FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom summitu Europske unije na kojem će se razgovarati o nizu gospodarskih i socijalnih tema te o pitanju migracija u svjetlu tragične pogibije izbjeglica u brodolomu ispred talijanskog otoka Lampedusa. Prije početka summita EU-a, održat će se niz pripremnih sastanaka čelnika europskih političkih stranaka. Premijer Milanović sudjelovat će na sastanku predsjednika država, vlada i zamjenika predsjednika vlada koji pripadaju Stranci europskih socijalista (PES). Predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovat će na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

KRŠKO - Tijekom redovitog godišnjeg remonta u NE Krško su otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, od kojih je jedna slomljena, priopćila su u srijedu slovenska Uprava za nuklearnu sigurnost. Odlomljeni dio gorive šipke pao je na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, pojasnio je voditelj Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritat. Po njegovim riječima, sigurnost građana nije ugrožena, najavivši dolazak francuskih stručnjaka narednih dana u nuklearku. Oni bi pomoću podvodnog robota trebali provjeriti da li je na dnu bazena ostao možda još neki komadić visokoradioaktivne gorive šipke.

BEOGRAD - Premijeri Kosova Hashim Thaci, Turske Rexep Taip Erdogan i Albanije Edi Rahma otvorili su u srijedu u Prištini novi terminal međunarodne zračne luke "Adem Jashari" i pozdravili investiciju vrijednu oko sto milijuna eura, izvijestili su beogradski mediji, pozivajući se na kosovsku agenciju Kosovapres. Trojica premijera zajednički su ocijenila da je Kosovo sada spremno za svijet nakon što je svijet već otvorio vrata Kosovu.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je većinom glasova odlučilo podržati zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića kojega je podnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane iza zatvorenih vrata ovakvo stajalište bit će proslijeđeno domovima parlamenta BiH koji donose konačnu odluku o ovom zahtjevu. Uz Šarovićevu SNSD je zatražio i smjenu zamjenika ministra obrane Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović koji su kao i Šarović iz Srpske demokratske stranke. Mediji i analitičari u BiH ocijenili su kako je riječ isključivo o obračunu između dvije najjače stranke u RS-u u pripremi za izbornu utrku koja slijedi 2014.

RIM - Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u srijedu Iran da "riječi nisu zamjena za djela", iako je ta islamska zemlja u posljednje vrijeme ublažila retoriku i učinila nekoliko poteza prema transparentnosti svog nuklearnog programa koji zabrinjava Zapad, a posebice SAD, javile su agencije. "Administracija predsjednika Baracka Obame pozdravlja promjena tona Irana, ali riječi nisu zamjena za djela", rekao je Kerry koji se nalazi u posjetu Italiji, navodi France Presse. Također je kazao da je još uvijek prerano govoriti o ublažavanju međunarodnih sankcija protiv Irana koji je prošli tjedan u Ženevi na pregovorima sa skupinom 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka) pokazao spremnost za otvaranje i dijalog.

MOSKVA - Rusija je u srijedu odustala od optužbi za piratstvo protiv 30 osoba uključenih u prosvjed Greenpeacea protiv bušenja nafte na Arktiku, zamijenivši ih blažim optužbama i smanjenim maksimalnim zatvorskim kaznama s 15 na sedam godina. Optužba za piratstvo protiv aktivista koji su prošloga mjeseca prosvjedovali na Gazpromovoj naftnoj platformi uz rusku sjevernu obalu zamijenjena je za huliganizam, objavilo je savezno istražno povjerenstvo.

BUDIMPEŠTA - Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je u srijedu u Budimpešti, pred okupljenim simpatizerima na proslavi obljetnice mađarskog ustanka protiv komunističkih vlasti i sovjetske okupacije 1956., kako cijeli "slobodni svijet" slavi mađarske ustanike. Cijeli "slobodni svijet" slavi Mađare iz 1956., koji su se u otvorenom ratu borili protiv komunističkog sustava koji je svakoga držao u strahu i koji je dokazano "nepopravljiv", rekao je Orban okupljenim pristašama na budimpeštanskom Trgu heroja. Mađarski ustanak predstavljao je građansko-demokratsku revoluciju i borbu za slobodu u Narodnoj Republici Mađarskoj 1956., kada su se široki slojevi mađarskog društva pobunili protiv vladajuće Komunističke partije i sovjetske okupacije.

BRUXELLES - Zemlje NATO-a i Rusija nisu uspjele na sastanku održanom u srijedu u sjedištu te organizacije prevladati velike razlike u vezi s osjetljivim pitanjem proturaketne obrane. "Nismo uspjeli pronaći rješenje za to pitanje i ruska zabrinutost nije otklonjena, ali nastavljamo razgovarati", rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon ovog prvog sastanka vijeća NATO-Rusija na ministarskoj razini od 2011. Dvije strane moraju "nastaviti iskren i otvoren dijalog kako bi prevladale razlike", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Proturaketni štit baziran na američkoj tehnologiji već je nekoliko godina glavni uzrok nesporazuma između NATO-a i Rusije. NATO ističe da je njegova zadaća štititi europske zemlje članice saveza od eventualne iranske balističke prijetnje, ali ga Rusija doživljava kao prijetnju svojoj sigurnosti.

BRUXELLES - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je u Bruxellesu pozvao strane tvrtke da prestanu raditi u židovskim naseljima. "Pozivam europske i strane tvrtke koje rade u kolonijama da prekinu svoju djelatnost", rekao je Abbas nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyjem. "Ta se djelatnost kosi s međunarodnim pravom", istaknuo je palestinski predsjednik. Obećao je da će Palestinci "poštovati" vremenski raspored pregovaranja koji je pripremio američki državni tajnik John Kerry. Amerikanci su od konca srpnja pokrovitelji izravnih pregovora Izraela i Palestinaca, ali ne otkrivaju gotovo ništa o ozračju i o sadržaju pregovora.

JERUZALEM - Izrael je u srijedu ponovio da će spriječiti sirijsku vladu da svoje oružje dostavlja savezničkim oružanim skupinama, a jedan je kuvajtski list izvijestio o izraelskome zračnom napadu na sirijsko-libanonskoj granici. Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon rekao je pred parlamentarnim povjerenstvom da Izrael nadzire stanje u Siriji i uklanjanje sirijskoga kemijskog oružja.

OSLO - Norveška razmatra američki zahtjev za uništenjem dijela kemijskog oružja sirijskog režima, rekao je u srijedu novi ministar vanjskih poslova Boerge Brende. Ta skandinavska zemlja je postavila skupinu stručnjaka radi izvršenja zahtjeva koji su prošlog mjeseca izdale Sjedinjene Države nakon što su Ujedinjeni narodi usvojili rezoluciju koja predviđa uništenje sirijskog kemijskog naoružanja od sredine 2014. Prema državnoj televiziji NRK, koja se poziva na izvore u UN-u, Norveška je zamoljena da uništi između 300 i 500 tona sarina i do 50 tona iperita, ili oko polovice sirijskog arsenala.

RIM - Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi mora se uskoro pojaviti pred sudom zbog optužbe za davanje mita zastupnicima u parlamentu, objavljeno je u srijedu. Sud u Napulju u srijedu je odlučio pokrenuti postupak protiv Berlusconija zbog optužbe da je 2006. davao mito bivšem senatoru Sergiu De Gregoriu.

PARIZ - Glavna francuska oporbena stranka Unija za narodni pokret (UMP) objavila je da želi ukidanje automatske dodjele državljanstva svakoj osobi rođenoj u Francuskoj. Imigracija je dominantno pitanje francuske politike, dogodine su lokalni izbori, a oporba želi privući glasače desnice. Velika se prašina podignula oko prošlotjedne deportacije romske djevojčice, a ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu je najavilo skore promjene u sustavu davanja azila. Za razliku od susjedne Njemačke i mnogih drugih europskih zemalja u kojima je krvno srodstvo glavna odrednica prava na državljanstvo, u Francuskoj je taj koncept utemeljen na tzv. "jus soli" ili "pravu tla". Predsjednik UMP Jean-Francois Cope, štićenik bivšega predsjednika Nicolasa Sarkozyja i mogući kandidat na predsjedničkim izborima 2017. najavio je da će do kraja godine parlamentu predložiti zakon koji bi ukinuo automatsko davanje državljanstva djeci ilegalnih imigranata.

LONDON - Samo 22 osobe bile su u srijedu na krštenju princa Georgea, trećeg u nasljednom redu britanske krune, što je znak da će njegovi roditelji Kate i William budno čuvati privatnost djeteta rođenog da bude kralj. Vojvoda od Cambridgea, čija je majka Diana poginula bježeći od paparazza u Parizu 1997., i njegova supruga pozvali su na privatnu svečanost krštenja samo najbližu rodbinu i kumove. Kraljica Elizabeta, njezin suprug princ Philip, prestolonasljednik Charles i Williamov brat Harry bili su na svečanosti. Među uzvanicima su bili i roditelji i sestra vojvotkinje od Cambridgea. Nakon krštenja snimljen je prvi službeni portret četiriju naraštaja britanske kraljevske obitelji nakon više od sto godina, s kraljicom i trojicom njezinih izravnih nasljednika Charlesom, Williamom i Georgeom.

VARŠAVA - Dobitnici Nobelove nagrade za mir okupljeni u Varšavi dodijelili su svoju "nagradu za mir" (Peace Summit Award) američkih glumici i producentici Sharon Stone za njezin rad na suzbijanju AIDS-a. Nagradu su joj uručili povijesni vođa poljskog sindikata Solidarnosti Lech Walesa, Dalaj-lama, iranska odvjetnica Shirin Ebadi i Irkinja Betty Williams na svečanosti u Varšavi čime je obilježen završetak 13. susreta na vrhu dobitnika Nobelove nagrade za mir.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙