FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZADAR - Turistički prvak ove godine je Dubrovnik koji je i najbolja velika destinacija na Jadranu, najbolja srednja je Split, a mala Cavtat, dok je to na kontinentu Zagreb, objavljeno je sinoć u sklopu završne svečanosti na Danima hrvatskog turizma u Zadru na kojoj je sudjelovao i premijer Zoran Milanović uručivši pobjedniku - Dubrovniku nagradu. U obraćanju na svečanosti premijer Milanović je istaknuo kako je pri dolasku iz Bruxelessa u Zadar letio iznad Hrvatske i vidio da imamo prelijepu zemlju u srcu Europe, ali i jednu od najnenaseljenijih. Resursi su nam tu, na nama je - ili da ih iskoristimo i oplemenimo ili obezvrijedimo, kazao je Milanović poručujući turističkim djelatnicima da u turizmu možemo i duplo bolje od ovog sada, ali da je turizam i ovakav kakav je, jedina gospodarska grana kojom se Hrvatska može mjeriti u svijetu. Za prihod u turizmu od 7 milijardi eura, kazao je kako može netko reći da je malo, ali važno je da je to prihod koji raste i sve više ide k tome da od turizma i zarađujemo. Govoreći o PDV-u u turizmu premijer je podsjetio da je smanjen s 25 na 10 posto, što je za turizam dobro, ali i da se sad pitaju u Vladi jesu li to trebali napraviti ili ne, no vjeruje da bi turizam i bez toga smanjenja bio konkurentan. Općenito, mi smo u održivom stanju, i od turizma možemo još puno više, istaknuo je premijer Milanović koji je čestitao svim turističkim djelatnicima i nagrađenima te poručio da se investicije u turizmu isplate i da uspijevaju oni koji se "unatoč rizicima usude". Predstavnicima najboljih destinacija uručena je i nagrada Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku iz zajedničke akcije ocjenjivanja HGK, HRT-a i HTZ-a, a osim destinacija iste su nagrade dobili i dubrovački hotel Excelsior kao hotel godine te Marina Frapa kao najbolja marina. Kamp godine je Bi-Village iz Fažane, a najbolja resort plaža šibenskog Solarisa. Posebno priznanje za uspješnost u ovoj sezoni dobili su posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. Zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, dok je posebno priznanje za promociju Hrvatske u svijetu dobio nogometaš Mario Mandžukić.

RIJEKA - Novi predsjednik podružnice Hrvatske narodne stranke (HNS) u Rijeci je Juraj Bukša, odlučeno je na sinoćnjoj izbornoj skupštini. Juraj Bukša je bio jedini kandidat za tu funkciju, a na tom mjestu zamjenjuje dosadašnjeg predsjednika riječkoga HNS-s Miroslava Matešića, zamjenika gradonačelnika Rijeke. Kako je u najavnoj konferenciji za novinstvo za tu skupštinu kazao Matešić, u stranci su ga uvjerili da je bolje da se ne kandidira za mjesto predsjednika HNS-a Rijeka, i to zbog toga što je procijenjeno da ne može obnašati jednako kvalitetno funkciju zamjenika gradonačelnika i predsjednika HNS-a Rijeke. Novi predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša je najavio da će se boriti za snažniji povratak HNS-a na političku scenu Rijeke.

VUKOVAR - U vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, čija je obnova završila nakon 15 godina, sinoć su tijekom misnog slavlja blagoslovljene orgulje, koje je vukovarskim franjevcima darovala amsterdamska crkva Naše drage Gospe. Orgulje je obnovila orguljaška tvrtka Sloof-Orgelbouw, a u funkciju su stavljene 2012. godine, kazao je novinarima uoči blagoslova orgulja župnik Župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić podsjetivši kako su stare crkvene orgulje gotovo u potpunosti uništene u agresiji na Vukovar, u kojoj je župna crkva sv. Filipa i Jakova teško stradala. "Nekoliko je preostalih dijelova iz starih orgulja ukomponirano u nove orgulje koje sada imaju 38 registara, dva sviraonika i elektromagnetski prijenos", kazao je Jagodić ističuću kako su orgulje vrlo raskošne i zauzimaju cijeli korski prostor. Nakon mise koju je služio nekadašnji župnik vukovarske župe sv. Josipa radnika fra Ante Perković, koncert orguljaške glazbe na orguljama održao je Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš koji je izveo djela Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i Mauricija Duruflea.

VARAŽDIN - Komedija „Šah brat“, u originalu „Scacco Pazzo“, talijanskog glumca i redatelja Vittoria Franceschia premijerno je izvedena u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu, a sinoćnja premijera ujedno je i prva u Hrvatskoj. Komedija je praizvedena 1991. godine u koprodukciji kazališta u Bologni i Trstu nakon čega je uslijedilo gostovanje u većim talijanskim gradovima. U dvadestak godina predstava se igrala u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Rusiji, Finskoj, Škotskoj i Španjolskoj. Središnji dio predstave je odnos dvojice braće, Valeria i Antonia, koje glume Robert Plemić i Goran Guksić, odnos u kojem je jedan ovisan o drugom. Naime, stariji brat Valerio skrivivši prometnu nesreću, u kojoj je teško ozlijeđen mlađi Antonio, brine se o njemu. Tijekom predstave na „vidjelo“ dolaze događaji iz prošlosti te kompliciran odnos braće i njihova želja da pronađu ljubav svog života koju u konačnici nisu kadri realizirati.

SPLIT - Knjiga odabranih tekstova "Miljenko Smoje: Skitan i pitan" u kojoj su Smojine reportaže iz malih i velikih mjesta, kolumne i humoreske predstavljena je sinoć u Splitu na 18. obljetnicu smrti tog istaknutog novinara, humorista i kroničara. O knjizi su govorili novinari Ivica Ivanišević i Boris Dežulović te akademik Davorin Rudolf, a tekstove iz knjige je pred više od stotinu Smojinih ljubitelja čitala splitska glumica Snježana Sinovčić. Rudolf je napomenuo kako je Smoje volio ljude te da nikada nije radio razliku između njih. "Drago mi je kada mladi ljudi priređuju ovakva sjećanja na najboljeg književnika modernog doba", rekao je Rudolf. Urednik knjige Damir Šarac je kazao kako su knjigu počeli raditi za 70. godina Slobodne Dalmacije koja se obilježava ove godine. "Listali smo sve Slobodne Dalmacije od prvoga broja do danas i tako pregledali 22.500 brojeva, rekao je dodavši kako je izdvajao Smojine reportaže iz malih mjesta i ono što nikada nije ukoričeno.

VELIKA GORICA - U Velikoj Gorici će se ovoga vikenda, 26. i 27. listopada, održati Forum za prehrambeni suverenitet, koji će se baviti istraživanjem kako prehrambeni sustav Hrvatske učiniti održivim.

Organizira ga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u partnerstvu s Ekoregijom Velika Gorica i Gradom Velikom Goricom, inspirirana idejama međunarodnog pokreta za prehrambeni suverenitet i u želji predstavljanja pozitivnih inicijativa koje se u Hrvatskoj bore za poboljšanje sustava prehrane.

ZAGREB - U subotu 26. listopada 2013. u 1 sat i 7 minuta, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom 36 kilometara južno od Zadra kod Kornata, javlja Seizmološka služba RH.

Magnituda potresa iznosila je 3.3 po Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na Zadarskom području, dodaje služba.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙