FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznake napretka u Washingtonu podigle europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oporavile su se u četvrtak s najnižih razina u više od mjesec dana nakon što su naznake napretka u pregovorima o okončanju američke proračunske blokade potaknule apetit ulagača za rizikom.

Londonski FTSE porastao je 0,96 posto na 6.400 bodova, frankfurtski DAX za 1,37 posto na 8.627 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC, u plusu 1,58 posto, dosegnuvši 4.188 bodova.

Dobitnike su predvodili bankarski i automobilski sektor koji su u prosjeku dobili na vrijednosti više od dva posto budući da su investitori kupovali cikličke dionice.

Američki republikanci istražuju mogućnost kratkoročnog podizanja limita zaduživanja države kako bi dobili na vremenu za razgovore o širim političkim pitanjima, izjavio je neimenovani dužnosnik stranke. Ako limit ne bude podignut do 15. listopada, Sjedinjene Američke Države možda neće moći podmiriti sve obveze koje dospiju na naplatu.

Čelnici republikanaca posjetit će danas Bijelu kuću. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da će prihvatiti kratkoročno podizanje limita zaduživanja ukoliko ne bude vezano za neke uvjete.

Optimizam zbog napretka u washingtonskim pregovorima nadjačao je zabrinutost zbog poslovnih rezultata kompanija. Kabel Deutschland nadovezao se tako na niz europskih kompanija koje su u posljednje vrijeme objavile opreznu poslovnu prognozu. Cijene njezinih dionica pale su 0,3 posto nakon što je snizila prognozu prihoda za tekuću fiskalnu godinu.

"Mislim da je ovo samo početak stišavanja očekivanja za cijelu godinu jer prva polovica godine nije bila dovoljno dobra, a rast u drugoj polovici nije brz kao što se očekivalo“, ističe strateg BTIG-a Nick Xanders.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,12 posto na 14.194 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙