FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razgovori o sazivanju Ženeve 2 u tijeku

Autor: vkla
ŽENEVA, 5. studenog 2013. (Hina/Reuters) - UN-ov izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi sastao se u utorak s ruskim i američkim dužnosnicima kako bi razgovarao o sazivanju dugo odgađanih sirijskih mirovnih pregovora, usprkos sporu oko budućnosti predsjednika Bašara al-Asada i sudjelovanja njegovog saveznika Irana na konferenciji Ženeva 2.

Nešto ranije je Damask ponovio da će Asad ostati na vlasti bez obzira na sve, izražavajući sumnju u političku tranziciju koja je u središtu pozornosti predložene konferencije.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Brahimija s dužnosnicima spomenutih zemalja, uključujući američkog veleposlanika u Siriji Roberta Forda i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova i Genadija Gatilova, raspravi će se pridružiti i predstavnici Velike Britanije, Francuske i Kine te sirijskih susjeda, Iraka, Jordana, Libanona i Turske, kao i predstavnici Arapske lige.

UN-ov izvor otkriva da čak i ako se ne objavi datum Ženeve 2, cilj je "barem vidjeti da li su sve strane i skupine spremne za neki datum".

U međuvremenu je međunarodno tijelo za uništenje sirijskog kemijskog naoružanja priopćilo da je do sada prikupilo novca za financiranje misije za ovaj mjesec te da će trebati pronaći dodatni novac za nastavak uništenja kemijskog arsenala.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, do sada je prikupila 10 milijuna eura za tu misiju.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙