FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 13. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić na redovitom godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washintgonu razgovarao je s predstavnicima financijskih institucija o ulaganju u kapital domaćih tvrtki kako bi se ojačala domaća proizvodnja i ubrzao gospodarski rast, te ustvrdio da će 2014. napokon biti godina konstantnog rasta. Hrvatsko izaslanstvo u Washingtonu, u kojem su predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), tijekom redovne skupštine Svjetske banke i MMF-a u petak i subotu susrelo se s pojedinim čelnicima tih institucija te s predstavnicima banaka važnih za financiranje u Hrvatskoj i ostalim potencijalnim financijskim investitorima. "Okosnica vladinih aktivnosti sada je ojačati kapital u privatnome sektoru i ubrzati privatizaciju kako bi se jače krenulo u proizvodnju i investicije. Sastanke sa Svjetskom bankom i međunarodnim bankarima iskoristili smo da pokušamo osigurati fondove za ulaganje u kapital domaćih privatnih tvrtki", rekao je Linić za Hinu. Sa Svjetskom bankom razgovori o ulaganju u equity fondove s tom svrhom još su na početku. "Trebat će nam još puno razgovora, jer se razlikujemo u idejama. Vlada želi da se ti fondovi koriste za ulaganje u tvrtke koje se oporavljaju, a Svjetska banka za ulaganje u novootvorene tvrtke. To je Hrvatskoj problem, jer mi trebamo osigurati što brži gospodarski rast", kazao je Linić. Daleko kvalitetniji razgovori o tom pitanju vođeni su s Europskom investicijskom bankom (EIB), ocjenjuje Linić. "EIB je spreman nešto brže ući u financiranje equityja u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, pa vjerujem da ćemo do kraja godine uspjeti i taj dio posla završiti i tako pomoći privatnom sektoru", ističe Linić. Ponovio je da ove godine ne planira više zaduživanje na inozemnom tržištu. "Ovo zasjedanje iskoristili smo da bismo 10-ak investitora upoznali s Vladinim planovima, tijekom reformi, stanjem u hrvatskom gospodarstvu, jer se pripremamo za iduću godinu. Iduće godine bit će zaduživanja u omjeru otprilike 50:50 posto na inozemnom i domaćem tržištu, ali još ne znamo u kojem iznosu. Brojke će se znati kad se izradi proračun za 2014. i uključe mjere za smanjivanje deficita", kaže Linić.

DUBROVNIK - U Dubrovniku se danas nastavlja 59. godišnja sjednica Parlamentarne skupštine NATO-a, po broju sudionika najveći međunarodni politički skup održan u Hrvatskoj. Trećeg dana skupa, predstavnici 28 zemalja članica te partnerskih zemalja nastavljaju rasprave o aktualnim sigurnosnim temama, stanju u Siriji, na Bliskome istoku i Kosovu te budućnosti Afganistana nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će danas posjetiteljima ugrožene divlje vrste s popisa Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) te predmete od pojedinih rijetkih i ugroženih divljih vrsta. Cilj predstavljanja je podizanje svijesti građana o neprihvatljivosti trgovanja divljim vrstama, te sprečavanje unosa krijumčarenih životinjskih i biljnih vrsta koje su pod zaštitom CITES-a. Pomoćnik ministra Nenad Strizrep dat će izjavu o prekograničnom prometu i trgovanju divljim vrstama.

SAMOBOR - Nakon dva tjedna je završnim koncertom u subotu navečer zaokružen program 38. izdanja Samoborske glazbene jeseni, a na programu je bio "Stabat Mater" Josepha Haydna, izvijestio je organizator manifestacije Pučko otvoreno učilište Samobor. Publici su se pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić predstavili solisti Antonia Dunjko (sopran), Iva Krušić (mezzosopran), Marko Fortunato (tenor), Leon Košavić (bariton), Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Samoborski gudači i Ivan Bosnar na orguljama. Prije završnog koncerta, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan je koncert polaznika Ivana Bilić Marimba Weeka, na kojem su mlađi i iskusniji udaraljkaši pokazali vještine usvojene tijekom radionica i koncerata. Tijekom 38. Samoborske glazbene jeseni nastupili su brojni glazbenici, kao što su Lidija Horvat Dunjko, Monika Cerovčec, Domagoj Dorotić, Giorgio Surian, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, Jose Gallardo, Gernot Süssmuth, Linus Roth, Rumen Cvetkov, Jelena Očić, gudački sekstet Minhenske filharmonije, Monika Leskovar, Renata Pokupić i Hrvatski barokni ansambl.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙