FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Parlament potvrdio smjenu ministra vanjske trgovine Šarovića

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. studenog 2013.(Hina) - Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio odluku o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića te doministra obrane Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović.

Odluka o smjenama, koju je tražio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izglasana je uz potporu zastupnika iz HDZ BiH te Socijaldemokratske partije (SDP BiH), a suzdržani su bili zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Zastupnik SDA Halid Genjac ustvrdio je kako je smjena protuzakonita jer ju nije predložio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Smjenu Šarovića, Okolića i Mitrović 24. listopada podupro je Zastupnički dom parlamenta BiH, a ona je potvrdom u Domu naroda i službeno stupila na snagu.

Smjena je rezultat političkog sukoba SNSD-a Milorada Dodika i Srpske demokratske stranke (SDS), čiji su članovi smijenjeni ministar i dvoje doministara.

Iz istih razloga je, na inzistiranje SNSD-a, u utorak smijenjen i predsjedatelj Doma naroda Ognjen Tadić, a na tu je dužnost imenovan Staša Košarac, kao kandidat Dodikove stranke.

"Došli smo u ovu poziciju kao što je htjela nova parlamentarna većina, u Federaciji BiH SDP BiH i u RS-u SNSD. Mi ne sporimo legitimitet te vlasti, no čini se da nisu dobri motivi na osnovi kojih je nastala ova većina. Mi mislimo da je to savez dvije političke stranke koje su procijenile da se zbog budućih izbora trebaju prestati svađati. Ako nas približe EU, nemamo ništa protiv, no iskustvo nam govori drugačije", izjavio je Tadić uoči smjene.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙