FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić potvrdio je danas da će od 1. siječnja svi zaposleni u javnom i državnom sektoru biti u jedinstvenom sustavu Centralnog obračuna plaća (COP) kako bi se utvrdilo tko i gdje nenamjenski troši proračunski novac za nerealne plaće i izdatke te uvelo reda. Novinarima je uoči sjednice Vlade rekao da se kroz jedinstveni sustav želi promijeniti stanje koje je pokazao i clean start - da se novac građana nenamjenski trošio te se njime raspolagalo "potpuno bez kontrole". Smatra da će COP dovesti do ušteda. "Sada će sustav pokazati gdje se i kako može smanjiti, a efekt će biti racionalnost poslovanja građana i privrede, a jedan dio će završiti u proračunu", rekao je Linić. Potvrdio je da u agencijama i zavodima ima ljudi čija je plaća veća od plaće predsjednika Republike, premijera ili ministara. Potporu kontroli plaća zaposlenih u državnim i javnim službama dao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. "Apsolutno podržavam. Ova vlada nikada neće reći da ništa ne vidi, ništa ne čuje, ništa ne zna. Možda ne znamo sve, ali ćemo zato postaviti pitanje da dobijemo odgovore", rekao je novinarima.

ZAGREB - Vlada je danas Nadzornom odboru Autoceste Rijeka-Zagreb predložila opoziv Željka Denone s mjesta predsjednika Uprave te imenovanje Josipa Šale novim predsjednikom Uprave te tvrtke, a Skupštini HŽ Carga predložila je opoziv predsjednika Uprave Ivana Leškovića i dvojice članova Uprave te imenovanje Danijela Krakića za novog predsjednika Uprave, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade.

ZAGREB - Vlada je prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Kako je pojasnila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora. Obnova bi, istaknula je, trebala rezultirati uštedom energije od oko 150 kilovatsati po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20.500 tona. Hrvatska ima obvezu godišnje energetski obnoviti oko 3 posto ukupne površine objekata javne namjene, a trenutno je za početak obnove spremno stotinjak zgrada.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je dala negativno mišljenje na programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu zbog uočenih nepravilnosti i nejasnoća oko financijskog poslovanja, a zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti cjelokupan spis upućen je Državnome odvjetništvu. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na sjednici Vlade izvijestio je da je HOO u prošloj godini iz državnog proračuna dobio više od 130 milijuna kuna, a provedenim proračunskim nadzorom utvrđene su brojne nepravilnosti ili nejasnoće u korištenju tih sredstava, posebice vezanih uz rad i financiranje Sportske televizije. Gubitak te televizije trenutno iznosi oko 38 milijuna kuna, do kraja godine se procjenjuje da će dosegnuti 54 milijuna kuna, s procjenom daljnjeg rasta zaduženja koje bi vrlo brzo moglo ukupno preći 100 milijuna kuna. Ministar upozorava da bi dubioze Sportske televizije uskoro mogle premašiti cjelokupni proračun HOO-a. Utvrđeno je i da nesrazmjerno velik dio proračuna HOO odlazi na plaće, koje su nerealno visoke s obzirom na to da se radi o organizaciji koja se financira donacijama iz proračuna, u odnosu na izdvajanja za sport, rekao je Jovanović, a nepravilnosti su utvrđene i u nadzoru nad radom Hrvatske olimpijske akademije.

ZAGREB - Dosad najduži štrajk bolničkih liječnika u Hrvatskoj, koji traje već 44 dana, najvjerojatnije ni danas neće biti gotov jer sindikalni čelnici ne očekuju potpisivanje novog kolektivnog ugovora (KU), što je uvjet za prekid štrajka. Jedanaest članaka materijalne prirode budućeg KU i dalje je otvoreno, rekla je novinarima prije današnjeg kruga pregovora u Ministarstvu zdravlja Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Ona ističe da bi ministar zdravlja Rajko Ostojić danas trebao dati jasan odgovor na prijedloge pojednih sindikata u zdravstvu, vezano uz pitanja obračuna dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati. Bez obzira na to, Avberšek je u izjavi novinarima bila vrlo skeptična oko toga da bi sporazum triju zdravstvenih sindikata i Ministarstva danas mogao biti postignut, ugovor potpisan i štrajk završen. "Riječ je o kolektivnom ugovoru koji traje četiri godine i vrijedi za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu. Bili bismo vrlo neozbiljni da danas završimo", rekla je Avberšek te istaknula da "ne može potpisati 'mačka u vreći'". Avberšek tvrdi da predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić traži da se u novom KU liječnicima vrate prava iz ništavnog kolektivnog ugovora, te ističe da ona na to neće pristati, ako ista prava ne dobiju i ostali zaposlenici u zdravstvu. Avberšek upozorava i da KU ne regulira plaće određene skupine, već uvjete rada svih zaposlenika u djelatnosti.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština danas je na izvanrednoj sjednici jednoglasno prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o zajedničkom podnošenju ustavne tužbe protiv presude Visokog upravnog suda kojom se tvrtki Zagrebplakat ukida isključivo pravo na oglašavanje na javnim površinama i nekretninama u gradskom vlasništvu. Visoki upravni sud nedavno je, temeljem tužbe tvrtke Europlakat iz 2010., donio presudu kojom je ukinut članak iz izmjena Odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima od gradskog značenja iz 2007., po kojem je oglašavanje na gradskom zemljištu i nekretninama proglašeno komunalnom, a ne tržišnom djelatnošću. Tvrtka Zagrebplakat u većinskom je vlasništu Zagrebačkog holdinga (51 posto), a 49 posto udjela ima tvrtka Media u vlasništvu Agrokora. Zagreplakat je dosad jedini imao pravo ugovarati s oglašivačima plakatiranje na gradskoj imovini, pa je Europlakat podnio tužbu. Gradski zastupnici redom su podržali prijedlog o podizanju ustavne tužbe, ali smatraju da nije dobar način na koji se ta odluka donosi. Predsjednik skupštine Darinko Kosor pojasnio je kako je sjednica sazvana naglo jer rok za podnošenje tužbe ističe 2. studenoga te poručio da je to prva i zadnja sjednica koju saziva na taj način. "Triler od jučer do danas je posve nepotreban, mislio sam 'tko zna što se događa', materijale smo dobili sinoć. Neprihvatljivo je da stvari saznajemo iz medija", rekao je Andrija Mikulić u ime Kluba HDZ, HSP- AS i BUZ. I Davor Bernardić (SDP) se požalio da gradski zastupnici nisu bili na vrijeme informirani, iako je presuda u Gradsku skupštinu stigla 3. listopada.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je danas da će Grad do kraja godine raspisati natječaj za idejno uređenje gradske tržnice, a najavio je i skoru objavu knjižice gradskih projekata. Na briefingu s novinarima Baldasar je istaknuo zadovoljstvo zadnjom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj je prihvaćen rebalans proračuna i prijedlozi za dobrobit grada, te je pohvalio vijećnike. "Moram vam reći da sam zadovoljan zadnjom sjednicom Gradskog vijeća. Sve je prošlo civilizirano, kulturno. Bez vrijeđanja i politiziranja. Prošao je rebalans proračuna i prijedlozi koji su za dobro našega grada. Pohvala vijećnicima", istaknuo je Baldasar te najavio da će uskoro biti objavljena knjižica gradskih projekata. Za četiri godine splitska bi tržnica trebala dobiti potpuno novi izgled zbog čega će Grad do kraja prosinca raspisati natječaj za idejno uređenje splitskog Pazara, koji bi u budućnosti trebao biti natkriven tendom, kazao je gradonačelnik dodavši da kreće uređenje i Hrvojeve ulice (uz istočni zid Dioklecijanove palače) s koje će se ukloniti šatori i postaviti kućice. Baldasar je ponovio da je protiv izgradnje marine na Žnjanu rekavši kako misli da je za to bolje mjesto uvala Poljud, gdje ima dovoljno prostora za kupalište i vezove.

ZAGREB - Dan reformacije obilježavaju danas protestanti, čiji doprinosi hrvatskoj povijesti i kulturi znatno nadilaze brojčanu snagu vjernika i ono što javnost obično zna o njima, tvrde stručnjaci. Protestantski vjernici sjećaju se današnjeg dana 1517. godine kada se uzoran redovnik Martin Luther žestoko javno usprotivio pomami Crkve za bogatstvom i sjajem, te zatražio ponovnu uspostavu starog kršćanstva i povratak Crkve puku. Nakon njegovih 95 teza o dogmama Crkve, koje je 31. listopada te godine objesio na vrata dvorske crkve u Wittenbergu u Njemačkoj, Papa ga je oštro osudio i izopćio iz Crkve, a Luther mu je otkazao poslušnost. Uskoro su Luthera počeli podržavati njemački kneževi i veleposjednici, a potom i veliki dio sjeverozapadne Europe. Smatra se da u svijetu danas ima oko 700 milijuna protestanata, od oko ukupno 2,1 milijardi kršćana. U užem smislu protestantske crkve su samo luteranske, reformirane-prezbiterijanske i anglikanske, a u širem smislu svi "konfesionalni pravci" koji su se odmakli od Katoličke kao glavne crkve i odbacili autoritet Pape.

ZAGREB - Dokufikcijski dugometražni film "Zimsko čudo" riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka, snimljen u koprodukciji Hrvatske, Brazila i Danske, osvojio je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u češkom gradu Jihlavi glavnu nagradu za najbolji film Srednje i Istočne Europe. "Zimsko čudo" je hibrid na granici dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog koji alegorijskim jezikom povezuje prizore Rijeke i Rio de Janeira u doba Uskrsa i u doba karnevala, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar.

ZAGREB - Filmovi "Halimin put" Arsena Antona Ostojića i "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević prikazat će se na Europskom psihoanalitičkom filmskom festivalu, koji počinje večeras u Londonu na temu "tajna", koja će se obraditi kroz filmske projekcije, diskusije i predavanja. Sedmo izdanje tog festivala održava se do 3. studenog u Britanskoj filmskoj i televizijskoj akademiji (BAFTA), u organizaciji britanskog Instituta za psihoanalizu. Prikazat će se sedam igranih i dva dokumentarna filma, a hrvatske uratke predstavit će sami autori, te psihoanalitičar Stanislav Matačić iz Zagreba koji ih je i odabrao za londonski festival, izvijestio je HAVC. Na festivalu gostuje još tridesetak uglednih filmaša, filmskih teoretičara i stručnjaka iz područja psihoanalize, između ostalih Bernardo Bertolucci, Istvan Szabo i Laura Mulvey.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙