FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad ne treba igrati nikakvu ulogu u budućoj vladi - Hague

Autor: mhaj
AMAN , 22. listopada 2013. (Hina/AFP) - Prijatelji Sirije slažu se da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne treba "igrati nikakvu ulogu u budućoj vladi", rekao je šef britanske diplomacije William Hague, dodajući da je postignuto "opće suglasje" o tom pitanju na sastanku u utorak u Londonu.

Hague, domaćin sastanka jedanaest zapadnih i arapskih zemalja s predstavnicima sirijske oporbe rekao je također na konferenciji za novinare da neće biti "političkog i mirnog rješenja sukoba u Siriji bez sudjelovanja umjerene oporbe".

Jedanaest zapadnih i arapskih zemalja skupine Prijatelji Sirije i dalje pokušava prevladati prepreke održavanju konferencije u Ženevi u studenom, koju bojkotira dio oporbe, a koju Asad smatra preuranjenom.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je nakon sastanka da će se masakr u Siriji nastaviti ako se ne donese rješenje za pregovaračkim stolom.

"Jedanaest zemalja koje su se sastale danas u Londonu složile su se da je ključno pokušati sjesti za pregovarački stol. Bez ispregovaranog rješenja, masakr će se nastaviti, ako ne i pojačati", rekao je Kerry na konferenciji za novinare.

Čelnik sirijske oporbe Ahmad Džarba poručio je na sastanku da oporba neće sudjelovati u mirovnim pregovorima ukoliko njihov cilj nije odlazak s vlasti predsjednika Bašara al Asada, prenosi Reuters. Džarba smatra da oporba riskira gubitak vjerodostojnosti ako popusti međunarodnom pritisku i sudjeluje u pregovorima čiji cilj nije odlazak Asada s vlasti. "Ljudi nam neće vjerovati i tretirat će nas kao izdajnike revolucije".

Zapad i bliskoistočni saveznici u utorak su pokušali izvršiti pritisak na Džarbinu oporbenu Sirijsku nacionalnu koaliciju da se pridruži pregovorima, unatoč tomu što je Asad jasno kazao kako ne namjerava odstupiti.

(Hina) xmh/xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙