FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski će sabor ovotjedno zasjedanje danas završiti glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog SDP-a da se pristupi promjenama Ustava, kojima bi se propisalo nezastarijevanje teških ubojstava. Nezastarijevanje tih kaznenih djela podržavaju svi klubovi, no oporbeni klubovi predložili su i niz drugih promjena. HDZ traži da se u Ustavu posebno naglasi nezastarijevanje teških ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima te da se sudu onemogući odbijanje izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga zato što se u Hrvatskoj za isto djelo vodi kazneni postupak, ako taj postupak nije pokrenut prije zaprimanja naloga. Vladajući odbijaju takav prijedlog, a HDZ optužuju da želi stranim pravosuđima dati prednost pred hrvatskim. HDSSB je predložio da se Ustavom omogući podjela Hrvatske na pet regija kao jedinica regionalne samouprave te da se nezastarijevanje propiše i za kaznena djela kojima dužnosnici ugroze ekonomsku i financijsku stabilnost države. Hrvatski laburisti traže, pak, izmjene ustavnih odredaba koje se odnose na referendum. Zajedno s nezavisnom zastupnicom Jadrankom Kosor zalažu se za odgodu primjene ustavnih promjena do 1. siječnja, kako bi se otklonila sumnja da su one predložene kako bi se od europskog uhidbenog naloga zaštitilo bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića.

ZAGREB

Šestorici osumnjičenika u slučaju Remorker određen je sinoć jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke i dokaze u istrazi o izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC). Sljedećih mjesec dana u Remetincu će odlukom suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenka Posavca provesti bivši državni tajnici HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić. S obzirom na to da je u ovoj istrazi ranije zatvoren bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, od osmero osumnjičenih 'vani' će ostati jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac koji je slobodu 'kupio' priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

VUKOVAR

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pručio je da je "potpuno neodgovorno i neprimjereno" pozivati na bojkot stradanja žrtava Vukovara u Domovinskom ratu u organizaciji Grada i gradske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Sabo je sinoć priopćenjem reagirao na najavu iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako će, ne bude li u ponedjeljak postignut dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem oko dvojezičnih ploča u Vukovaru, bojkotirati gradski protokol obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i taj spomendan obilježiti po svom protokolu. Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić jučer je kazao Hini kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u potpunosti odbacuje program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine čiji je prijedlog odaslan medijima iz ureda vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Gavrić je rekao da ako se raziđu u bitnim pitanjima u razgovoru s premijerom Zoranom Milanovićem 28. listopada, "Vukovar će 18. studenoga biti negostoljubiv grad za predstavnike vlasti". "Tko sebi može dati za pravo proglašavati nepoželjnima 18. studenoga u Vukovaru bilo koga", pita gradonačelnik Željko Sabo u priopćenju. Navodi i kako nikome nije „ukrao“ geslo „Vukovar-mjesto posebnog pijeteta“.

ZADAR

Dvadeset i četvero djelatnika u turizmu sinoć su u Zadru u sklopu Dana hrvatskog turizma primili nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za najbolje u ovoj godini, a osim tih dodijeljene su i nagrade za najbolje kulturne programe u turizmu, za destinaciju izvrsnosti, te nagrade Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku drugo i trećeplasiranim iz zajedničke akcije ocjenjivanja HTZ-a, HRT-a i HGK. Najvećim pljeskom publika je pozdravila dodjelu nagrade za učeničke programe koji će se aplicirati na EU fondove koje su dobile tri srednje škole, na svečanosti su ih uz profesore preuzeli učenici tih škola, njih tridesetak. Nagrade su svima uručili ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, te je time završen prvi dan manifestacije. Na marginama prvoga dana, dosta se pričalo o aktualnim pitanjima u gospodarstvu, sektoru, politici, te je primijećeno da iako se očekivao, na DHT-u se nije pojavio gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta iako je bilo uobičajeno na svim Danima hrvatskog turizma da na otvorenju bude gradonačelnik grada domaćina.

ZAGREB

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) upriličila je sinoć predavanja u povodu dodjele ovogodišnjih Nobelovih nagrada s namjerom i željom da takva predavanja postanu tradicionalna, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Akademik Kusić objasnio je da je takva odluka na tragu suradnje koju je HAZU nedavno uspostavio s Američkom akademijom znanosti koja pak redovito organizira predavanja po dodjeli Nobelovih nagrada kako bi akademsku i širu javnost upoznali s dobitnicima te prestižne nagrade te s razlozima zašto su nagrade dodijeljene baš tim osobama. Na sinoćnjem susretu u dvorani Knjižnice HAZU tako su o radu Nobelovih laureata za fiziku, kemiju i medicinu govorili profesor Ivica Picek s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno - matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorica Sanja Tomić s Instituta Ruđera Boškovića te akademik Stjepan Gamulin. Voditelj i moderator akademik Vladimir Paar na početku je istaknuo kako ta izlaganja potvrđuju da u Hrvatskoj rade vrhunski znanstvenici na područjima koja su pak vrlo blizu onima Nobelovih laureata.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙