FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Saborski klubovi sinoć su pozdravili nakanu prijedloga Zakona o savjetima mladih da se jasnije odrede odnosi tih savjeta i jedinica lokalne i područne samouprave, no rasprava nije prošla bez osvrta na položaj mladih u hrvatskom društvu, pa je HDSSB-ov zastupnik Igor Češek ustvrdio kako zapravo raspravljaju o "savjetima izgubljene generacije". "Predstavnici mreže mladih često su upozoravali na neujednačenu primjenu dosadašnjeg zakona u jedinicama lokalne samouprave", rekla je zastupnica HNS-a Sonja Koenig. Savjet mladih u nekim je jedinicama lokalne samouprave, kako je rečeno, postojao samo 'pro forma', ali stvarnog sudjelovanja mladih u postupcima donošenja odluka i rasprava o problemima koji se na njih odnose zapravo nije bilo. Predloženi bi zakon trebao ispraviti nedorečenosti postojećeg zakona koji se odnose na regulaciju izbora članova savjeta za mlade, te pojam, ulogu i cilj savjeta mladih, pojasnila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš. Martina Banić (HDZ) upozorila je kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ne osnuju savjet mladih trebale biti sankcionirane. Igor Češek (HDSSB) ustvrdio je kako je današnja generacija mladih prva koja će živjeti gore od svojih roditelja. "Ovi savjeti o kojima raspravljamo su savjeti izgubljene generacije", poručio je Češek koji smatra da je nezaposlenost glavni problem nemotiviranosti mladih. S tim se slaže i SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš koja je podsjetila kako od ukupnog broja nezaposlenih trećinu čine mladi.

ZAGREB - Sabor će danas zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o izvješćima pučke prvobraniteljice o radu njezina Ureda u 2012. godini te o zabilježenim pojavama diskriminacije u toj godini. Ured pučkog pravobranitelja je od ukupno 1849 zaprimljenih predmeta u 2012. godini dovršio postupanje u 1321 predmetu, od čega su 492 pritužbe utvrđene neosnovanima. Najviše je predmeta bilo u području pravosuđa, zatim od osoba lišenih slobode te u području radnih i službeničkih odnosa. Tijekom 2012. otvorena su 202 predmeta koji se odnose na diskriminaciju. Od navedenog broja pritužbi tijekom godine ih je riješeno 137, dok je 65 još u radu. Osim toga, rješavani su i nezavršeni predmeti iz prethodnih godina i to jedan iz 2010. godine te 18 predmeta iz 2011. Ukupno je tijekom 2012. riješeno 156 predmeta koji se odnose na diskriminaciju.

RIJEKA - Centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS), koji će djelovati pri Sveučilištu u Rijeci, svečano je otvoren sinoć u Rektoratu Sveučilišta konferencijom pod nazivom "Novi izazovi za demokraciju - Kriza povjerenja i demokratskog legitimiteta u Europi". Centar za napredne studije omogućit će istraživanje na polju društveno-humanističkih znanosti i to povezivanjem regionalnih, europskih i svjetskih znanstvenih institucija i mladih znanstvenika. Na svečanom otvorenju rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ocijenio je da je CAS još jedan iskorak prema stvaranju istraživačkog sveučilišta visoke razine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvaranje centra vidi kao pokret protiv isključivosti a za istinske ljudske vrijednosti, mir i toleranciju. Novi standardi regionalne politike trebaju biti pomirba i suradnja, poručio je ministar Jovanović. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je kazala da je ovaj Centar samo fizički u Rijeci, ali da je njegov utjecaj mnogo širi, u cijeloj Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Nitko ne može zanemariti važnost jugoistoka Europe za stabilnost kontinenta uoči 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, kazala je. Na konferenciji je bio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić koji je ovom prigodom naglasio da se proces europskog ujedinjavanja ne smije zaustaviti dok se ne uključe i preostale zemlje jugoistočne Europe.

BOL - Međunarodni kongres IKAR-CISA, koji je službeno sinoć otvoren u Bolu na Braču, okupio je oko 500 spašavatelja iz gotovo cijelog svijeta. IKAR-CISA je svjetska asocijacija najelitnijih spasilačkih službi koje jedine mogu funkcionirati u ekstremnim vremenskim i reljefnim uvjetima, u planinama, ponorima i drugim nepristupačnim terenima, gdje tehnika i druge službe ne mogu pristupiti i riješiti problem. Glavna tema kongresa, koji se do 19. listopada održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, su helikoptersko spašavanje metodom „long-line“, spašavanja iz mora, spašavanja s brodova u punoj brzini te brze evakuacije iz voda i kopna. Sudionike kongresa je na svečanom otvorenju pozdravio izaslanik predsjednika Josipovića, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Robert Hranj. Istaknuo je da je tematika kongresa raznovrsna te kako vjeruje da će razmjena spasilačkih iskustava i znanja koristiti svima. Domaćin kongresa je HGSS, a njegov pročelnik Vinko Prizmić očekuje da će rezultat tog skupa biti još veća učinkovitost u spašavanju ljudskih života diljem svijeta. Predsjednik IKAR-a Gerald Biner je naglasio kako u središtu svih spasilačkih aktivnosti mora biti – čovjek. IKAR omogućava suradnju spasitelja diljem svijeta te moramo težiti profesionalizaciji, stalnoj razmjeni informacija i unaprjeđivanju rješavanja problema u nesrećama, istaknuo je Biner.

ZAGREB - Državni inspektor kojemu je zbog sumnje da je primao mito sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio istražni zatvor bit će udaljen iz službe kad Državni inspektorat o tome od suca primi službenu obavijest, priopćio je sinoć Inspektorat. Protiv gospodarskog inspektora iz Splita USKOK je u srijedu podnio kaznenu prijavu Županijskom sudu u Splitu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita. Državni inspektorat izvijestio je da tog inspektora već dulje vrijeme pokušava udaljiti iz službe te da su kontrolni mehanizmi koje Inspektorat primjenjuje unutar sustava već ukazivali na njegove moguće koruptivne radnje, ali koje nisu mogli dokazati. Državni inspektor je uhićen u utorak kad mu je direktor trgovačkog društva predao traženih 3500 eura mita, a istodobno je o svemu obavijestio i policiju.

ZAGREB - Državni inspektorat zatražio je povlačenje s tržišta dječje igračke - helikoptera s projektilom "Amazing Arrow Helicopter 588", te umjetnih noktiju "Art Nails Professional Nail Color & Nail Art System" i "Office Girls", serijskog broja MJE-024D, iz Kine. Inspektorat je to zatražio na temelju obavijesti RAPEX-a o opasnim proizvodima za koje je Ministarstvo zdravlja zabranilo stavljanje na tržište, naredilo povlačenje proizvoda s tržišta ili njihovo uništenje. RAPEX- je obavijestio potrošače da dječja igračka - helikopter s projektilom "Amazing Arrow Helicopter 588" iz Kine nepoznatog proizvođača predstavlja ozbiljan rizik od ozljeda, jer je kinetička energija projektila (pri ispaljivanju) prevelika, odnosno prelazi granicu koja se smatra sigurnom. Ljepilo za navedene umjetne nokte, robne marke Mei jia er nepoznatog proizvođača iz Kine, sadrži dibutil ftalat koji nije dozvoljen u kozmetičkim proizvodima.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙