FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji od očekivanja Ifo indeks blago pritisnuo tečaj eura prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 25. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviše razine u dvije godine prema dolaru jer su podaci o poslovnoj klimi u najvećem europskom gospodarstvu pokazali blago pogoršanje.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,14 posto i njime se trgovalo po 1,3780 dolara. Spustio se tako s najviše razine od studenog 2011., od 1,3833 dolara.

Zelena je novčanica prema jenu ostala više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije i njome se trgovalo po 97,33 jena.

Uteg jedinstvenoj valuti danas je bio najnoviji u nizu ne baš ohrabrujućih podataka iz gospodarstva eurozone. Njemački Ifo institut objavio je da je tamošnja poslovna klima blago pogoršana u listopadu, i to prvi put u šest mjeseci. Njemačke kompanije nešto su manje optimistične u usporedbi s prošlomjesečnom anketom u pogledu poslovanja u idućih šest mjeseci, a slabijom ocjenjuju i aktualnu poslovnu situaciju.

Nakon što je jučerašnji podatak londonskog Markita očitovao blago usporavanje aktivnosti u privatnom sektoru eurozone, Ifo indeks mogao bi potaknuti zabrinutost u vezi mogućeg utjecaja snažnog eura na izvoz. Slabljenje eura nije, međutim, bilo dramatično pa se zadržao nedaleko najviših razina u dvije godine prema dolaru.

Mnogi analitičari smatraju da bi euro mogao ojačati prema 1,4 dolara budući da ulagači traže alternativu dolaru uslijed očekivanja da će američka središnja banka Fed zadržati postojeću razinu monetarnih poticaja.

"Euro je spreman za kratkoročne korekcije i mogao bi oslabiti prema 1,3720 dolara", kazao je Hans Redeker, čelnik globalne valutne analize u Morgan Stanleyu. "No, do prvog tjedna prosinca mogao bi dosegnuti i 1,42 dolara", prognozira, dodajući kako očekuje da će euro imati najviše koristi od slabljenja dolara.

U fokusu su bile i vijesti iz Europske središnje banke čiji je dužnosnik Joerg Asmussen danas kazao da ECB ne brine aktualna razina tečaja eura. Takve ocjene ulagači bi pak mogli protumačiti kao svojevrsno 'zeleno svjetlo' za daljnje kupovine eura.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙