FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović naglasio je danas kako su nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta jedini pravi put da Hrvatska ne bude izložena sankcijama kroz Proceduru prekomjernog deficita (EDP). Zato i otvaramo kanale prema inozemstvu ne bismo li dobili neke strane investicije, a moramo poticati i domaće investicije, i to ne samo one najveće. Mislim da je vrijedno otvoriti svaki obrt, radnju, malu trgovinu, svaki mali d.o.o. Svako radno mjesto je dragocjeno, rekao je Josipović novinarima komentirajući jučer objavljene podatke koji pokazuju da će zbog previsokog deficita Hrvatska uskoro ući u EDP. Po podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države krajem 2012. iznosio je 5 posto BDP-a, a dozvoljeni deficit je 3 posto BDP-a. S obzirom na europska pravila Hrvatska ulazi u proceduru "koja je primjerena našoj ekonomskoj situaciji", kazao je Josipović te podsjetio da su istu proceduru prošle gotovo sve države EU. Hrvatska će, dodao je, dobiti određene preporuke s rokom za njihovu primjenu. "A nakon toga, ako se one ne primijene, bit će sankcija. Nadam se da ćemo kroz restrukturiranje, kako je to primjereno ekonomskoj situaciji, izbjeći tu drugu fazu", kazao je.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić komentirajući jučerašnju izjavu ministra financija Slavka Linića da bi gospodarski rast od tri posto riješio problem s prevelikim proračunskim manjkom, rekao je da Vlada na tome radi svaki dan. Vlada oblikuje mjere, pokušavamo potaknuti gospodarstvo, radimo na investicijama, posebno na poticanju investicija. Sutra idemo u London tražiti pomoć i stranih investitora, uz prezentaciju mogućnosti Hrvatske, i mislim da ćemo u tome uspjeti, rekao je Grčić i ponovio kako se nada da će iduća godina biti godina preokreta. Sve crne prognoze su nešto što se vezuje uz loš scenarij. Naša bitka traje na izbjegavanju lošeg scenarija, odnosno da se gospodarski rast dogodi i da on utječe na prihodovnu stranu proračuna, a ne samo da se bavimo kako ćemo rezati rashode. Onda se zapravo smanjuje deficit i polako u iduće dvije do tri godine svodi u prihvatljive okvire. To je naš scenarij za koji se borimo, zaključio je Grčić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević izjavio je danas da će se svi u HGK, pa naravno i on, u ovom trenutku ponašati krajnje odgovorno. "Apsolutni prioritet je da HGK funkcionira normalno, a s obzirom da nemamo nijedan relevantni podatak temeljem kojeg bi mogli povlačiti neke poteze, smatram da ne treba žuriti", rekao je Vidošević komentirajući za neke medije situaciju u kojoj se našla HGK i on kao njen predsjednik nakon što je krajem prošlog tjedna uhićena pročelnica njegovog ureda Zdenka Peternel. Na pitanje kako objašnjava cijelu situaciju te hoće li podnijeti ostavku, Vidošević je odgovorio da su svi u HGK i on svo vrijeme postupali po nalazima državne revizije i poduzimali sve što je u okviru ovlasti HGK. "Sada kada se dogodila ova cijela nemila situacija obavješteni su svi u HGK, županijske komore, tajnici, direktori centara i drugi, imamo sastanke s nadzornim i upravnim odborom, za mjesec dana je skupština Komore što će biti prilika da se o svemu razgovara", kazao je Vidošević.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ponovio je danas kako dobrovoljno članstvo u obrtničkoj i gospodarskoj komori nema alternativu, kako je odgovornost za aktualnu situaciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na vodstvu Komore te kako on da je na mjestu Nadana Vidoševića više ne bi bio predsjednik HGK. Odgovarajući na novinarska pitanja Maras, koji je sudjelovao na konferenciji o poduzetništvu u organizaciji Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, kazao je kako ne odustaje od toga da dobrovoljno članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori nema alternative. Osvrnuvši se na aferu oko izvlačenja novca iz HGK kazao je kako je to "što se desilo i što se dešava u HGK proteklih godina sramota i nešto što je nedopustivo, da se novac poduzetnika izvlači na taj način". Reforma HGK mora doći na red, poručio je Maras dodajući kako ga žalosti što nema nikakve reakcije iz HGK, a i danas se u novinama vrte priče da se koriste komorski resursi u privatne svrhe.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas kako je Brodosplit trenutno u osjetljivoj fazi restrukturiranja, u kojoj svi sudionici moraju dati svoj doprinos. Brodosplit je u osjetljivoj fazi restrukturiranja, koje se mora dogoditi. Ali, svi sudionici u tom procesu moraju shvatiti da su dio tog procesa i dati svoj doprinos, izjavio je Grčić nakon sastanka s Hrvatskom zajednicom županija upitan za komentar trenutne situacije u splitskom škveru. Pritom je istaknuo da je u trenutnoj situaciji najveća odgovornost ipak na novom vlasniku Brodosplita, "koji se mora striktno pridržavati i ugovora s državom o privatizaciji i restrukturiranju, ali i svih drugih pisanih i nepisanih pravila i zakonskih i drugih rješenja". To naravno znači i vrlo striktnu zaštitu i poštivanje prava radnika i nadam se da će tu doći do zajedničkog zadovoljavajućeg stava između suprostavljenih strana, naglasio je Grčić.

ZAGREB - Hrvatski župani okupljeni u Hrvatsku zajednicu županija (HZŽ) nisu podržali prijedlog podjele Hrvatske na pet planskih područja predviđenu nacrtom prijedloga zakona o regionalnom razvoju ni nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, koji je ponovio da takva podjela ne znači ukidanje županija. Mi apsolutno ne podržavamo podjelu Hrvatske na planska područja, smatramo da i dalje funkcioniramo dobro kao županije i povezujemo se na neformalnoj razini, npr. kao Slavonija, Dalmacija, Istra ili neka druga regija. Uvažavamo prijedlog ministarstva, ali očekujemo i da se naš prijedlog razmotri i da se postigne dogovor između dvije strane, izjavio je nakon sastanka u sklopu javne rasprave o predloženom zakonu predsjednik HZŽ-a i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Župani drže da treba preispitati potrebu ustrojavanja planskih regija, kao i njihovu ulogu u koordinaciji politike regionalnog razvoja, a ako je njihovo ustrojavanje ipak nužno traže da ponovno razmotri razvrstavanje županija u planske regije. Grčić je odgovorio da će se o tome još razgovarati pojašnjavajući kako se kod planskih regija radi o neformalnom udruživanju na pripremi i identifikaciji zajedničkih projekata, što može biti uz formalizaciju planskih regiji ili bez nje.

ZAGREB - Vlada mora provesti nepopularne mjere na rashodnoj strani proračuna, kao i sve zemlje EU-a koje su u Proceduri prekomjernog deficita (EDP), a za hrvatske građane to će nažalost biti cijena propuštenih reformi prethodnih godina, navodi Ante Bajo iz Instituta za javne financije u aktualnom osvrtu na jučer objavljene podatke Eurostata o deficitu i javnom dugu. Hrvatska uskoro ulazi u Proceduru prekomjernog deficita (EDP) jer je, prema jučer objavljenim podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države krajem 2012. iznosio 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). "I više je nego jasno da Vlada mora provesti u javnosti nepopularne mjere na rashodnoj strani proračuna, a koje su provodile zemlje članice EU u sklopu EDP-a. To znači još najmanje dvije do četiri godine ušteda kojima bi se državne financije dovele do održivog stanja. Nažalost, za hrvatske građane to će biti cijena propuštenih reformi vlada iz prethodnih godina", ocjenjuje Bajo u aktualnom osvrtu pod naslovom „Fiskalna (dez)orijentacija“.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je za rujan ove godine iznosila 19,1 posto, što je povećanje za 0,7 postotnih bodova u odnosu na kolovoz, za koji je ta stopa iznosila 18,4 posto, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku. Rujan je tako prekinuo šestomjesečni niz pada stope registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja u zapošljavanju. Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, stopa registrirane nezaposlenosti za isti ovogodišnji mjesec viša je za 0,8 postotnih bodova, budući da je za rujan prošle godine iznosila 18,3 posto. Nakon šest mjeseci pada na mjesečnoj razini, u rujnu je broj nezaposlenih porastao - krajem rujna u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirane su 323.783 nezaposlene osobe, što je 3,2 posto, ili 10.108 osoba više nego krajem kolovoza. Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, broj nezaposlenih veći je za 4,1 posto, ili 12.683 osobe.

ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.512 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na mjesec prije to je vrlo blago povećanje prosječne neto plaće, za osam kuna ili nominalno za 0,1 posto. Na godišnjoj razini pak bilježi se nominalni pad prosječne plaće. Tako je prosječna neto plaća za ovogodišnji kolovoz manja za 29 kuna ili nominalno za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.933 kune. To je nominalno povećanje također za 0,1 posto u odnosu na mjesec prije, a smanjenje za oko 0,5 posto u odnosu na prosječnu bruto plaću za kolovoz prošle godine.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, uz nešto veći promet nego jučer, pri čemu je u fokusu investitora dionica HT-a, čija se cijena ponešto oporavila. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,37 posto, na 1.766 bodova. Crobex10, pak, ojačao je 0,67 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4 milijuna kuna. Dionica HT-a imala je promet od 2 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,16 posto, na 170,16 kuna. S prometom od 526.000 kuna, slijedi dionica Valamara. Cijena joj je ojačala 0,1 posto, na 158 kuna. Cijena dionice Petrokemije skočila je do podne 4,8 posto, na 182 kune, no uz promet od svega 33.500 kuna. Poljski mediji objavili su da je kemijska grupa Azoty zainteresirana za kupnju kutinske Petrokemije, u kojoj trenutno traju aktivnosti pronalaženja strateškog partnera za tu tvrtku, u skladu s odlukom Vlade.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,614270 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i američka i švicarska valuta, američki je dolar ojačao za 0,09 posto i njegov srednji tečaj iznosi 5,569244 kune, a švicarski je franak ojačao za 0,05 posto, na 6,165401 kunu po srednjem tečaju. Istodobno je britanska funta oslabila za 0,16 posto i srednji tečaj funte iznosi 8,983329 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙