FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDA će ipak spriječiti smjenu Šarovića?

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. listopada 2013.(Hina) - Smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića još nije gotova stvar iako stranke koje su to podržale u Zastupničkom domu parlamenta BiH imaju prevagu i u Domu naroda koji odluku mora potvrditi, prenose u subotu lokalni mediji u BiH.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Domu naroda Halid Genjac pojasnio je banjolučkim "Nezavisim novinama" da u njegovoj stranci odluku Zastupničkog doma o smjeni Šarovića smatraju nezakonitom te je stoga neće ni poduprijeti u Domu naroda.

SDA u tom parlamentarnom tijelu ima tri od pet zastupnika u klubu Bošnjaka i oni izglasavanje odluke mogu spriječiti tako što jednostavno neće doći na sjednicu zakazanu za 5. studenog.

"U Zastupnički dom nije stigao prijedlog predsjedatelja Vijeća ministara o smjenama, kako propisuju zakon i Ustav, nego stav Vijeća ministara. Zato ćemo biti protiv uvrštavanja na dnevni red sjednice Doma naroda inicijative koja ne ispunjava principe zakonitosti i ustavnosti", izjavio je Genjac.

Dodao je kako ovime SDA ne štiti Srpsku demokratsku stranku (SDS) čiji je Šarović član nego inzistira da se sve inicijative provedu na zakonit način.

Smjenu ministra Šarovića te doministra obrane Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović zatražio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nakon što je ta stranka odlučila raskinuti koaliciju sa SDS-om na državnoj razini.

Zahtjev SNSD-a u četvrtak je podržao Zastupnički dom no da bi odluke o smjenama postale pravomoćne mora ih potvrditi i Dom naroda.

Iz SNSD-a su najavili kako će uskoro zatražiti i smjenu predsjedatelja Doma naroda Ognjena Tadića koji je također član SDS-a.

Mediji su izvjestili kako SNSD kojemu je na čelu Milorad Dodik za novog ministra vanjske trgovine kani postaviti Alaksandra Džombića.

On je od 2010. godine obnašao dužnost predsjednika vlade Republike Srpske a s te je pozicije bio prisiljen odstupiti u veljači i to upravo zbog Dodikova pritiska.

"Organi HDZ BiH se još nisu očitovali o ovom zahtjevu SNSD-a i sad ne znam kako ćemo se u tom dijelu ponašati", kazala je Krišto.

Genjac je istaknuo da je smjena člana Kolegija Doma naroda čisto političko pitanje između članova parlamentarne većine, koja je i izabrala rukovodstvo Doma.

"U ovom momentu za državu su, generalno, sve smjene suvišne i nepotrebne, no u slučaju Tadića, ništa ne ovisi od nas delegata iz SDA", naglasio je Genjac.

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙