FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjeluje u četvrtak u Bruxellesu na summitu Europskih čelnika a jedna od glavnih tema summita je digitalna agenda, koja predviđa da se do kraja 2015. godine stvori jedinstveno europsko digitalno tržište. "To znači da se umjesto sadašnjih puno igrača na digitalnom tržištu, telefoniji i mobitelima, od njih nekoliko desetaka ili stotina, stvori nekoliko jakih. To zvuči dobro, ali zvuči i kao monopol. Mi tu načelno imamo pozitivan stav ali i neke rezerve jer se ne želimo odreći stvari koje imamo kao država", rekao je Milanović. Hrvatski premijer je istaknuo da se ne slaže s prijedlogom zaključaka summita prema kojima bi čelnici trebali tek u lipnju sljedeće godine trebali ponovno razmatrati pitanje migracija u svjetlu tragičnih događaja u blizini Lampeduse. Na upit da komentira situaciju s hrvatskim članom Revizorskog suda Nevenom Matesom, kojeg Europski parlament proziva da nije održao obećanje da će se povući, Milanović je rekao da ga smatra vrhunskim kandidatom. "O tome se oglasilo predsjedništvo EU-a, koje je reklo da je Mates imenovan striktno u skladu s procedurom i to je sve što mogu reći. Mates više nije hrvatski kadar, on radi ovdje i prima plaću od EU-a i hrvatska vlada s tim nema više veze", rekao je Milanović.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da EU veliku pozornost posvećuje zaštiti privatnosti i obrani temeljnih prava u kontekstu otkrića da su Amerikanci prisluškivali europske političare. "Zaštita privatnosti za Europsku uniju je vrlo važna. Smatramo da je pravo na privatnost jedno od temeljnih prava", izjavio je Barroso na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Uoči početka dvodnevnog summita Europske unije objavljeno je da su američke tajne službe intenzivno priskušivale europske političare. Njemačka vlada je u srijedu objavila da je prisluškivan mobitel kancelarke Angele Merkel. Ta afera mogla bi potpuno zasjeniti summit EU-a, a francuski predsjednik Francois Hollande, čije su sugrađane Amerikanci također prisluškivali, najavio je da će na sastanku pokrenuti pitanje špijuniranja.

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji mobilni telefon možda prisluškuju Amerikanci, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da se prijatelje ne prisluškuje. Merkel je potvrdila da je upravo to kazala dan ranije američkom predsjedniku Baracku Obami. "Potrebno nam je povijerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti", kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, "tiče se svih građana". Belgijski premijer Elio du Rupo također se osvrnuo na problem masovnog špijuniranja koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i ocijenio da je to neprihvatljivo te da Europa treba poduzeti neke mjere. No ne treba, dodao je, odmah očekivati odluke europskih čelnika već osmisliti "metodologiju" u sučeljavanju s tim problemom.

RIM - Navodan nadzor talijanskih telekomunikacija od strane obavještajnih službi SAD-a i Velike Britanije "nezamisliv je i neprihvatljiv", rekao je talijanski premijer Letta u četvrtak. Letta je dao izjavu nakon što je tjednik L'Espresso izvijestio da su dva bliska saveznika Italije pratila telekomunikaciju vlade i tvrtki, kao i skupina osumnjičenih za terorizam. "Nezamislivo je i neprihvatljivo da ima takve špijunaže", rekao je Letta Letta novinarima po dolasku u Bruxelles odgovarajući na pitanje o izvješću L'Espressa. L'Espresso je izvijestio da je, pored navodnog nadzora američke obavještajne agencije NSA, programom pod imenom Tempora Stožer za komunikacije britanske valde (GCHQ) špijunirao telefonski, internetski i e-mail promet koji je išao trima podmorskim optičkim kablovima na Siciliji.

WASHINGTON - Rusija je u četvrtak oštro odbacila optužbe za špijunažu protiv ruskog dužnosnika kojega FBI istražuje zbog sumnje da je mlade Amerikance vrbovao da postanu ruski špijuni, piše u četvrtak The Washington Post. FBI provodi istragu o tome je li Juri Zajcev, voditelj ruskog programa za kulturnu razmjenu, pokušao regrutirati američke državljane, potvrdio je neimenovani dužnosnik američkih obavještajnih službi. Priču je prvi objavio časopis Mother Jones. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je "šokirano" tim napisima i da "izmišljotime koje se u njima spominju nemaju veze s istinom". Glasnogovornik FBI-a Jason Pack odbio je komentirati slučaj.

BEJRUT - Sirijske snage zauzele su u četvrtak predgrađe Damaska koje su dosad držali pobunjenici koji žele svrgnuti predsjednika Bašada al-Asada i tako se pojačao režimski nadzor nad rubnim dijelovima sirijske prijestolnice, javili su državni mediji. Asadove snage uz potporu šijitskih boraca iz Libanona, te Irana i Iraka, od rujna osvajaju područje oko Damaska: već su zauzele nekoliko predgrađa koja su držali pobunjenici, a u drugima, na istoku i jugu, prekinule su im opskrbne putove.Iako se čini kako nijedna strana nema snagu potrebnu za pobjedu u ovom dvoipolgodišnjem sukobu, ofenzivom uoči skorih međunarodnih mirovnih pregovora pojačan je položaj vladinih snaga.

SAN MARINO - Referendum u San Marinu o pokretanju pregovora o pristupanju Europskoj uniji nije priznat zbog slabog odziva glasača premda je tijesna većina onih koji su glasovali podržala prijedlog, prenose europski mediji. Prijedlog da se pokrenu pregovori o pristupanju Europskoj uniji podržalo je 50,3 posto glasača koji su izišli na referendum održan u nedjelju, no da bi mjera prošla potrebno je 32 posto glasova registriranih glasača, a u ovom slučaju "za" je bilo samo njih 20 posto. Republika San Marino neovisna je suverena država s 33.000 stanovnika koja ima bliske odnose s Italijom, ali nema formalne odnose s EU-om. U carinskoj je uniji s EU-om od 1991., nije članica schengenskog prostora premda ima otvorene granice s Unijom i kao valutu koristi euro.

VATIKAN - Papa Franjo je u četvrtak primio izaslanstvo Centra Simona Wiesenthala, međunarodne židovske organizacije za zaštitu ljudskih prava koja se, rekao je, bori sa "svim oblicima rasizma, nesnošljivosti i antisemitizma te čuva sjećanje na holokaust promičući međusobno razumijevanje kroz izobrazbu i društveno djelovanje", javila je vatikanska informativna služba. Odmah je podsjetio da je ovaj susret bio zatražio Benedikt XVI. "koji je uvijek u našim mislima i u molitvi". Zatim je podsjetio da je i sam više puta isticao kako je Crkva osudila antisemitizam: "Danas bih htio istaknuti da se problem nesnošljivosti mora rješavati u njegovoj cjelovitosti. Gdje god je neka manjina progonjena ili marginalizirana zbog njezine etničke ili vjerske pripadnosti, ugroženo je čitavo društvo. Svi se moramo smatrati odgovornima. Mislim napose na patnje i zlostavljanje, a gdjekad i pravi progon koji trpe mnogi kršćani na raznim mjestima. Dakle, moramo ujediniti naše snage kako bi pobijedila kultura poštovanja, razumijevanja i oproštenja."

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je većinom glasova donio odluku o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića ispunjavajući tako zahtjev kojega je postavio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Šarović je smijenjen jer je član Srpske demokratske stranke (SDS) s kojom je SNSD došao u sukob a iz istih razloga bez dosadašnjih dužnosti ostaju i zamjenik ministra obrane Mirko Okolić te zamjenica ministra ljudskih prava i izbjeglica Radmila Mitrović. Za smjenu su glasovala 23 zastupnika, 13 ih je bilo protiv a dva su ostala suzdržana.

SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u četvrtak kako bitka za njegovu smjenu koju je započeo Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) još nije završena te kako će uslijediti ispitivanje zakonitosti odluke o smjeni koju je tijekom dana donio Zastupnički dom parlamenta BiH. "Ovo je samo prvo poluvrijeme", izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu. Šarović je podsjetio kako se o svemu u narednih deset do petnaest dana još mora očitovati i Dom naroda te je poručio kako "bitka nije završena". "Vidjet ćemo je li sve urađeno po zakonu", kazao je Šarović ističući kako ostaje ministar sve dok ne uslijedi pravomoćna odluka o smjeni odnosno dok je njegova Srpska demokratska stranka (SDS) dio vladajuće koalicije u BiH.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙