FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao prema jenu i franku uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je ojačao danas na međunarodnim deviznim tržištima prema jenu i švicarskom franku u očekivanju snažnih podataka s američkog tržišta rada koji bi mogli oživjeti spekulacije o početku povlačenja monetarnih poticaja još u ovoj godini.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,1 posto, na 1,3678 dolara. Zadržao se ipak nadomak najviše razine u posljednjih osam mjeseci od 1,3703 dolara, na koju se popeo krajem prošlog tjedna, i time gotovo dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini, od 1,3711 dolara.

Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,5 posto, na 98,16 jena, čime se približio najvišoj razini u gotovo tri tjedna od 99 jena, na koju se popeo u prošli četvrtak.

Američka valuta ojačala je i prema franku, za 0,2 posto, i njome se trgovalo po 90,36 švicarskih centima.

Dolar je pod pritiskom otkad je izbila kriza oko povećanja limita zaduživanja, pri čemu je šesnaestodnevna blokada rada američke državne uprave, okončana krajem prošlog tjedna, navela tržišta na zaključak da će američka središnja banka Fed odgoditi smanjenje monetarnih poticaja za nekoliko mjeseci.

U kratkoročnoj perspektivi tržišta će fokus u utorak preusmjeriti ključnom izvješću o zaposlenosti, čija objava kasni zbog blokade rada državne uprave. Očekuje se da će pokazati da je u prošlom mjesecu u najvećem svjetskom gospodarstvu bilo otvoreno 180 tisuća novih radnih mjesta, dok bi se stopa nezaposlenosti trebala zadržati na 7,3 posto.

Ako podaci nadmaše takva očekivanja, vjerojatno će oživjeti spekulacije da bi Fed mogao sa smanjenjem započeti još ove godine, što će dovesti do blaže volatilnosti na deviznim tržištima.

"Zasad se fokus usmjerava na izvješće o zaposlenosti za koje se očekuje da će pokazati brojku od oko 180 tisuća radnih mjesta. Budu li podaci bolji od očekivanja, dolar bi mogao zabilježiti oporavak prema kraju tjedna", kazao je Boris Schlossberg, izvršni direktor odjela valutne strategije u BK Asset Managementu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙