FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VUKOVAR - Razgovor izaslanstva Vlade RH s premijerom Zoranom Milanovićem na čelu i članova Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara koje vodi njegov predsjednik Tomislav Josić o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina počeo je u uredu vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe. Uz premijera Zorana Milanovića, u vladinu su izaslanstvu ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović, pomoćnik ministra branitelja i sin legendarnoga vukovarskog novinara Siniše Glavaševića Bojan Glavašević, a sudjeluje i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Stožer je za razgovor s vladinim izlaslanstvom odabrao 16 osoba među kojima su njegov pravni savjetnik Vlado Iljkić, ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo. Među najvažnijim pitanjima o kojima razgovaraju na sastanku zatvorenom za javnost su pitanje dvojezičnosti u Vukovaru te primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Nakon sastanka, čije rezultate ispred Gradske uprave čeka oko dvjesto simpatizera Stožera, predviđene su izjave novinarima. Okupljeni simpatizeri Stožera drže četiri natpisa na kojima, među ostalim, stoji: "Milanoviću ovo su šovinisti". Rezultate sastanka iščekuju pjevajući domoljubne pjesme i uzvikujući: "Vukovar, Vukovar!" Ministra branitelja Predraga Matića dočekali su zvižducima. Inače, premijer Milanović i ministar obrane Kotromanović u vukovarsku Gradsku vijećnicu ušli su na sporedni ulaz.

VUKOVAR - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je uoči početka razgovora u vukovarskoj Gradskoj upravi između izaslanstva Vlade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako je premijer Zoran Milanović u Vukovar došao da bi s predstavnicima Stožera i braniteljima te s predstavnicima grada Vukovara "razmijenio mišljenja i razgovarao". Premijer Milanović je u Vukovar došao i kako bi članovi Stožera od njega čuli "iz prve ruke kakve su njegove manevarske sposobnosti" s obzirom na to da je riječ o Ustavnom zakonu, a ne ni o kakvim uredbama i statutima, istaknuo je ministar Matić. "Nadam se da su oni koji su danas ovdje pozvani i nalaze se na sastanku ljudi dobre volje koji žele dobro Vukovaru i Hrvatskoj i s takvim se uvijek može razgovarati", rekao je ministar branitelja Predrag Matić novinarima.

VUKOVAR - Član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Stevo Culej, uoči dolaska premijera Zorana Milanovića u Vukovar na razgovor s ostalim članovima, pokazao je novinarima radni materijal koji će uručiti premijeru, a kojim traži da se ukloni nadgrobni spomenik Vukašinu Šoškovčaninu, vođi oružane srpske pobune u istočnoj Slavoniji 1991. godine. Culej je istaknuo da na Šoškovčaninovu spomeniku na groblju u Borovu Selu stoji da ga je Narodna srpska skupština u rujnu 1991. u Belome Manastiru proglasila srpskim narodnim herojom. Upozorio je da na spomeniku među ostalim piše da "srpska zastava na srpskoj zemlji stoji". Čija je to zemlja na kojoj srpska zastava i dalje ponosno stoji?" upitao je Culej.

ČAKOVEC - Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je večeras u Čakovcu kako je Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice odlučila zamijeniti pravnog zastupnika Republike Hrvatske na Međunarodnome sudu pravde u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid Mirjana Damašku riječkom profesoricom Vesnom Crnić–Grotić. "Razgovaralo se o promjeni pravnog zastupnika RH pri Međunarodnome sudu pravde u Haagu pa će Mirjana Damašku, koji zbog obveza na Sveučilištu Yaleu ne može biti na raspolaganju Vladi, zamijeniti profesorica riječkoga Pravnog fakulteta Vesna Crnić–Grotić", rekla je Pusić odgovarajući na novinarsko pitanje je li se na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade razgovaralo o tužbi Hrvatske protiv Srbije . O eventualnome međusobnom povlačenju tužbi Pusić je ponovila kako "nisu ispunjeni uvjeti koje je Hrvatska postavila istočnoj susjedi". „Tako dugo dok se ne stvore uvjeti da se problem riješi na neki drugi način, Hrvatska se priprema da riješi slučaj u Haagu“, poručila je Pusić. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome postoji li raskol u HNS-u, Pusić je komentirala kako je stranka jedinstvena te da su na hrvatskoj političkoj sceni narodnjaci najhomogenija politička opcija.

ZAGREB - Saborski Klub HNS-a nedopustivim je danas ocijenio da pučki pravobranitelj odgovore na svoje službene upite čeka i više od godinu dana. Apsurdno je da se na upite pravobranitelja ogluše ili žurno ne odgovore neka ministarstva te druge institucije i lokalna samouprava, rekao je Boris Blažeković u raspravi o izvješću o radu pučkog pravobranitelja u 2012. godini te izvješćima o pojavama diskriminacije i o poslovima nacionalnog preventivnog mehanizma, također za prošlu godinu. Blažeković se suglasio s ocjenama da građani malo znaju o opisu pravobraniteljeva posla, te da to treba poboljšati. Mediji i Sabor moraju mu, kaže, biti najbliži saveznici. Stanovanje, zdravstveni i zatvorski sustav, zapošljavanje, područja su na kojima se bilježe brojni slučajevi diskriminacije, upozoravaju zastupnici. Mladi i žene dodatno su diskriminirani na tržištu rada, posebno žene starije od 45 godina, te žene s invaliditetom, upozorila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. I Damir Kajin (nezavisni zastupnik) slaže se da osobe od 50 i više godina teško dolaze do posla. "Naročito je teško kada muškarac ostane bez posla, još je teže kada samohrana majka ostane bez posla, jednako ili možda i teže je kad invalid ostane bez posla", kaže Kajin. Na diskriminaciju u zdravstvenom sustavu požalio se HDSSB-ov Boro Grubišić, držeći neprimjerenim da se pacijenti na preglede naručuju mailom. „Kako da se moj otac javi u bolnicu na očni pregled mailom kada nikad računalo u kući vidio nije“, pitao se Grubišić.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa odbacilo je danas kao netočne tvrdnje udruge "Žene u Domovinskom ratu - Zadar" iz kojih se može zaključiti da zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt smatra da je suđenje za ratni zločin u slučaju Lora nezakonito te da Hrvatska nije pravna država. "Iz priopćenja Udruge 'Žene u Domovinskom ratu - Zadar' nameće se zaključak da zamjenica ministra pravosuđa smatra da je sudski postupak u predmetu 'Lora' nezakonit te da Republika Hrvatska nije pravna država. Suprotno tome, i upravo u ostvarenju temeljnih načela vladavine prava i trodiobe vlasti, članovima Udruge je, na sastanku od 25. rujna 2013. priopćeno i sada se ponavlja, da Ministarstvo pravosuđa, kao dio izvršne vlasti, nije u poziciji na bilo koji način utjecati na sudske postupke, a o zakonitosti tijeka postupka u navedenom predmetu odlučuju i odlučivat će nadležni sudovi", ističu u Ministarstvu pravosuđa. Članice zadarske udruge današnjim su prosvjedom pred splitskim Županijskim sudom zatražile reviziju postupka i presude za zločine u Lori i upozorile da obitelji branitelja osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratni zločin teško žive.

ZAGREB - U Mašičkoj Šagovini u Brodsko-posavskoj županiji provedena je ekshumacija u kojoj su, po prvim nalazima, pronađeni posmrtni ostatci 19 žrtava poginulih 1991. godine. U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, ekshumacija je provedena od 15. do 17. listopada 2013., a uz predstavnike mjerodavnih tijela Republike Hrvatske bili su nazočni i stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica, izvijestilo je danas Ministarstvo branitelja. Posmrtni ostatci prevest će se u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi identifikacije. Na području Brodsko–posavske županije dosad su ekshumirane 154 žrtve Domovinskog rata.

ZAGREB - Identifikacija posmrtnih ostataka 14 osoba poginulih u Domovinskom ratu provedena je danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u organizaciji Ministarstva branitelja. Od 14 identificiranih osoba šest ih je poginulo 1991./92. godine, a njihovi su posmrtni ostatci ekshumirani na području zapadne Slavonije. Posmrtni ostatci osam osoba koje su poginule 1995. godine tijekom vojno-redarstvene akcije „Oluje“ ekshumirani su na području Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Sisačko–moslavačke županije, priopćilo je ministarstvo. U Hrvatskoj se još se traga za 1684 osobe, od kojih su 953 nestale 1991./92. godine, a 731 osoba 1995. godine.

TROGIR - Uprava Trogir holdinga, tvrtke koja upravlja odlagalištem otpada Plano, očekuje da će na sutrašnjem sastanku u Zagrebu ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović imati razumijevanja za prevladavanje teškoća u vezi s tim odlagalištem, a župan Zlatko Ževrnja i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar dogovorili su se da se trogirskim gradskim vlastima ponudi odlaganje otpada na splitskome odlagalištu Karepovcu dok se ne pronađe rješenje za Plano. „Nadam se da će na sutrašnjem sastanku trogirskoga gradonačelnika Ante Stipčića u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ministar Zmajlović imati razumijevanja za teškoće s kojima se suočava odlagalište otpada Plano kod Trogira te da će nam pomoći u njihovu prevladavanju“, rekao je danas za Hinu predsjednik uprave Trogir holdinga Zlatko Rožić, koji će sutra također biti na sastanku s ministrom Zmajlovićem.

SPLIT - Novoizgrađena zgrada splitske Osnovne škole "Pujanke", nakon završenoga tehničkog pregleda, dobila je uporabnu dozvolu te će djeca iz toga splitskog naselja, koja su pohađala nastavu u nekoliko drugih škola, sutra doći na nastavu u novu školu, doznaje se večeras od predsjednice Vijeća roditelja učenika Osnovne škole "Pujanke" Snježane Pivac. "Naša će djeca iz naselja Pujanke sutra konačno doći u svoju školu nakon dvogodišnjeg kašnjenja građevinskih radova", rekla je za Hinu Snježana Pivac. Ponovila je kako će u novoizgrađenoj školi nastavu pohađati učenici od prvog do šestog razreda, a zbog nedostatka prostora, učenici sedmih i osmih razreda odlazit će na nastavu u Osnovnu školu "Pojišan".

RIJEKA - Uznemirivanje i zlostavljanje u pomorstvu nije jednostavno riješiti, a u rješavanje tog problema treba uključiti sve zainteresirane strane - od obrazovnih institucija, brodara, posrednika i sindikata do Međunarodne pomorske organizacije (IMO), rečeno je danas na radionici koju su u Opatiji organizirali Europska federacija transportnih radnika (ETF) i Europska udruga brodovlasnika (ECSA). Domaćin skupa je Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), koji je istaknuo da je uznemirivanje i zlostavljanje u pomorstvu prisutno godinama, da se taj problem prati i istražuje te da je sve veći od pojave novih komunikacijskih alata i tzv. društvenih mreža. Politički tajnik ETF-a za pomorski prijevoz Philippe Alfonso istaknuo je da se radionicom nastavlja projekt koji je počeo 2004. ali nije imao veće rezultate. Ovaj put financira se novcem Europske unije (EU), tiskan je priručnik i snimljen film koji će pomorcima biti na raspolaganju na svim jezicima EU-a. Projektom je predviđeno da svaki brodar potpiše izjavu kojom će potvrditi namjeru suzbijanja uznemirivanja i zlostavljanja na svojim brodovima te omogućiti prijavu svakog takvog slučaja. Naime, procjenjuje se da se prijavljuje samo oko polovica slučajeva uznemirivanja i zlostavljanja pomoraca na brodovima.

GOSPIĆ - Općinska državna odvjetnica iz Gospića Vera Magdić-Bižanović predložila je danas istražni zatvor za načelnika općine Karlobaga Ivana Tomljenovića i djelatnicu policije Luciju Tomljenović nakon što ih je ispitala u Općinskome državnom odvjetništvu, potvrdila je za Hinu Vera Magdić-Bižanović bez navođenja imena osumnjičenika. Ispitala sam osumnjičenike i predložila istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, a sudac istrage treba prihvatiti ili odbiti taj prijedlog, rekla je Magdić-Bižanović. Načelnik Karlobaga osumnjičen je za kazneno djelo poticanja na odavanje službene tajne, a 38-godišnjakinja zbog odavanja službene tajne.

HVAR - Državljanka Francuske, slobodna penjačica ozlijeđena je predvečer u Svetoj Nedjelji na Hvaru pri padu sa stijene, doznaje se u policiji. Nesreća se dogodila oko 18 sati u Svetoj Nedjelji, gdje se Francuskinja penjala po stijeni. Pala je sa stijene visoke tri-četiri metra te je helikopterom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva hitno prevezena u splitsku bolnicu.

ZAGREB - Umjetnički festival Culturescapes, čije je ovogodišnje izdanje posvećeno zemljama Balkana, s naglaskom na Hrvatsku kao novu članicu Europske unije, otvara se u subotu, 19. listopada koncertom u Kazalištu Basel. Zbor dječaka glazbene srednje škole "Prenz Jakova" iz Đakovice na Kosovu i dječački zbor Knabenkantorei iz Basela pjevat će "Jer anđelima svojima zapovjedi" Felixa Mendelssohna i komornu verziju "Chichesterskih psalama" Leonarda Bernsteina, uz pratnju Pavla Mašića na orguljama, Milane Zarić na harfi i Kaje Farszky na udaraljkama, kao i tradicionalne albanske i kosovske napjeve. Potom će nastupiti švicarski trubački orkestar Traktorkestar koji spaja glazbeno nasljeđe jugoistoka Europe, premošćujući moderno i tradicionalno, ruralno i urbano. Na njihov glazbeni eksperiment nastavlja se glazba koju će puštati ciriški DJ Goran Potkonjak, pokretač kulturne platforme Balkan Karavan koja ugošćuje glazbenike s Balkana. U okviru festivala do 13. prosinca održat će se oko 320 događanja s različitih umjetničkih područja, od filma, likovne umjetnosti, književnosti, glazbe do novih medija, plesa i kazališta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙