FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEJRUT

Kurdski borci zauzeli su u subotu granični prijelaz na iračko-sirijskoj granici, nakon trodnevnih borbi s islamističkim militantima povezanima s al-Kaidom koji su kontrolirali taj prijelaz na istoku Sirije, objavljeno je iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Kudske oružane skupine "preuzele su kontrolu nad postajom Alijarubije na granici s Irakom nakon sukoba s Islamskom državom u Iraku i na Levantu, Frontom al-Nosra i ustanicima", objavio je Opservatorij, ističući da se sukobi nastavljaju. U sukobima je bilo poginulih s obje strane, dodano je iz Opservatorija, bez navođenja točnog broja.

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamrznuo je sudjelovanje na trilateralnim susretima Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, te očekuje ispriku Ankare zbog "skandalozne" izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana kojom je poistovjetio Tursku i Kosovo, priopćeno je u subotu iz Nikolićeva ureda. Predsjednik Srbije naglašava da je skandal koji je u Prizrenu napravio predsjednik vlade Turske grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, "nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije i revidiranjem povijesti". "Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje vodstva Turske", ocijenio je Nikolić i poručio da očekuje pobjedu razuma. "Očekujem da u Turskoj pobjedi razum i da se Turska ispriča Srbiji zbog ove agresije bez oružja", navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog šefa države.

NEW DELHI

U novim poplavama poginulo je najmanje 18 osoba na istoku Indije, području koje je prije dva tjedna pogodio najjači uragan u toj zemlji unazad deset godina, rečeno je iz službenog izvora u subotu. Lokalni mediji govore o najmanje 30 mrtvih, dok je više tisuća osoba moralo ponovno napustiti domove i otići u skloništa. Spasioci i materijalna pomoć hitno su raspoređeni u pogođenoj zoni, već angažirani zadnjih tjedana nakon prolaza uragana Phailin u kojem su, uz olujnu kišu i vjetar brzine 200 km/h, poginule 22 osobe i izazvana velika šteta.

SARAJEVO

Smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića još nije gotova stvar iako stranke koje su to podržale u Zastupničkom domu parlamenta BiH imaju prevagu i u Domu naroda koji odluku mora potvrditi, prenose u subotu lokalni mediji u BiH. Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Domu naroda Halid Genjac pojasnio je banjolučkim "Nezavisim novinama" da u njegovoj stranci odluku Zastupničkog doma o smjeni Šarovića smatraju nezakonitom te je stoga neće ni poduprijeti u Domu naroda. SDA u tom parlamentarnom tijelu ima tri od pet zastupnika u klubu Bošnjaka i oni izglasavanje odluke mogu spriječiti tako što jednostavno neće doći na sjednicu zakazanu za 5. studenog.

MOSTAR

Ekonomski stručnjaci i predstavnici oporbe protive se novom kreditnom zaduženju kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje su zatražile entitetske vlasti Federacije BiH (FBiH) ističući da se dug cijele države u posljednjih pet godina učetverostručio te joj prijeti rasprodaja njezinih bogatstava, izvijestio je u subotu Dneni Avaz. Produženje kreditnog aranžmana s MMF-om osam mjeseci prije isteka sadašnjeg traže federalne vlasti što oporba ocjenjuje pokušajem kupovanja socijalnog mira. Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić rekao je da se zaduženjima čini dugoročna šteta državi i budućim generacijama. "Doći će vrijeme, i to vrlo skoro, kada nećemo moći izvršavati obveze, a onda ćemo ih početi plaćati dobrima. To su elektroprivreda, zatim šume i voda i druga prirodna bogatstva, što se uostalom dogodilo s ostalim zemljama koje su imale aranžmane sa MMF-om", rekao je Hasić.

SARAJEVO

Pomoćnik ministra pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine Hidajet Trako uhićen je u sklopu istrage o organiziranim kriminalnim skupinama, potvrdila je u subotu Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Kako je navedeno u priopćenju te krovne policijske agencije u BiH uhićenje je obavljeno zbog sumnje u ometanje rada pravosudnih tijela a u okviru operacije kodnog naziva "Lutka". Hidajet Trajo je u federalnom ministarstvu pravosuđa zadužen za izvršavanje kaznenih sankcija. Operacija "Lutka" s kojom ga se povezuje zapravo je usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne skupine predvođene Darkom Elezom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙