FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o strateškim investicijskim projektima koji bi trebao stvoriti preduvjete za pokretanje investicijskog ciklusa, omogućiti brže izdavanje dokumentacije za ostvarivanje javnih i privatnih projekata od strateškog interesa. Zakon propisuje kriterije za utvrđivanje strateških investicija iraspolaganje nekretninama u vlasništvu države, davanje koncesija, obveze investitora i dinamiku njihova izvršavanja te obveze upravnih tijela. Sva ulaganja veća od 150 milijuna kuna koja zadovolje dio od ukupno 12 uvjeta navedenih u zakonu, dobit će status strateških ulaganja i pravo na ubrzanu proceduru. Strateškim će se smatrati i projekti koji se ostvaruju na područjima od posebne državne skrbi, odnosno na otocima, a vrijednost kapitalnih troškova ulaganja je najmanje 20 milijuna kuna. Zahvaljujući amandmanu Petra Baranovića (HNS) oznaku strateškog nosit će i projekti u području poljoprivrede i ribarstva čiji su ukupni kapitalni troškovi ulaganja najmanje 20 milijuna kuna. Sabor je donio Strategiju razvoja poduzetništva do 2020. Izmijenjen je Zakon o mirovinskom osiguranju, što bi, po tumačenju Vlade, trebalo onemogućiti manipulacije invalidskim mirovinama. Jednoglasnu potporu dobila su izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova. Viceguvernerom Hrvatske narodne banke Sabor je imenovao Nevena Barbarošu.

ZAGREB

U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava danas je pušten u rad novi uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca, što je ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio značajnim pomakom u dijagnostici i terapiji hrvatske urologije. "Hrvatska urologija je perjanica hrvatske medicine, što smo dokazali kupnjom i ovog aparata za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca", rekao je Ostojić koji je pustio u rad novi uređaj vrijedan 4,9 milijuna kuna. Cijelu investiciju, nabavu uređaja i uređenje novih prostora urologije u KB Dubravi, financiralo je Ministarstvo zdravlja sa sedam milijuna kuna. Siemensov Litotriptor ESWL sofisticirani je uređaj koji razbija kamence pomoću udarnih valova, čime je potreba za otvorenim kirurškim zahvatima svedena na najmanju moguću mjeru. Razbijanje kamenaca postiže se zahvaljujući odličnim karakteristikama RTG generatora, kvalitetnim pojačalom slike uz digitalni prikaz slike koji je usklađen s ultrazvučnim aparatom, istaknuto je na današnjoj prezentaciji novog uređaja u KB Dubrava.

ZAGREB

Zbog štrajka bolničkih liječnika, koji traje već više od mjesec dana, liste čekanja u nekim su bolnicama povećane za 20 do 25 posto, rekao je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić. S druge strane, niz hrvatskih bolnica smanjio je liste čekanja zahvaljujući poštenom i predanom radu liječnika i medicinskih sestara, izjavio je novinarima Ostojić komentirajući posljedice štrajka liječnika. Zbog povećanja lista čekanja u nekim bolnicama Ostojić očekuje da će štrajk "što prije završiti", a uvjeren je i da će pregovori sa zdravstvenim sindikatima o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu biti završeni sredinom idućeg tjedna. Ponovio je da se u bolnicama vodi uredna evidencija, te da se točno zna "u svakoj bolnici, na svakom odjelu, u svakoj djelatnosti" gdje su povećane liste čekanja. Odgovarajući na novinarski upit ustvrdio je da sanacija bolnica dobro napreduje. "Sanacija se odvija vrlo dobro. Uvodimo red u nered i zakon u bezakonje", rekao je Ostojić dodavši kako su naslijeđeni enormni dugovi koji se sada podmiruju. Na razini države govori se o čak 200 milijardi kuna duga akumuliranog u proteklih nekoliko godina, a dio toga je i u zdravstvenom sustavu, ustvrdio je Ostojić.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao dvadeset i jednu jedinicu Specijalne policije MUP-a iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Tom prigodom predsjednik Josipović je podsjetio da je obrambeni Domovinski rat započeo upravo napadom na policajce i policijske objekte. "Od polaznika tečaja 'Prvi redarstvenik' odabrano je 200 polaznika koji su postali jezgra antiterorističke jedinice Lučko, a ostali su raspoređeni po policijskim upravama sa zadaćom uspostave javnog reda i mira te na suzbijanju terorističkih napada na području Hrvatske", rekao je Predsjednik. Naglasio je kako su pripadnici Specijalne policije zajedno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u svim vojno–redarstvenim operacijama Domovinskog rata, pri čemu je 146 pripadnika Specijalne policije poginulo, dok ih je 900 teže i lakše ranjeno. "Ako budemo imali sposobnosti, domoljublja, zajedništva, hrabrosti i odlučnosti koji su krasili hrvatske branitelje, siguran sam da ćemo i ova bremenita, krizna vremena uspješno prebroditi", zaključio je Josipović.

DUBROVNIK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević danas je komentirao uhićenja čelnika nekih hrvatskih tvrtki, među kojima je i predstojnica njegova ureda, izrazivši žaljenje, ali i nadu da će istraga pokazati što jest te da će poslovna zajednica izaći jača i sposobnija za natjecanje na tržištima drugih zemalja. "Žao mi je to čuti, a jedino što mogu poželjeti je da istraga pokaže kako stvari stoje. Nikome nije u interesu ne poštivanje reda u ovoj zemlji, a osobito u poslovnoj zajednici jer je poslovna zajednica ta koja više od drugih želi stabilnost. Žao mi je čuti, ali na neki način već se nadam da ćemo iz ovoga svega izaći jači, bolje organizirani i sposobniji za natjecanje na tržištima drugih zemalja", izjavio je Vidošević danas u Dubrovniku, gdje je nazočio skupštini međunarodne organizacije proizvođača automobila.

ZAGREB

HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je danas kako su najnovije izjave i potezi dužnosnika vladajuće koalicije udar na ustavni poredak Hrvatske. On je najavu predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina (SDP) da neće priznati rezultat referenduma 'U ime obitelji' usporedio s ponašanjem nekadašnje Komunističke partije Hrvatske. "Ako netko ne poštuje volju naroda, može se i drugo od njega očekivati", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da je SDP "sljednica partije koja je kršila ljudska prava onih koji su imali drugačije političko mišljenje". Ocijenio je da takvo ponašanje vladajućih može voditi u daljnju destabilizaciju i rušenje dostignutih demokratskih standarda. Jandroković tvrdi da je većina u Saboru potpuno ukinula konsenzus, kakav se nekad tražio za imenovanje članova odbora za europske poslove, članova Vijeća HRT-a i dr. "Konsenzus se potpuno ukida, onemogućuje se dijalog u parlamentu, a nema ni dijaloga sa stručnom i zainteresiranom javnošću", rekao je Jandroković. Podsjetio je da su ustavnopravni stručnjaci i nevladine udruge upozorile da se krši Ustav, ali da "vladajuće to uopće ne zanima".

DUBROVNIK

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić izjavio je danas kako su školski sindikati jako zabrinuti prijedlogom strategije obrazovanja i znanosti te prijedlogom sporazuma Vlade i Sindikata javnih službi. Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku upozorio kako iz prijedloga strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije proizlazi da će se u 2014. i 2015. godini u školski sustav uvesti licenciranje, svih nastavnika, ravnatelja i učitelja, nešto čega do sada nije bilo. „Dovoljno je reći da je rezultat licenciranja dopusnica, dokument kojim se nama dopušta da radimo u školi; dakle to nije više diploma, nego ćemo periodično morati dobivati dopusnice što nas jako brine i jako je velika opasnost kako će to u hrvatskim prilikama završiti“, naglasio je Stipić. Također je upozorio na opasnost od tzv. outsourcinga, gdje Vlada namjerava uputiti nenastavno osoblje. „Naše nenastavno osoblje, a riječ je o 12 tisuća osoba – kuharica, spremačica, računovotkinja, suočeno je s opasnosti outsourcinga, jer je Vlada odlučila u okviru svojih smjernica da se svi ovi zaposlenici usmjere prema privatnim tvrtkama“, kazao je Stipić. Dodao je kako nije problem u ovom osoblju, nego u onima koji će u takvim tvrtkama upravljati i gdje će se očito uhljebiti svi oni stranački ljudi koji nisu u ove dvije godine.

OSIJEK

Optuženik za ratni zločin uhićen u nedjelju temeljem međunarodne tjeralice u njemačkom gradu Passau 46-godišnji je Ibrahim Knežević kojega se tereti za mučenje hrvatskih civila i zarobljenika u Baranji tijekom Domovinskog rata. Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac izjavio je Hina da je taj sud za Kneževićem raspisao međunarodnu tjeralicu jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu te da se očekuje njegovo izručenje. Kada će to biti i kakav je tehnički postupak oko izručenja, Rožac nije komentirao. Podsjetio je da je protiv Kneževića županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu još 2001. zajedno s još 57 optuženika za ratni zločin protiv civila i zarobljenika u Baranji u razdoblju od kolovoza 1991. do ožujka 1993. Konkretno, Kneževića se tereti da je kao "milicajac" u tzv. Sekretarijatu milicije u Belom Manastiru s ostalim pripadnicima paravojnih postrojbi koje je naoružala bivša JNA sudjelovao u nezakonitom uhićivanju, premlaćivanju i teškom mučenju civila i ratnih zarobljenika. Tereti ga se i da je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske. Knežević ima srpsko državljanstvo, a trenutno se nalazi u zatvoru u Passau i čeka izručenje Republici Hrvatskoj. Njemačka policija uhitila ga je u nedjelju prilikom rutinske kontrole autobusa na njemačko-austrijskoj granici.

ZAGREB

Đuro Bukvić (HDZ), načelnik općine Lukač u Virovotičko-podravskoj županiji, danas je ponovo izabran za predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj (UORH), dok su za potpredsjednike izabrani Snježana Bužinec (SDP), načelnica općine Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, i Martin Baričević (HDZ), načelnik općine Jasenice u Zadarskoj županji. Njih je na izbornoj skupštini UORH-a izabralo 125 općinskih načelnika od ukupno 276 koliko ih je okupljeno u udruzi. Skupštinu je pozdravio ministar uprave Arsen Bauk istaknuvši da u njegovu ministarstvu nije u pripremi izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina, odnosno da u mandatu sadašnje lokalne samuprave neće biti promjena teritorijalnog ustroja. Rekao je kako se ne slaže s mišljenjima da u Hrvatskoj ima previše općina (428), a poglavito ne s tezama da su one krivci za preveliko birokratiziranje. Ne postoji europska praksa i analize po kojima bi se moglo govoriti o optimalnom broju jedinica lokalne samouprave, a njihova uspješnost ovisi o vodstvu, naglasio je Bauk.

ZAGREB

Prije 49 godina u noći sa 25. na 26. listopada 1964. rijeka Sava poplavila je Zagreb kada je došlo do pucanja nasipa - posljedice poplave bile su katastrofalne, nabujala Sava poplavila je trećinu Zagreba, voda je prekrila više od šest tisuća hektara užeg gradskog područja na kojemu je živjelo oko 183.000 stanovnika te odnijela 17 ljudskih života. Bez krova nad glavom ostalo je 40.000 ljudi, uništeno je više od 10.000 stanova, 3297 gospodarskih zgrada, 61 trafo-stanica, oštećeno je 120 poduzeća te dva kilometra autoputa. Izgubljeno je 65 posto građevinskog materijala iz skladišta, a štete su nanijete i na niz drugih materijalnih i kulturnih dobara. "Ta je poplava bila najveća prirodna katastrofa koja je pogodila Zagreb. Nakon nje pristupilo se izgradnji sistema obrane od poplava Srednjeg Posavlja, unutar kojeg se gradovi Zagreb, Karlovac i Sisak uz obrambene nasipe, brane od poplava i odteretnim kanalima", istaknuo je danas Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, u priopćenju u povodu sjećanje na poplavu u Zagrebu 1964. godine.

SISAK

Dan darivanja krvi, 25. listopada obilježen je danas u Sisku, u organizaciji Hrvatskog crvenog križa (HCK), u bivšem Metalurškom institutu Željezare, gdje je na današnji dan prije 60 godina održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u bivšoj državi. Tada je krv dalo 46 darivatelja, od kojih su trojica još živih - Toni Gradišar, Albert Šulentić i Drago Križe - na svečanosti odlikovani Redom HCK za izvanredne zasluge i humanost. "Hrvatski model darivanja krvi, započet još prije 60 godina, jedinstven je po stručnosti i humanosti i primjer je drugim zemljama", rekao je na svečanosti predsjednik HCK dr. Josip Jelić. "U Hrvatskoj se još nije dogodilo da bi zbog nedostatka krvi bio izgubljen ljudski život. Čak i u Domovinskom ratu, kada je bilo prikupljeno 1,1 milijun doza krvi, zadovoljili smo sve svoje potrebe, koje su zbog brojnih operacija bile povećane. Kod nas se na godinu prikupi oko 180.000 doza, više nego što hrvatskom zdravstvu treba, što je omogućilo da i u transplacijskoj medicini prednjačimo. Od 110 društava Crvenog križa, po darivanju krvi prednjače ona na Brači i Rabu", rekao je Jelić. Priznanja HCK za suradnju još su primili predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a jubilarna su priznanja primili i sisački darovatelji za 50, 75 i 100 puta darovanu krv. U sklopu svečanosti održana je i akcija darivanja krvi.

OSIJEK

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode u Osijeku, obilježena je 22. obljetnica ustroja 130. brigade Hrvatske vojske. Obilježavanje, kao i prethodnih godina, organizira Građanska udruga "Volim Osijek". U ime Odbora za obilježavanje predsjednik Zlatko Dernaj je rekao kako se iduće godine planira tiskati monografija i završetak dokumentarnog filma o toj brigadi, koja je između ostalog branila prve crte bojišnice grada Osijeka. Pripadnici 130. brigade poznati su i po tome što su 1992. razminirali 10.000 hektara poljoprivrednih površina. Kroz brigadu je prošlo 3700 boraca, od kojih je 63 poginulo, 22 se i dalje vode kao nestali, a 370 pripadnika 130. brigade je ranjeno. Vijenci su položeni i u ime Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća održana je misa zadušnica u osječkoj konkatedrali Svetih Petra i Pavla, a tijekom dana održat će se druženje branitelja.

DUBROVNIK

Na otočiću Daksi u blizini Dubrovnika danas je održana komemoracija u spomen na žrtve partizanske osvete, ubijene 1944. godine. Vijence je kod spomen-obilježija ubijenima položilo izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije sa zamjenikom župana Davorkom Obuljenom na čelu, predstavnici grada Dubrovnika, Udruge Daksa 1944./45. i drugih udruga te obitelji ubijenih. Riječi molitve izgovorio je pater Roko Prkačin. Nakon ulaska partizanskih jedinica u Dubrovnik, na Daksi su bez suđenja 24. i 25. listopada ubijena 54 civila, među kojima i nekoliko uglednih Dubrovčana. Među žrtvama je i svećenik Petar Perica, autor pjesme “Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata”. Udruga Daksa 1944./45. podnijela je 2007. kaznenu prijavu i zahtjev za ekshumaciju pogubljenih na otoku Daksi. Nakon DNK testiranja, utvrđen je i u svibnju 2010. godine objavljen identitet 18 osoba, a identitet ostalih žrtava nije se mogao utvrditi. Žrtve su dostojno pokopane u lipnju te godine.

ZAGREB

Izložbom originalnih radova svjetskog strip autora Vittoria Giardina danas je u Talijanskom institutu za kulturu počeo 16. međunarodni festival Crtani romani šou, koji već tradicionalno pred domaću publiku dovodi ponajbolje svjetske predstavnike 'devete umjetnosti'. Festival će se većinom odvijati u Tvornici kulture, do 27. listopada tamo će se održati predavanja, promocije albuma, škola crtanja stripa za djecu, crtanja i potpisivanja za publiku. Izložba originalnih Giardinovih radova trajat će tijekom festivala, a taj talijanski autor, koji je slavu stekao noir avanturama Maxa Friedmana, erotskim zgodama Little Ego i grafičkom dramom "Židov u komunističkom Pragu", jedan je od desetak najavljenih gostiju koji će se susresti s publikom. Očekuje se još dolazak Stefana Biglie ("Magični vjetar", "Tex", "Nick Raider") i Roberta Disa (Mister No, Tex) iz Italije, R. M. Guere ("Scalped", "Howard Blake", "Django") iz Španjolske, Zorana Janjetova ("Prije Inkala", "Tehnoočevi", "Metabaron") iz Srbije te Frane Petruša ("Guj i Zmuj", "Barbarin Blaž", "Papak", "Mostarske želje") i Borisa Talijančića ("Borna, "Hammerfall", "Neretljanski ratnik") iz Hrvatske.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙