FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, nastavljaju u petak summit na kojem su predviđene gospodarske teme pale u drugi plan zbog afere navodnog američkog prisluškivanja telefona europskih čelnika, među njima i njemačke kancelarka Angele Merkel. Njemačka i Francuska su zajednički pokrenuli inicijativu i dobili potporu svih ostalih članica EU-a da se do kraja ove godine postigne sporazum sa Sjedinjenim Državama o pitanjima prikupljanja obavještajnih podataka i prisluškivanja. Summit se nastavlja raspravom o pripremama za sastanak na vrhu sa zemljama Istočnog partnerstva, koji će se krajem sljedećeg tjedna održati u Vilniusu, a bit će riječi i o politici prema migrantima.

BEOGRAD - Izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da je Kosovo njegova druga zemlja izazvala je oštre reakcije visokih srbijanskih dužnosnika, a Beograd je najavio da će i službeno tražiti ispriku Ankare. Premijer Ivica Dačić ocijenio je izjavu turskog kolege "Kosovo je Turska - Turska je Kosovo" kao nediplomatsku, dok su je vicepremijer Aleksandar Vučić i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović nazvali skandaloznom. Erdogan je u četvrtak, tijekom posjeta Prizrenu, rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", te da Kosovo i turski narod imaju istu povjest i civilizaciju.

BEOGRAD - Udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, bit će pokopana u subotu u 12 sati uz vojne počasti pored grobnice svog supruga u Kući cvijeća u Beogradu, koja je sastavni dio Muzeja povjesti Jugoslavije. Sprovodu Jovanke Broz, za koji je obitelj tražila da bude skroman i bez posebnih ceremonija, nazočit će dvadesetak izaslanstava antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije, te brojni poklonici koji osobno ili organizirano Kuću cvijeća i inače posjećuju uz obljetnicu Titove smrti i nekadašnji praznik Dan mladosti 25. svibnja.

ZAGREB - Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog ovotjedne presude izrečene u Makedoniji novinaru dnevnika Nova Makedonija Tomislavu Kežarovskom, koji je osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, i pozvala je makedonske vlasti da ga oslobode te da se zauzmu za slobodu tiska. U srijedu su se okupili novinari u Skoplju kako bi dali potporu Kežarovskom, ali je policija napravila kordon kakao bi ih zaustavila. Taj su prosvjed podržale vodeće novinarske udruge u zemlji, među kojima Makedonski institut za medije i sindikat novinara, te mnogi pojedinci. "Svi ti događaji su zabrinjavajući i šalju jasnu poruku ostalim novinarima u zemlji da sami sebe cenzuriraju i da se ne bave istraživačkim novinarstvom", istaknuo je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović. "Pozivam vladu u Skoplju, predsjednika i parlament da se zauzmu za slobodu tiska i govora u zemlji te da prikupe sve relevantne informacije i predaju ih istražiteljima koji rade na tim slučajevima."

OSLO - Norveške vlasti od kojih je SAD zatražio uništenje dijela sirijskoga kemijskog arsenala na tlu njihove zemlje, u petak su izvijestile kako neće moći ispuniti taj zahtjev, uz objašnjenje da imaju pregust raspored obveza. U dogovoru sa SAD-om zaključili smo da s obzirom na rokove predviđene rezolucijom UN-a ne možemo i dalje razmišljati o Norveškoj kao mjestu potencijalnog uništenja sirijskoga kemijskog arsenala, rekao je ministar vanjskih poslova Boerge Brende.

ZAGREB - U petak se navršava deset godina od uhićenja bivšeg ruskog naftnog tajkuna i kritičara Kremlja Mihaila Hodorkovskog, što je događaj koji je uvelike pokazao kojim je smjerom krenuo režim Vladimira Putina, smatraju analitičari. "Točno je deset godina od uhićenja Mihaila Hodorkovskog. Taj događaj definitivno je pokazao smjer kojim je krenuo režim Vladimira Putina", piše oporbeni list Novaja Gazeta. Dnevnik Vedomosti ocjenjuje da je taj događaj "prekinuo odnose između države i poslovne zajednice i da je uvelike odredio daljnji razvoj zemlje". Hodorkovski, koji se tada smatrao vrlo utjecajnim i najbogatijim Rusom, uhićen je 25. listopada 2003. u zračnoj luci u Novosibirsku.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙