FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru i drugim vodećim svjetskim valutama

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 18. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na međunarodnim tržištima nakratko spustio na najnižu razinu u proteklih osam i pol mjeseci prema euru, a oslabio je i prema drugim vodećim valutama, jer ulagači očekuju da bi američka središnja banka mogla odgoditi povlačenje poticaja.

Euro je u takvim okolnostima nakratko poskočio na 1,3703 dolara, što je njegova najviša razina od početka veljače kada je zabilježio najvišu razinu u ovoj godini, od 1,3711 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3678 dolara, a to znači da je u neznatnom plusu, od svega 0,03 posto, u odnosu na trgovanje dan ranije.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,15 posto, te se njime trgovalo po 97,75 jena. Drži se tako ispod najviše razine u posljednja tri tjedna od 99 jena, na koju su popeo dan ranije.

Analitičari kažu da će dolar i dalje biti pod pritiskom, što zbog zabrinutosti oko negativnih posljednica dvotjedne blokade rada američkih državnih službi, što zbog vjerojatne odgode smanjenja monetarnih poticaja za iduću godinu. Napominju i da u takvim okolnostima euro ima potencijala za uzlet prema 1,4 dolara.

"Na realno gospodarstvo negativno je utjecala blokada rada američke državne uprave i neizvjesnost vezana uz dogovor o limitu zaduživanja, a sve to odgađa konačnu normalizaciju Fedove monetarne politike. To je pak loše za dolar", tumači Omer Esiner, valutni tržišni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

U fokusu tržišta sada su američki gospodarski pokazatelji, koji će početi stizati na tržišta, iako sa zakašnjenjem, nakon što se državna uprava vratila normalnom poslovanju. Svakako će pritom najveću pozornost plijeniti izvješće o američkoj zaposlenosti u rujnu koje se ministarstvo rada sprema objaviti idući tjedan u utorak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙