FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ženeva II. suočena s odgodom zbog neslaganja sila oko uloge oporbe

Autor: bcav
AMAN, 30. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Svjetske sile teško će ostvariti svoj cilj i organizirati mirovne pregovore o Siriji idućega mjeseca u Ženevi zbog različitih stajališta Washingtona i Moskve o sudjelovanju sirijske oporbe, kažu arapski i zapadni diplomati.

Neuspjeh najjače oporbene skupine, Sirijske nacionalne koalicije da zauzme jasan stav o mirovnoj konferenciji, koja bi trebala iznjedriti političko rješenje građanskog rata koji traje dvije i pol godine, također bi mogao pridonijeti odgodi pregovora za mjesec dana.

"Stvari će biti jasnije kada se predstavnici Rusije i SAD-a sastanu idućega tjedna, no sve ukazuje na to da će biti teško ostvariti cilj 23. studenoga", rekao je dužnosnik uključen u pripremu konferencije.

Američki i ruski izaslanici trebali bi se idućeg utorka sastati u Ženevi u sklopu priprema za dugo odgađane mirovne pregovore čije je održavanje predloženo još u svibnju.

Glavni kamen spoticanja je uloga oporbene koalicije koju podupire Zapad, pitanje koje je iskrsnulo nakon prošlotjednog sastanka zapadnih i zaljevskih zemalja u Londonu.

U priopćenju sa sastanka objavljeno je da bi u Ženevi 2 trebalo sudjelovati "jedno izaslanstvo sirijskog režima i jedno izaslanstvo oporbe koje bi vodila Sirijska nacionalna koalicija kao legitimni predstavnik sirijskog naroda".

No, Rusija smatra da je koalicija samo dio oporbe te je predložila da nekoliko izaslanstava, uključujući i oporbenjake u Damasku koje vlada tolerira, predstavlja Asadove suparnike.

Taj stav dijeli Hassan Abdul Azim, čelnik oporbenog Nacionalnog koordinacijskog tijela koji je nakon susreta s UN-ovim izaslanikom Lakhdarom Brahimijem u Damasku rekao da izaslanici ne bi trebali sudjelovati pod kišobranom koalicije, nego kao dio ujedinjene "Sirijske nacionalne oporbe".

U priopćenju sa sastanka u Londonu također je pisalo da je cilj Ženeve 2 osnivanje prijelazne vlade, a da u međuvremenu "Asad i njegovi bliski suradnici okrvavljenih ruku neće imati nikakvu ulogu u Siriji".

"Rusi su bijesni zbog oštrog stava iz Londona i zbog toga što je izjava otišla predaleko u zadovoljavanju zahtjeva koalicije", rekao je zapadni dužnosnik.

(Hina) xbcav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙