FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

RAMADI - Na zapadu Iraka od utorka navečer u nizu koordiniranih napada ubijeno je 25 policajaca i troje civila, izvijestili su u srijedu liječnici i sigurnosni izvori, što govori o nastavku međuvjerskih sukoba i nasilja s više od pet tisuća mrtvih od početka godine.

U napadima koje su u utorak navečer i noću na srijedu počinile skupine naoružanih muškaraca i napadači samoubojice ozlijeđeno je 26 policajaca, prenosi isti izvor. Prema liječničkim i policijskim izvorima AFP prenosi da je od početka listopada u Iraku je ubijeno 520 ljudi, a od početka godine više od 5200. Nasilje raste od početka godine zbog političke krize koja bi mogla potrajati sve do parlamentarnih izbora raspisanih za 2014. Stručnjaci misle da je porast nasilja sračunat na to da potakne konfesionalni sukob i destabilizira zemlju deset godina nakon američke invazije kojom je svrgnut diktator Sadam Husein.

PEKING - Kina i Indija potpisale su u srijedu sporazum u svrhu smirivanja napetosti na četiri tisuće kilometara dugačkoj granici oko čijeg se velikog dijela spore i zbog čega su nakratko ratovale. Sporazum je potpisan u Pekingu nakon sastanka indijskog premijera Manmohana Singha i kineskog premijera Lija Keqianga. Kina svojata više od 90.000 četvornih kilometara teritorija u istočnom dijelu Himalaje, a Indija tvrdi da je Kina okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija na području Aksai China na zapadu.

Dvije zemlje ratovale su 1962. na prostoru himalajskih regija Ladakh i Arunachal Pradesh.

TRIPOLI - Libija, naftom bogata zemlja koja prolazi kaotično tranzicijsko razdoblje i u kojoj još ima mnogo nasilja, nije za srijedu organizirala nikakav službeni program kojim bi obilježila dvogodišnjicu pada režima Moamera Gadafija. "Oslobođenje zemlje" od bivšeg režima bilo je objavljeno 23. listopada 2011., tri dana nakon smrti Moamera Gadafija, kojega su uhitili i zatim pogubili pobunjenici u blizini njegova rodnoga grada Sirte. Libijska vlada u utorak je samo priopćenjem čestitala narodu godišnjicu "odlučujućeg dana koji je okončao tiraniju i despotizam te otvorio novo razdoblje slobode, pravde i jednakosti". No na licama u srijedu nema ni ushićenja ni proslava i stanovnici tvrde da je "sigurnost lošija nego ranije". Nakon pada 40-godišnje diktature nove su vlasti za sigurnost zadužile bivše pobunjenike koji se skrbe samo za vlastite interese. Odvjetnik Feti Tarbel ocjenjuje da je anarhija "naslijeđe bivšeg režima" koji je institucije države ostavio u potpunu rasulu.

NEW YORK - Afrička država Niger na čelu je zemalja koje su od 1990. s najviše uspjeha i ujednačenosti smanjile smrtnost djece do pet godina, pokazuje studija koju je u srijedu objavila nevladina organizacija Save the Children. Među 10 zemalja koje su s najviše uspjeha smanjile smrtnost djece do pet godina od uzroka koje je moguće izbjeći, su Liberija, Ruanda, Indonezija, Madagaskar, Indija, Kina, Egipat, Tanzanija i Mozambik. Na drugom kraju tog popisa su države Haiti, Papua Nova Gvineja i Ekvatorska Gvineja. Smrtnost djece mlađe od pet godina i dalje je visoka u Nigeru, ali je smanjena za dvije trećine. Godine 1990. iznosila je 326 od 1000, a 2012., 114 od 1000 djece. Niger, jedna od najsiromašnijih zemalja na planetu, taj je uspjeh ostvario uvođenjem sustava besplatne njege za trudnice i djecu te provedbom programa prehrane. Studija je obuhvatila 75 zemalja koje su najviše pogođene smrtnošću majki i djece.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙