FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spekulacije o intervenciji ECB-a zakočile jačanje eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 23. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas kliznuo s najviše razine prema dolaru u dvije godine na međunarodnim tržištima valuta jer su se pojavile spekulacije da bi Europska središnja banka mogla intervenirati kako bi otklonila rizik daljnjeg slabljenja inflacije u eurozoni.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3764 dolara, što znači da je oslabio 0,12 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Jučer je nakratko dosegnuo 1,3793 dolara, najvišu razinu od studenoga 2011. godine.

Euro je oslabio i 1,1 posto prema jenu, na 133,78 jena. Time se spustio s najviše razine u četiri godine od 135,52 jena, na koju se popeo dan ranije.

I dolar je oslabio prema jenu, za 0,7 posto, te se njime trgovalo po 97,46 jena.

Valutni stratezi kažu da bi se Europska središnja banka (ECB), ako najnoviji uzlet tečaja eura dobije na zamahu, mogla odlučiti za neki vid verbalne intervencije, ili druge mjere kojima bi se zauzdao njegov uzlet.

"Tečaj eura i dolara na novim je najvišim razinama u ovoj godini pa se nameće pitanje kakav će biti odgovor ECB-a", kazao je Chris Turner, čelnik odjela za valutnu strategiju u banci ING u bilješci klijentima.

"Temeljna je inflacija u eurozoni niska pa bi ECB mogao ponoviti svoje mišljenje iz veljače kada su ocijenili da snažno jačanje eura povećava rizike za smanjenje inflacije", navodi Turner i dodaje da bi ECB mogao naznačiti nužnost daljnjih monetarnih poticaja kroz novi krug dugoročnih operacija refinanciranja.

Dolar se nakratko spustio na najniže razine u dvije godine prema euru, a dodatno je oslabio i prema jenu, valuti u kojoj ulagači nerijetko traže utočište za svoj kapital u razdobljima političkih i gospodarskih neizvjesnosti.

Slabiji podaci o zaposlenosti u SAD-u rujnu pokazali su da je američko gospodarstvo možda usporilo i prije blokade u prvoj polovini listopada.

"Slabiji od očekivanih podaci o zaposlenosti svakako podupiru očekivanja analitičara da će Fed vjerojatno odgoditi povlačenje poticaja najmanje do prvog tromjesečja iduće godine", kazao je Lee Hardman, valutni ekonomist u tvrtki BTMU.

U fokusu tržišta bit će sastanak Feda u idućem tjednu, koji bi mogao pokazati je li došlo do nekih bitnijih promjena u stajalištima Feda o gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙