FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da hrvatska vlada nikada nije razmišljala o povećanju PDV-a, samo nekoliko dana pošto je ministar financija Slavko Linić rekao da radi smanjenja proračunskog manjka ne isključuje mogućnost povećanja PDV-a. "Netko je opet izmislio povećanje PDV-a. O tome nikada nije bilo govora", rekao je Milanović po dolasku na summit EU-a dodajući da neće biti većih poreza. Linić je u ponedjeljak izjavio da će za smanjenje proračunskog manjka biti nužno povećati prihode proračuna jer na rashodnoj strani nema previše mogućnosti, što ne znači da neće biti daljnih rezova i ušteda. Prihodi mogu porasti povećanjem PDV-a i uvođenjem poreza na nekretnine, rekao je Linić, ne isključivši pritom nijednu od tih mogućnosti.

ZADAR - Ova turistička godina je unatoč svim previranjima i izazovima donijela iznimne turističke rezultate kojih ne bi bilo bez zalaganja svih u sektoru, a u pripremama za iduću godinu i privatni i javni turistički sektor trebaju učiniti sve da bude još bolja i da se turizam što je više moguće "utopi u tkivo hrvatskog gospodarstva". Naglasio je to danas ministar turizma Darko Lorencin otvarajući dvodnevne Dane hrvatskog turizma (DHT) koji će u hotelima Falkensteiner na Punta Skali u Zadru okupiti oko dvije tisuće domaćih i stranih sudionika, turističkih profesionalaca i njihovih gostiju. Nijedan izazov koji je pred turizmom, istaknuo je, nećemo moći riješiti ako stalno budemo mijenjali strategije i planove, nego se treba držati postojećih i prilagođavati ih situaciji, vremenu i tržištima, u čemu jednako važnu ulogu ima i privatni i javni sektor odnosno njihova suradnja. Poručio je da će Ministarstvo turizma prihvatiti svaku ideju i prijedlog koji vodi poboljšanju rezultata, a komentirajući najavu mogućeg povećanja međustope PDV-a u turizmu kazao je da to nije ništa posebno, da sve zemlje mijenjaju PDV, te da bi on osobno htio da bude 5 posto. No, situacija u proračunu je takva kakva jest, pregovori oko toga još traju, idealno bi za sektor bilo da se ništa ne mijenja, ali vidjet će se, kaže ministar dodajući kako su šanse za promjenu ili ne za sada pola-pola.

ZAGREB - Novi prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje koji podrazumijeva jednogodišnje ukidanje državnih poticaja proizvodi jednake posljedice kao i trajno ukidanje poticaja, a predloženi prekid isplate poticaja predstavlja grub i neopravdan prekid zakonskog kontinuiteta, protivan ustavnim načelima, smatraju u Odboru za stambenu štednju Hrvatske udruge banaka (HUB). Taj je odbor reagirao na izmjene tog zakona kojima Vlade predlaže privremeno ukidanje poticanja stambene štednje u Republici Hrvatskoj za uplate stambene štednje nastale u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine. Uslijed predloženog jednogodišnjeg prekida isplate poticaja do donošenja konačne odluke o budućnosti sustava stambene štednje štediše gube povjerenje u sigurnost stambene štednje i prinosa koje očekuju. To za posljedicu ima smanjenje novih ugovora o stambenoj štednji, značajan broj raskida ugovora i odljeva postojećih sredstava stambene štednje te obustavljanje kreditne aktivnosti sustava, odnosno potpuni kolaps sustava stambene štednju u vrlo kratkom roku, stoji u reagiranju stambenih štedionica.

ZAGREB - Podaci da je Hrvatska na trećem mjestu u regiji po korupciji u poslovanju pokazuju koliko je ispravno traženje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da se reformira javni sektor i administracija koja mora početi funkcionirati kao brz i učinkovit servis u službi građana i tvrtki. Ističu to iz HUP-a upitani za komentar danas predstavljenog zajedničkog izvješća UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNDOC) i Europske komisije po kojem je Hrvatska na trećem mjestu u regiji kad je riječ o korupciji u poslovanju, koja je najraširenija u Srbiji i Albaniji. "Korupcija i traženje mita ili usluga za pružanje servisa koje građani i tvrtke ionako plaćaju kroz porezna i druga davanja je nedopustiva pojava koja dodatno otežava poslovanje i investiranje u Hrvatskoj", kaže se u odgovoru HUP-a na Hininu zamolbu za komentar tog istraživanja. Izvješće pod nazivom "Poslovanje, korupcija i kriminal na zapadnom Balkanu: Utjecaj podmićivanja i drugih oblika kriminala na privatno poduzetnišvo" temelji se na razgovorima s više od 12.700 tvrtki i pokazuje da je korupcija treća najveća zapreka poslovanju u regiji.

ZAGREB - Hrvatski proizvođači vojne opreme predstavili su danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) svoje proizvode ukrajinskom izaslanstvu koje predvodi ministar obrane Ukrajine Pavlo Lebedev koji je istaknuo mogućnost zajedničkog nastupa na svjetskim tržištima. Svoje su izvozno orijentirane proizvode predstavile tvrtke Dok-Ing, Đuro Đaković Specijalna vozila, HS Product, Inkop obuća, Kroko International te Šestan-Busch koje su istaknule da su zainteresirane za suradnju s Ukrajinom u području proizvodnje vojne opreme, izvijestili su iz HGK. Ministar Lebedev je preporučio hrvatskim proizvođačima da na ukrajinskom tržištu nastupaju s osnovanom tvrtkom u toj zemlji ili zajedničkim ulaganjem s ukrajinskim partnerima, izvijestili su iz HGK.

ZAGREB - Nadzorni odbor Viadukta na današnjoj je sjednici opozvao s dužnosti dvojicu članova Uprave - zamjenika predsjednika Uprave Ivana Berketa i člana Uprave Damira Kezelea, objavljeno je iz Viadukta. Berket i Kezele su opozvani s ciljem nastavka nesmetanog poslovanja tvrtke, navodi se u objavi Viadukta na Zagrebačkoj burzi. Odluka o opozivu stupa na snagu s danom donošenja, zaključuje se u priopćenju Viadukta. Policija je jučer u akciji Remorker privela pet osoba, među njima i Berketa i Kezelea, a te se osobe sumnjiči da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta.

RIJEKA - Drugi međunarodni Invest forum "Mi nudimo mogućnosti" održat će se 30. listopada u Opatiji i na njemu se očekuje oko 200 sudionika, najavili su danas na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Invest forum organiziraju Primorsko-goranska županija i grad Rijeka i na njemu će biti predstavljeni projekti i investicijski potencijali županije i grada, ove godine s naglaskom na turistički sektor, projekte iz područja energetike te mogućnosti financiranja iz europskih fondova. Obersnel je istaknuo da je pripremljen Katalog investicijskih projekata koji daje informacije o projektima koji su u visokoj fazi gotovosti i mogu se brzo pokrenuti. Ukupna vrijednost svih projekata obuhvaćenih katalogom veća je od 10 milijardi eura, odnosno 1,5 milijardi eura kada je riječ o investicijama u čije je ostvarivanje grad Rijeka izravno ili neizravno uključen, kazao je. Komadina je kazao da Županija nudi čitav niz zona za turističku izgradnju.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 0,53 posto, na 1.766,01 bod. Specijalizirani Crobex10 porasto je za 0,41 posto te se, nakon što je protekla tri dana bio ispod psihološke granice od 1.000 bodova, probio iznad te razine i današnje trgovanje završava na 1.000,40 bodova. Redovni promet burze danas je iznosio 13,2 milijuna kuna, a najveći promet od 2,7 milijuna kuna ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, koja je poskupjela za 1,34 posto, na 265 kuna. Za 1,92 posto, na 638 kuna, porasla je cijena dionice Atlantic grupe, uz promet od 1,6 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Diokija s 1,07 milijuna kuna i padom cijene od 3,91 posto, na 6,39 kuna. Dionicama HT-a danas je ostvareno 826,9 tisuća kuna prometa, a cijena im je porasla za 0,23 posto, na 170,99 kuna. Promet od 806,1 tisuću kuna imala je dionica AD Plastika kojoj je cijena porasla za 2,34 posto, na 131 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙