako dobri'. Ako ćemo o lopovskoj i zločinačkoj organizaciji onda se možemo doista baviti njima, a otvorit ćemo i te neke teme". Na upit zašto nije istražio sve vezano uz imovinu Saveza komunista dok je bio ministar, Karamarko je odgovorio da će to "sigurno istražiti" te istaknuo da je pitanje odvjetništva koji pokreće takve istrage.

VUKOVAR - Drugi sastanak predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održat će se sutra u Zagrebu, potvrđeno je Hini iz Vlade i Stožera. Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić rekao je da na sastanka u Banske dvore idu "s minimalnim zahtjevom, a to je da se postavljene dvojezične ploče na vukovarskim državnim institucijama skinu te se prestanu postavljati nove“. Ponovio je stav Stožera o postavljenim pločama kao „protuustavnom i protuzakonitom činu“. „Ako se ne skinu postavljene ploče i ne prestanu stavljati nove, Stožer će nastaviti s borbom za svoje ciljeve“, rekao je Gavrić te ponovio da u tom slučaju neće biti dobrodošlice za predstavnike Vlade na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. Prema Gavriću, toga bi dana Stožer organizirao svoj protokol na koji bi pozvao sve domoljube. U slučaju ne ispunjavanja minimalnog zahtjeva Stožera, Gavrić najavljuje i pokretanje inicijative za referendum. Na sastanku u Vukovaru 17. listopada dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča te nastavak razgovora. Premijer Milanović tada je istaknuo da se zakon mora provoditi te da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

ZAGREB - Sabor će sutra poslijepodne nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu potvrđivanja sporazuma između vlada Hrvatske i Francuske o suradnji na području obrane. Riječ je o dokumentu koji bi, među ostalim, dvjema zemljama trebao omogućiti primanje polaznika na vojnu obuku, posjete između zapovjedništava, zrakoplovnih baza, vojnih luka i vojnih postrojbi, vojne vježbe i uvježbavanja, razmjenu informacija, razmjenu predstavnika stožera i postrojbi oružanih snaga te časnika-tehničkih stručnjaka, zajedničke sportske i umjetničke priredbe. U sporazumu se ističe da suradnja u obrani može obuhvatiti područja koncepta obrane i sigurnosti, posebice u Europi, organizacije i opremanja oružanih snaga, osmišljavanja proizvodnje i nabave naoružanja i vojne opreme, organizacije zapovjedništva, potpore, logistike, inženjerije i opremanja te sustava veze, protuzračne, nuklearne, biološke i kemijske obrane i uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava. Omogućuje i suradnju u administraciji i upravljanju civilnim i vojnim osobljem, obuci i usavršavanju, financijama, zdravstvu, odnosima s javnošću i na drugim područjima.

ZAGREB - Prvi ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac sutra će se na zagrebačkome Županijskom sudu izjasniti o optužnici koja ga tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (Ozna) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese, a njegov je odvjetnik najavio da će odbaciti optužbe. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima. Uhićenici, šest poznatih i 14 nepoznatih osoba, nekoliko su dana navodno ispitivani, a zatim je, tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevoj zapovijedi, njemu podređena 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a zatočenike odvela, ubila i zakopala na predjelu zvanom Vidanka Curak. U optužnici stoji i da je jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙