FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad: pregovori će uspjeti ako se ukine potpora pobunjenicima

Autor: vkla
BEJRUT, 30. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Predsjednik Bašar al-Asad u srijedu je kazao izaslaniku UN-a Lakhdaru Brahimiju da će razgovori o okončanju građanskog rata u Siriji biti uspješni jedino ako strane sile obustave svoju pomoć pobunjenicima koji ga žele svrgnuti.

Brahimi je u Damasku gdje se sastaje sa sirijskim dužnosnicima u pokušaju da dobije potporu za mirovne pregovore.

Državna televizija je prenijela Asadove riječi da "uspjeh bilo kojeg političkog rješenja ovisi o okončanju potpore terorističkim skupinama i pritisku na njihove pokrovitelje". Asadova vlada sirijsku oporbu naziva teroristima.

Mirovna konferencija Ženeva 2, planirana za kraj studenoga, ima za cilj pokrenuti politički proces kako bi se okončao građanski rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi. Brahimi je razljutio oporbu najavom da će Iran, glavni Asadov saveznik, sudjelovati na konferenciji. Pobunjenici i politička oporba Asadov odlazak s vlasti postavljaju kao uvjet za sudjelovanje na konferenciji.

Iranski veleposlanik u Siriji Mohamed Riza Šebani je kazao da je njegova zemlja spremna za Ženevu 2, ocjenivši da nesudjelovanje Irana ne bi pomoglo konferenciji.

(Hina)xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙