FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Pitanja ljudskih prava i prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine, ocijenila je u četvrtak u Zagrebu prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ona je u četvrtak u Zagrebu sudjelovala na otvaranju konferencije ILGA-Europe, krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi. "U skladu s Ustavom, moje je duboko uvjerenje da pitanje ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine", rekla je Pusić, odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji'.

SARAJEVO

Prve procjene rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog od 1. do 15. listopada pokazuju kako u toj zemlji živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika no etnički sastav i dalje je nepoznanica, piše u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz". List je ove podatke objavio pozivajući se na neimenovane stručnjake Agencije za statistiku BiH (BHAS) prikupljene temeljem tzv. kontrolnih obrazaca koje su dostavljali popisivači i kroz elektronički sustav kojim je moguće objediniti različite podatke prikupljene s terena. Prema tim izvorima u Federaciji BiH živi između 2,3 i 2,4 milijuna stanovnika, u Republici Srpskoj između 1,2 i 1,4 milijuna a u distriktu Brčko nešto manje od 100 tisuća ljudi. Izvori iz BHAS ne očekuju značajnije odstupanje od ovih brojki kada se prikupe i obrade svi podaci. Bude li tako to će značiti kako je u BiH za najmanje pola milijuna smanjen broj stanovnika u odnosu na 1991. godinu kada je uoči rata proveden popis.

SARAJEVO

Iz masovne grobnice kod mjesta Tomašice u okolici Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni do sada su ekshumirana tijela 268 žrtava, potvrdilo je u četvrtak Tužiteljstvo BiH koje vodi proces ekshumacije i identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka. Kako je navedeno u priopćenju bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva tijekom procesa koji traje već dva mjeseca otkriveno je 200 tijela te dijelovi posmrtnih ostataka još 68 žrtava. Pretpostavlja se kako je riječ o žrtvama hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pobile na području prijedorske općine još u ljeto 1992. godine. Sva tijela bila su skrivena u zemlji na dubini od deset metara a uz posmrtne ostatke pronađeni su i neki osobni predmeti koji bi mogli olakšati postupak identifikacije žrtava.

SYDNEY

Zrakoplov kojim je gašen jedan od požara u jugoistočnom dijelu Australije i koji se srušio u četvrtak u nacionalnom parku, pri čemu je pilot poginuo, razbuktao je novi požar u državi Novi Južni Wales, pa ih je trenutačno ondje aktivno 55, izvijestile su mjesne vlasti. "Teško je u ovome trenutku reći je li najteže za nama", rekla je glasnogovornica pokrajinske vatrogasne službe Natalie Sanders. "Danas je temperatura zraka nešto niža nego prethodnih dana, a vjetrovi pušu manjom brzinom, no požari su i dalje aktivni, pa je teško reći koliko će dugo sve potrajati i hoće li vatrena stihija prouzročiti još štete", kazala je. Sanders je također izvijestila kako je 43-godišnji pilot poginuo kada se njegov zrakoplov srušio u Nacionalnom parku Budawang, 270 kilometara jugozapadno od Sydneya, u području popularnom među kamperima i planinarima. Spasioci nisu uspjeli izvući tijelo zbog vjetra, dima i teškog terena.

TOKIO

Japan u studenome planira održati velike zračno-pomorske vojne vježbe, vjerojatno kako bi kineskim susjedima pokazao sposobnost obrane svog otočja. Od 1. do 18 studenoga 34.000 ljudi, nekoliko razarača i lovaca-bombardera sudjelovat će na manevrima koji obuhvaćaju i vježbe iskrcavanja na nenaseljeni atol Okidaitojima, 400 km jugoistočno od južnog otoka Okinawe, precizirao je jedan glasnogovornik ministarstva obrane. Službeno je svrha velikih vježbi održavanje i poboljšanje operativnih sposobnosti Snaga samoobrane u slučaju vojnog napada, stoji u službenom priopćenju. Japan je već organizirao takve vježbe 2011. uz sudjelovanje 35.000 ljudi, ali u bitno manje napetom ozračju u odnosu na Peking. Odnosi Tokija s Pekingom su loši od rujna 2012. radi teritorijalnog spora u malom arhipelagu u istočno-kineskom moru koji Japan naziva Senkaku, a Peking Diaoyu.

ZAGREB

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je u srijedu potpredsjednikom Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, priopćeno je iz njegova ureda. Osvrnuvši se na imenovanje, Picula je kazao kako je počašćen ulogom koja mu je dodijeljena i istaknuo da će dati sve od sebe da svojim iskustvom konstruktivno doprinese radu izaslanstva. "Stabilizaciju, suradnju, a zatim u dugoročnoj perspektivi i pridruživanje treba poželjeti i jugoistočnim susjedima Europske unije", kazao je. Prva službena Piculina aktivnost u svojstvu potpredsjednika izaslanstva Europskog parlamenta predviđena je već za idući tjedan kada će službeno posjetiti Albaniju i Kosovo.

SARAJEVO

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorio raspravu o zahtjevu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića koju je podnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika a ona se odmah pretvorila u obračun različitih političkih stranaka čiji su se zastupnici uzajamno optuživali za izdaju državnih odnosno interesa Republike Srpske. Smjenu Šarovića SNSD je zatražio uz obrazloženje kako on nije dobro radio svoj posao te kako je nedovoljno zastupao interese RS a uz iste argumente zatraženo je i da se smijene doministar obrane Mirko Okolić i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmila Mitrović a njima je pak zajedničko to što je riječ o kadrovima koje je postavila Srpska demokratska stranka (SDS) s kojom je SNSD došao u sukob. I SNSD i SDS trenutačno su članice vladajuće koalicije na državnoj razini koju čine još četiri stranke. Suglasnost na Dodikov zahtjev za smjenu u srijedu je dalo i Vijeće ministara BiH no uz protivljenje nekih od ključnih ministara poput ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

NEW DELHI

Indijski političar Rahul Gandhi, čiji su otac i baka bili žrtve političkih ubojstava, priznao je u četvrtak da postoji rizik da ekstremisti uzmu i njegov život. Taj 43-godišnjak koji će vjerojatno voditi Kongresnu stranku na općim izborima sljedeće godine priznao je i da je bio prijatelj s tjelesnim čuvarima koji su mu ubili baku Indiru 1984. godine. "Moja baka i moj otac ubijeni su u atentatima i sutra će možda ubiti i mene, ali nije me briga", kazao je Gandhi u neobično privatnom i otvorenom govoru u državi Rajasthan. Inače notorno sramežljivi Gandhi koji se dosad često puta činio neodlučan u tome da nastavi putem svojih predaka sada izgleda otvara osobnu tragediju kao izbornu taktiku protiv hinduske nacionalističke opozicije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙