FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Sedmero zastupnika iz pet zastupničkih klubova u Europskom parlamentu postavilo je pitanje Vijeću EU-a na koje ono treba odgovoriti usmeno u utorak popodne o tome zašto je hrvatski član Revizorskog suda Neven Mates imenovan protivno mišljenju Europskog parlamenta, a dvoje zastupnika su podnijeli amandmane na proračun u kojima traže da se zamrznu sredstva namijenjena Matesovu uredu dok on ne da zastupnicima prihvatljivo objašenje zašto je deziniformirao Parlament. Pitanje Vijeću postavilo je sedmero zastupnika iz pet klubova zastupnika: Jan Mulder (liberali), Ingeborg Graessle (EPP), Jens Geier (socijalisti i demokrati), Michael Theurer (liberali), Bart Staes (Zeleni), Ines Ayala Sender (socijalisti i demokrati) i Soren Bo Sondergaard (ujedinjena europska ljevica). Mulder i Graessle podnijeli su i dva amandmana na proračuna EU-a za 2014., koji su već prihvaćeni na Odboru za proračunu, a o kojima će se glasovati u srijedu na plenarnoj sjednici. Oni traže da se suspendiraju sredstva namijenjena za Matesov ured dok on ne da "zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto je dezinformirao Parlament". Riječ je o iznosu od 1,810.250 eura.

ZAGREB - Prvi britansko-hrvatski trgovinski i investicijski forum, koji se u četvrtak održava u Londonu, biti će prilika da se Hrvatska predstavi kao atraktivna investicijska destinacija te da se pred oko 200 tvrtki koje su najavile svoje sudjelovanje na Forumu predstave konkretni projekti iz područja energetike, turizma i prometne infrastrukture i održe bilateralni sastanci s investicijskim kućama, izjavio je u utorak Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova. Na Forumu u Londonu, u organizaciji ministarstva vanjskih i europskih poslova i britanske vladine agencije UK Trade & Investment (UKTI), očekuje se sudjelovanje dvjestotinjak tvrtki, među kojima su i Deutsche Bank, Morgan Stanley, Barclays te Ernst & Young. "Cilj je našeg odlaska u London predstaviti Hrvatsku kao atraktivnu investicijsku destinaciju, predstaviti određene konkretne projekte i održati bilateralne sastanke s investicijskim kućama koje su već u ovom pripremnom razdoblju iskazale interes za razgovore s ministrima", rekao je Klisović.

SARAJEVO - Provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ostaje politički prioritet Europske komisije kada je riječ o odnosima s Bosnom i Hercegovinom u kojoj u proteklih godinu dana gotovo da i nije bilo ozbiljnijeg napretka na planu provedbe reformi, izjavio je u utorak u Sarajevu zamjenik šefa delegacije EU-a u BiH Renzo Daviddi. Predstavljajući novinarima godišnje izvješće EK-a o napretku BiH u 2013., Daviddi je kazao kako ono samo pokazuje da su političari u BiH "preuzeli puno obveza i dali puno obećanja a vrlo malo toga su napravili". "Već je izgubljeno gotovo petnaest godina na reforme koje se ne provode", kazao je Daviddi.

LONDON - Zapadne zemlje i njihovi bliskoistočni saveznici traže u utorak od razjedinjene sirijske oporbe da se pridruži predloženim mirovnim pregovorima iako je predsjednik Bašar al-Asad jasno rekao kako ne kani odstupiti, a to je njihov glavni uvjet za pregovore. Sjedinjene Države i Rusija u svibnju su najavile da će sazvati konferenciju nazvanu 'Ženeva 2' ne bi li prekinuli sukob u kojem je poginulo više od stotinu tisuća ljudi, a milijuni su prognani. No zbog velikih prepreka datum nije određen. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, domaćin sastanka jedanaest zemalja, uoči sastanka rekao je kako je nužno da na pregovore dođu svi dijelovi sirijske oporbe koji uživaju potporu Zapada.

BEČ - U Austriji je u utorak počeo prvi krug koalicijskih pregovora, na kojima će se predstavnici Socijaldemokrata (SPOe) i Narodnjaka (OeVP) pokušati dogovoriti o formiranju nove vlade nakon nedavnih parlamentarnih izbora. "Pripremio sam se", rekao je novinarima neposredno uoči početka pregovora aktualni savezni kancelar, predsjednik SPOe-a Werner Faymann, što je bila jedna od rijetkih izjava sudionika pregovora. Kako je najavljeno, tijekom prvog kruga pregovora trebao bi se utvrditi njihov daljnji tijek. Konkretni rezultati za sada se ne očekuju, a po najavama najprije bi se o pojedinostima mogućeg nastavka vladajuće koalicije trebale izjasniti tematske radne skupine dviju stranaka.

BRUXELLES - Europski ministri vanjskih poslova dali su u utorak zeleno svjetlo uspostavi novog europskog sustava za nadzor granica pod nazivom Eurosur. Sustav, koji bi trebao zaživjeti u prosincu, ima za cilj jačanje kontrola vanjskih granica schengenskog prostora, kopnenih i morskih. Uvest će mehanizam koji će nacionalnim vlastima za nadzor granica omogućiti razmjenu operativnih informacija i međusobnu suradnju i suradnju s Frontexom, europskom agencijom za koordinaciju graničnih kontrola, kako bi se smanjio broj imigranata koji ilegalno ulaze u EU.

ANKARA - Turski ministar vanjskih poslova Egemen Bagis pozdravio je u utorak odluku Europske unije da otvori novo poglavlje pregovora o prijamu s Ankarom nakon trogodišnje stanke, ocjenjujući ga međutim "zakašnjelim". "To je pozitivan razvoj ali zakašnjeli", prokomentirao je Bagis u razgovoru za informativnu postaju NTV. Prema preporukama Europske komisije, ministri EU-a za europske poslove okupljeni u Luxembourgu, dali su zeleno svjetlo otvaranju, 5. studenoga, poglavlja 22 o regionalnoj politici.

TEHERAN - Iran je u utorak pozvao UN, koji u četvrtak obilježava 68. obljetnicu, na reforme koje bi odražavale "promjenu svjetskog poretka i sve veću ulogu zemalja u razvoju". "Za zadržavanje na međunarodnoj političkoj i gospodarskoj sceni, Ujedinjeni narodi se moraju reformirati", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragši na svečanosti u Teheranu u nazočnosti upraviteljice UN-ova programa za razvoj (UNPD) Helen Clark. "Te reforme trebaju izraziti promjenu svjetskog poretka, posebice sve veću ulogu zemalja u razvoju, prava naroda na samoodređenje i raspolaganje znanstvenim i tehnološlom tekovinama", objasnio je Aragši čija zemlja ove godine predsjeda Pokretom nesvrstanih.

MONTEVIDEO - Urugvajski predsjednik Jose Mujica planira pokrenuti državnu industriju marihuane kao alternativnu metodu borbe protiv konzumacije droga, piše u utorak britanski Guardian. Plan je već dobio potporu donjeg doma parlamenta, a prođe li i u Senatu, što ne bi trebao biti problem, Urugvaj će postati prva država svijeta koja će licencirati proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane potrošačima.

BANDAR SERI BEGAWAN - Bogati azijski sultanat Brunej 2014. godine uvodi šerijatski zakon, a moguće kazne uključuju kamenovanje do smrti za preljub i bičevanje za konzumaciju alkohola. Zakon će stupiti na snagu u travnju, najavio je u utorak sultan Hassanal Bolkiah, jedan od najbogatijih ljudi svijeta. Brunej je naftom bogata islamska apsolutna monarhija s 400 tisuća stanovnika smještena na otoku Borneu. Neovisnost od Velike Britanije stekla je 1984. godine. U zemlji se izbori ne održavaju i sva je vlast u rukama sultana.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙