FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba o Ženevi 2 odlučuje 9. studenoga

Autor: vrad
BEJRUT, 24. listopada 2013. (Hina/AFP) - Duboko podijeljena Sirijska oporbena koalicija odgodila je za 9. studenoga svoju odluku o sudjelovanju na mirovnoj konferenciji, takozvanoj Ženevi 2, rekao je u četvrtak za AFP njezin član Samir Nashar.

"Odlučili smo odgoditi sastanak opće skupštine i političkog odbora (oporbe) u Istanbulu za 9. studenoga", rekao je.

Sastanak, koji se prvo trebao održati 22. listopada, odgođen je zbog sjednice skupine zemalja "Prijatelja Sirije" u Londonu. Zatim je bio planiran za sam početak studenoga, ali je opet odgođen za 9. studenoga.

"Međunarodna zajednica, napose Sjedinjene Države, ulaže napore kako bi pridobila koaliciju za sudjelovanje na Ženevi 2. Sve dosad u koaliciji je prevladavalo protivljenje sudjelovanju na konferenciji a odbijanje sudjelovanja u Sirijskom nacionalnom vijeću (CNS) potaknulo je brojne reakcije na regionalnoj i na međunarodnoj razini", rekao je Nashar.

CNS, glavna sastavnica koalicije, objavila je svoju odluku 13. listopada.

"Međunarodne sile pokušavaju okupiti u Ženevi što veći broj predstavnika oporbe. Odgodom sastanka do 9. studenoga nastoji se dati više vremena pregovaranju i omogućiti promjenu stajališta onih koji se protive međunarodnoj konferenciji", dodao je.

Predsjednik Sirijske oporbene koalicije Ahmad Jarba upozorio je prošlog tjedna da "pregovora neće biti" bez jamstva da će Ženeva 2 osigurati "tranziciju svih vlasti sa svim njihovim ustanovama (...) i odlazak ubojice" Assada.

Američki veleposlanik za Siriju Robert Ford više puta se sastao s čelnicima sirijske oporbe u Istanbulu ne bi li ih uvjerio da trebaju sudjelovati na mirovnoj konferenciji Ženeva 2, priopćio je u srijedu američki State Department.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙