FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad potiče sirijsku oporbu na mirovne pregovore

Autor: vmrs
LONDON, 22. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Zapadne zemlje i njihovi bliskoistočni saveznici traže u utorak od razjedinjene sirijske oporbe da se pridruži predloženim mirovnim pregovorima iako je predsjednik Bašar al-Asad jasno rekao kako ne kani odstupiti, a to je njihov glavni uvjet za pregovore.

Sjedinjene Države i Rusija u svibnju su najavile da će sazvati konferenciju nazvanu 'Ženeva 2' ne bi li prekinuli sukob u kojem je poginulo više od stotinu tisuća ljudi, a milijuni su prognani. No zbog velikih prepreka datum nije određen.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, domaćin sastanka jedanaest zemalja, uoči sastanka rekao je kako je nužno da na pregovore dođu svi dijelovi sirijske oporbe koji uživaju potporu Zapada.

"Ako oni ne budu dio mirovnoga procesa u Siriji, onda Sirijcima preostaje samo izbor između Asada i ekstremista", rekao je za Radio BBC.

No oporbene skupine žele razgovarati isključivo o predsjednikovu hitnom odlasku, a Asad je u ponedjeljak izjavio kao ne vidi razloga da se dogodine ponovno ne kandidira na izborima.

Mnoge skupine uglavnom islamističkih pobunjenika koje se bore u Siriji ionako ne priznaju oporbu u egzilu koja uživa potporu Zapada.

Prije londonskih razgovora američki državni tajnik John Kerry sastao se s Ahmadom Džarbom, čelnikom krovne oporbene Sirijske nacionalne koalicije, ali o njihovim se razgovorima ništa ne zna.

U ponedjeljak je Kerry rekao kako su se stvari možda okrenule Asadu u prilog otkako je prije pet mjeseci objavljen plan održavanja mirovne konferencije, ali da je cilj i dalje natjerati obje strane da izaberu prijelaznu vladu.

(Hina) xvm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙