FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 19. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZADAR - HSP dr. Ante Starčevića (HSP AS) protivi su registraciji Komunističke partije Hrvatske, a zamjenik predsjednice HSP AS i saborski zastupnik Ivan Tepeš danas je na konferenciji za novinare u Zadru rekao kako je nedopustivo da na hrvatskom političkom nebu bude petokraka u obliku KP Hrvatske. Komunistička partija Hrvatske bila je dio totalitarnog komunističkog režima, istaknuo je Ivan Tepeš te upitao kako je uopće registrirana Komunistička partija. "Pitam ministra (uprave) Arsena Bauka bi li isto tako registrirao ustaški pokret. KPH je partija koja je bila dio zločinačkog totalitarnog komunističkog režima, kao što je i ustaški pokret bio dio zločinačkog fašističkog režima", kazao je Tepeš, dodajući da ako se na skupovima zabranjuju simboli ustaške ikonografije, tako bi isto trebalo zabranjivati i komunističke simbole. "Po našem sudu, nedopustivo je da na hrvatskom političkim nebu bude petokraka u obliku KP Hrvatske", istaknuo je Tepeš.

ZAGREB - U programu obilježavanja europskoga dana suzbijanja trgovanja ljudima na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovale su institucije koje se bave suzbijanjem trgovanja ljudima, ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade, ministarstvo unutarnjih poslova, udruga CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te mreža nevladinih udruga PETRA. Nijedna osoba ne bi smjela završiti u modernome roblju, rekli su sudionici manifestacije. Ako i samo jedna osoba završi kao žrtva trgovine ljudima, previše je, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milenka Opačić, koja predsjeda nacionalnim odborom za suzbijanje trgovanja ljudima.

SPLIT - Središnji dio dvodnevne pokazno-terenske vježbe zaštite i spašavanja „Split 2013“ održan je u kampu Stobreč kod Splita prikazom spašavanja putnika i posade s požarom zahvaćenog broda, pod stranom zastavom, dvije nautičke milje od splitske Gradske luke. Pokaznom vježbom „Split 2013“ završena je istoimena dvodnevna vježba koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a čija je tema bila izgradnja šatorskog naselja sukladno utvrđenim standardima, zbrinjavanje unesrećenih, osiguranje uvjeta za višednevni boravak oko 250 osoba, uključivo psihosocijalnu i medicinsku skrb te osiguranje reda i mira u naselju. Na vježbi su sudjelovale operativne snage Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Sektor za civilnu zaštitu, Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite RH (DIP CZ RH) - Odjel Split, Zajednica društava Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije i Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

TINJAN - Međunarodni sajam pršuta "ISAP 2013", na kojemu ove godine sudjeluje 33 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crna Gore, te Bosne i Hercegovine, svečano je otvoren u Tinjanu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na sajmu je kazao kako je riječ o jedinstvenoj manifestacije koja predstavlja vrhunske gastro proizvode i koja "ide u odličnom smjeru". Po njegovim riječima, više od dvadeset tisuća posjetitelja, koliko se i ove godine očekuje na tom sajmu, potvrđuje ispravnost organizacije takvih manifestacije i promocije naših proizvoda.

ZAGREB - Dani Orisa počeli su svoje 13. izdanje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dodjelom Oris Kvadra nagrade Uredu Herzog & de Meuron, jednom od najuglednijih arhitektonskih ureda u svijetu, za njihov projekt zgrade Elbphilharmonie u Hamburgu koja je u fazi izgradnje. Nagradu su primili predstavnici toga ureda, osnovanoga u Baselu - arhitekti Vladimir Pajkić i Iva Smrke Kroeger, oboje hrvatskih korijena koje je, kako je rekao Pajkić, obradovao povratak u domovinu. Organizator Dana Orisa - tvrtka Oris d.o.o. ove godine nagradu dodjeljuje u suradnji s hrvatskom tvrtkom Kvadra koja, rekao je njezin vlasnik Tomislav Knezović, nastoji pratiti suvremene svjetske trendove u proizvodnji namještaja i u tome ima veliku pomoć arhitektonske struke.

ZAGREB - Književno-kulturna i znanstvena međunarodna konferencija "Recepcija i novo čitanje Njegoševa djela", kojom se obilježava 200. obljetnica rođenja crnogorskoga književnika, vladara i vladike Petra II. Petrovića Njegoša (1813.-1851.) održava se u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Predsjednik DHK Božidar Petrač u pozdravnom govoru je istaknuo kako je skup važan za hrvatski i crnogorski narod i obje države. Izaslanik crnogorskoga ministra prosvjete Slavoljuba Stjepovića i ravnatelj Instituta za crnogorski jezik i književnost Adnan Ćirgić pohvalio je organizaciju skupa te istaknuo kako su hrvatski znanstvenici pomogli da se Njegoš vrati u crnogorsku književnost, ali i da se Crnogorcima vrati njihov crnogorski jezik i književnost.

BJELOVAR - Prilikom rušenja stabla jučer je u šumskom predjelu "Ječmenice" na području Markovca pokraj Daruvara smrtno stradao 58-godišnji Frano P., priopćila je danas Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Utvrđeno je da Frano P., iz Vrbovca pokraj Daruvara, motornom pilom sjekao stablo graba pri čemu je puknuo gornji dio stabla te ga udario u glavu. Od zadobivenih ozljeda 58-godišnjak je preminuo mjestu nesreće.

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙