FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 13. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR - Ploče s latiničnim i ćiriličnim natpisima jutros su, uz jako policijsko osiguranje, ponovno postavljene na zgradu Ureda državne uprave u Vukovaru, a po prvi put dvojezične ploče postavljene su i na zgradi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Postavljanje ploča potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović, koji nije želio ni potvrditi niti demantirati hoće li se i kada nastaviti s postavljanjem dvojezičnih ploča i na zgradama drugih državnih tijela u Vukovaru.

ZAGREB - Nakon Vukovara, Zagreba, Udbine, Krnjaka i Vojnića, sinoć je ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima skinuta i sa zgrade općine Biskupija u mjestu Kosovo kraj Knina, a u šibensko-kninskoj policiji tragaju za nepoznatim počiniteljem. PU šibensko-kninska priopćila je kako je sinoć između 20,25 i 21,05 sati nepoznata osoba skinula dvojezičnu ploču s natpisom "Općina Biskupija - Mjesni odbor Zvjerinac". O događaju je upoznat nadležni državni odvjetnik koji je naložio da policija postupa u cilju pronalaska otuđene ploče i počinitelja.

ZAGREB - Hrvatsko žrtvoslovno društvo izrazilo je danas bezrezervnu potporu aktivnostima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u otporu postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru, ocjenjujući da se inzistiranjem na postavljanju ćiriličnih natpisa ponovno viktimiziraju vukovarske žrtve. Predsjednik tog društva Zvonimir Šeparović u pismu predsjedniku Stožera Tomislavu Josiću ističe kako je poslanje sadašnjeg i budućeg hrvatskog naraštaja uvijek podsjećati na žrtve Vukovara te svjedočiti o žrtvi koja je zadesila hrvatski narod.

ZAGREB - Odnos Crkve i države, koji se u hrvatskoj javnosti sve češće predstavlja verbalnim sukobima, deset istaknutih poznavatelja u anketi Hine različito ocjenjuje, a kod objašnjenja pozadine tih odnosa stavovi stručnjaka oblikuju dvije oprečne skupine. Gotovo ni jedan od desetero anketiranih nije upotrebio istu kvalifikaciju za odnose Crkve i države, nego su koristili razne oznake od tih da su odnosi dobri, uobičajeni ili uglavnom zadovoljavajući, preko upotrebe izraza simbioza i relacija vruće-hladno, do ocjena nestalni, zategnuti i slabi.

KARLOVAC - Karlovačka županijska organizacija HNS-a najavila je suspenziju svoga člana Marka Carevića, ujedno i predsjednika Mjesnog odbora Sjeničak-Utinaja u sklopu Grada Karlovca, koji je prije nekoliko dana uhićen zbog sumnje da je kao pripadnik srpske paravojske 1991. počinio ratni zločin na karlovačkom području. Riječko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči Carevića da je kao zapovjednik voda čete Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine u listopadu 1991. naredio ubojstvo 83-godišnjeg starca u mjestu Kablari. Starca je, tvrde u riječkom tužiteljstvu, potom iz vatrenog oružja ubio pripadnik tog voda LJ.L. za kojim je policija najavila raspisivanje međunarodne tjeralice.

DARUVAR - Pri pokušaju izbjegavanja motocikla i njegova alkoholiziranog vozača koji su pali na cestu, sinoć je u mjestu Doljane kod Daruvara poginuo 46-godišnji vozač drugog motocikla, dok je njegov suputnik lakše ozlijeđen. Oni su, izbjegavajući udar s motociklom i njegovim vozačem ispred njih, pali na cestu i klizili po njoj, pri čemu je Željko V. glavom udario u prilazni most te na mjestu poginuo.

ZAGREB - Zagrebačka policija danas je putem medija zamolila građane da joj pomognu u otkrivanju nepoznatog vozača crvenog automobila koji je prije dva dana u mjestu Caginec kraj Ivanić-Grada pregazio i usmrtio pješakinju te pobjegao s mjesta nesreće. Policija je zamolila sve građane, eventualne svjedoke (očevidce) ili one koji o nesreći ili vozaču imaju neka saznanja, da joj se jave na telefon 192 ili na 2881-111.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙