FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brahimi se nada da će se konferencija o Siriji održati u idućim tjednima

Autor: kgab
BEJRUT, 1. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Izaslanik UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je u petak kako se nada da bi se dugo odgađana mirovna konferencija o Siriji mogla održati u sljedećih nekoliko tjedana unatoč zaprekama, a ruski premijer Dmitrij Medvedev se nada da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Konferencija Ženeva-2, čiji je cilj okupiti zaraćene strane za pregovaračkim stolom, opetovano je odgađana zbog sporova među svjetskim silama, podjelama u sirijskoj oporbi i nefleksibilniom pozicijama obje strane.

Arapski i zapadni dužnosnici izjavili su ovoga tjedna da međunarodne sile vjerojatno neće uspjeti održati konferenciju u studenome.

Brahimi je izjavio na tiskovnoj konferenciji u Damasku da će otputovati u Ženevu kakao bi se tamo sastao s američkim i ruskim predstavnicima.

Kasnije će im se pridružiti predstavnici preostale druge tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - Britanija, Kina i Francuska - kako bi pripremili konferenciju i dogovorili datum njezina održavanja.

Na pitanje novinara kada bi se konferencija mogla održati, Brahimi je odgovorio. "Nadamo se da će to biti u sljedećim tjednima, a ne sljedeće godine."

Rusija se također nada da će se međunarodna mirovna konferencija o Siriji održati prije kraja ove godine, rekao je premijer Medvedev.

On je pozvao zaraćene strane u Siriji na postizanje kompromisa i kritizirao je oporbu zbog traženja jamstava o odlasku s vlasti predsjednika Bašara al Asada kao uvjeta za pregovore.

"Nadam se da će biti moguće održati konferenciju do kraja ove godine", rekao je Medvedev u intervjuu za Reuters u četvrtak kasno navečer.

"To velikim dijelom ovisi o pozicijama sirijskih strana", dodao je. Također je istaknuo da je to težak proces te da svi moraju raditi kompromise, uključujući oporbene čelnike i sirijsku vladu.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙