FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 28. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

PULA - Istarski svećenik i mučenik Miroslav Bulešić danas je proglašen blaženim na velikom euharistijskom slavlju beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni, koje je predvodio Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato. Amato je tijekom svečanog čina pročitao apostolsko pismo Pape Franje u kojem se kaže da Papa "posavjetovavši se sa Zborom za proglašenje svetih i apostolskom vlašću dopušta da se časni Sluga Božji Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, revan pastir, vješt odgojitelj mladih i neustrašivi svjedok prvobitnosti Evanđelja, od sada naziva blaženikom te da se njegov blagdan slavi svake godine, 24. kolovoza kada se uzdigao na nebo". Nakon toga je otkrivena velika slika Miroslava Bulešića, postavljena pokraj oltarnog prostora, a potom su pred oltar donesene Bulešićeve relikvije te je uslijedilo njihovo kađenje. Govoreći o značaju beatifikacije, Amato je istaknuo kako je ona "svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, te božanske ljubavi nad ljudskom zlobom". "Bulešić nosi poruku mira i bratstva kojom nam želi reći: 'Ja jesam ubijen, ali nemojte se više ubijati'. U tom smislu Bulešić je narodni heroj, a ne samo heroj Crkve, jer je doista pokazao kako treba živjeti dobrotu", zaključio je Amato. U Areni su se okupili svi hrvatski biskupi i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva, a doputovalo je i oko 17.000 hodočasnika.

DUBROVNIK - Olga Muratti, donedavna predsjednica dubrovačkog SDP-a, izvijestila je danas kako odlazi iz SDP-a nezadovoljna stanjem u stranci. Uoči sjednice dubrovačkoga Gradskog vijeća Muratti je na kratkoj konferenciji za novinare izjavila kako podnosi ostavku na članstvo u SDP-u, u kojem je od 1973. jer se "ne može složiti s lakoćom donošenja neutemeljenih odluka i lošim odnosima prema ljudima". "Ovo je za mene bila teška odluka, možda i najteža u životu", kazala je Muratti, donedavna predsjednica dubrovačke organizacije SDP-a koju je Predsjedništvo SDP-a nedavno raspustilo i povjerenikom imenovalo Vedrana Lendića. Muratti se kandidirala na unutarstranačkim izborima za dubrovački SDP, no prošlog tjedna, ususret izborima, Predsjedništvo SDP-a raspustilo je dubrovačku organizaciju i imenovalo povjerenika. Muratti je u prošlom sazivu bila predsjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća.

ZAGREB - Hrvatski laburisti zasad ne podržavaju najavljene ustavne promjene, no konačnu odluku o tome tek će donijeti tijekom saborske rasprave, izjavio je danas predsjednik stranke Dragutin Lesar. U vezi s najavljenim promjenama Ustava u dijelu nezastarijevanja teških ubojstava, Hrvatski laburisti suzdržani su iz straha da se opet ne onemogući izručivanje Josipa Perkovića Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga, rekao je Lesar gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. "Bojimo se manevra da vladajući ustavnim promjenama žele omogućiti da slučaj Perković ide pred hrvatsko pravosuđe te da se time, po zakonu, izbjegnu osnove za njegovo izručivanje Njemačkoj", izjavio je. "Postoji mogućnost da ustavne promjene budu nova zamka u koju se uvlači hrvatski parlament", upozorio je Lesar. Podsjeća i kako vladajući nisu imali sluha na inicijativu laburista da se ustavnim promjenama referendumska regulativa uskladi s Ustavom.

PULA - U pulskom brodogradilištu Uljanik u more je porinut brod za prijevoz rasutog tereta "Valovine", koji je izgrađen za kompaniju "Uljanik financije", društvo u sastavu ULJANIK Grupe. To je društvo namijenjeno izgradnji brodova za vlastitu flotu u vrijeme niskog intenziteta svjetskog tržišta te nižih cijena novogradnji. "Gradnjom tog broda Uljanik zadržava kontinuitet zaposlenosti vlastitih proizvodnih kapaciteta i radnika u vremenima kada se oporavak polako nazire, ali još uvijek nije došlo do značajnijeg pomaka na brodograđevnom tržištu", istaknuo je direktor grupe Uljanik brodogradilište Eduard Milovan. Brod "Valovine" je nosivosti 52.000 tona, dug je 189,9 i širok 32,24 metra, a pokretat će ga Uljanikov MAN motor snage 8.600 kW s kojim će brod postizati oko 15 čvorova brzine plovidbe.

ZAGREB - Trodnevnim događanjima u Zagrebu se obilježava otvaranje Subkulturnog Centra u Ulici Pavla Hatza 14-16, u dvorišnom kompleksu koji je neslužbeno preimenovan u Trg Joe Strummera, pokojnog lidera grupe The Clash. Na toj lokaciji u petak je otvoren novi glazbeni klub pod imenom Klub., namijenjen različitim glazbenim žanrovima i izvođačima, od rock'n'rolla, punka i indie bendova do elektronike, DJ-a i live actova. U dvorištu je otkriven kip Joea Strummera u prirodnoj veličini, djelo akademskog kipara Marina Marinića, a plan projekta je postavljanje još umjetničkih izložaka tematski vezanih uz povijest rocka. U bližoj budućnosti tamo se planira otvorenje nakladničke kuće i TV studija, studentskog hostela i drugih sadržaja kojima će se širiti urbana kultura kroz glazbu, kazalište, književnost, film i likovnu umjetnost.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙