FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 5. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Pravilnik o prehrani studenata korak je prema izravnoj dodjeli pomoći onima kojima je najpotrebnija, pripreman je godinu dana u pregovorima sa studentima i studentskim centrima, a u javnoj raspravi podržali su ga svi studentski predstavnici, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Reagirajući na medijske tvrdnje kako je "MZOS neosnovano i bez znanja studenata podignuo cijene studentskih obroka", iz Ministarstva ističu da prate situaciju u restoranima studentske prehrane, vezano uz primjenu novoga Pravilnika o prehrani. Glavni cilj pravilnika je osigurati financijsku održivost sustava jer se cijene obroka nisu mijenjale u proteklih 15 godina, dok su cijene svih namirnica i energenata bitno porasle. Cijena kompletnog obroka povećana je sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta), što znači da je cijena meni obroka za studente povećana za 2,10 kuna. MZOS podsjeća da se za sustav studentske prehrane godišnje izdvaja više od 250 milijuna kuna, dok istodobno Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna studentske stipendije.

ZAGREB - Hrvatska ljekarnička komora opovrgnula je tvrdnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da svoje obveze plaća u roku kraćem od 100 dana, ustvrdivši da HZZO kasni s isplatama više od 210 dana. HZZO je u prvom krugu sanacije u lipnju uplatio ljekarnama obveze u iznosu od 1,716 milijardi kuna i time rok plaćanja smanjio na 120 dana. Ukupna dugovanja HZZO-a za lijekove na recept na dan 30. lipnja iznosila su 1,3 milijarde kuna. Od 20. lipnja do danas HZZO nije ništa platio ljekarnama pa se na dan 1. listopada ukupni dug povećao na 2,2 milijarde kuna, a rok plaćanja dosegnuo više od 210 dana, ističe Komora.

SLUNJ - Vojna vježba "Udar 2013." Hrvatske kopnene vojske i američkih zračnih snaga, koja se uz sudjelovanje 450 vojnika održala na Vojnom vježbalištu Eugena Kvaternika u Slunju, pokazala je odličnu uvježbanost vojnika, ali i potrebu za modernizacijom oružja Hrvatske kopnene vojske i zrakoplovstva, ocijenio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić. U vježbi je sudjelovalo 450 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Vojne obavještajne bojne i Gardijske motorizirane brigade, zatim dva američka bojna zrakoplova F-16, 12 tenkova M 84, osam bojnih vozila pješaštva, osam samohodnih haubica, jedna bespilotna letjelica i dr. Lovrić je rekao da je stupanj uvježbanosti i združenog djelovanja hrvatskog oklopništva visok, ali trebalo bi modernizirati protuoklopne raketne sustave "maljutke" i bojna oklopna vozila pješaštva, što je i predviđeno dugoročnim planom razvoja.

SPLIT - Dokumentarno-igrani serijal "Tijardović", posvećen glazbeniku Ivi Tijardoviću (1895.-1976.) premijerno je predstavljen u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Promocija serijala kojeg je snimio HRT upriličena je u sklopu trodnevne manifestacije "Dana Ive Tijardovića", koji su organizirani u povodu 120. godišnjice kazališne zgrade splitskog teatra i 90 godišnjice početka Tijardovićeva umjetničkog djelovanja u rodnom Splitu. Autor serijala od četiri epizode, koje će HRT početi emitirati 6. studenog, jest Željko Rogošić, koji je i scenarist zajedno s Marinom Kuzmićem. Na promotivnom predstavljanju prikazan je 80-minutni izbor iz prve dvije epizode: "O Floramye" i "Raspjevani grad". Rogošić je predložio da splitski HNK ubuduće nosi ime po Ivi Tijardoviću, kao što riječko kazalište nosi ime Ivana plemenitog Zajca, što su nazočni popratili burnim pljeskom.

ZAGREB - Međunarodni umjetnički festival "Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine", koji putem suvremene umjetnosti donosi drugačiji pogled na starost, počeo je u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori nizom događaja, izložbom, koncertima i performansima. Festival se bavi proučavanjem društveno postavljenih granica normalnog i patološkog, a u svojem će trećem izdanju pojam starosti sagledavati suprotstavljajući hiperproduktivno društvo s usporenom i neproduktivnom "trećom dobi" i u kontekstu raznih tema, od ekonomije, zdravlja i dokolice do ljubavi, seksualnosti i smrti. Na prvom katu Galerije postavljena je izložba "Inspirativna starost - tijelo i um na rubu društvenih normi" s video i audio radovima, fotografijama i instalacijama domaćih i inozemnih umjetnika Sanje Iveković, Gorana Trbuljaka, Siniša Labrovića, Ane Alvarez-Errecalde, Pilvi Takala, Mladena Stilinovića, Sonje Vuk, Stahla Stensliea, Ivana Kožarića i dr.

ZAGREB - Nova predstava Teatra Exit "Njuške", prema popularnom predlošku australskog dramatičara C.J. Johnsona i u režiji Matka Raguža, nasmijala je i zabavila premijernu publiku, navijestivši još jednu hit predstavu toga zagrebačkog kazališta. Predstava prati sudbine petnaestak različitih karaktera pasa kroz niz zabavnih monologa koje naizmjence izvode glumci Filip Križan, Janko Rakoš i Enes Vejzović. U njihovim glumačkim interpretacijama razvija se kolaž psećih života koji na duhovit način zrcali njihove svakodnevne probleme, brige, ljubavi, prijateljstva, zadovoljstva, pa i osvete. Hrvatska inačica predstave originalnog naziva "The Dog Logs", u prijevodu i adaptaciji Ines Matić i Janka Rakoša, te redateljskoj interpretaciji Matka Raguža, pružila je dva sata dobre zabave publici Exita, koja je često glumce ispraćala pljeskom, a na kraju i ovacijama.

RIJEKA - U riječkoj Gradskoj vijećnici prigodno je obilježena 85. godina života i 65. godina književnog stvaralaštva riječkog i hrvatskog književnika talijanskog podrijetla Giacoma Scottija. Svojim sam pisanjem i cjelokupnim intelektualnim angažmanom nastojao graditi most između dviju obala Jadrana, biti i djelovati u oba naroda, a ne stajati između, rekao je Scotti (Saviano, Napulj, 1. prosinca 1928.). Scottijev književni opus obilježen je bilingvalnošću, a objedinjuje 160 naslova - knjiga pjesma, pripovjedaka, novela, romana, esejistike i povijesne građe. Moje prve knjige bile su pjesme i priče za djecu na hrvatskom i talijanskom jeziku, rekao je Scotti. O svojem društvenom djelovanju rekao je kako je bio svjedokom i suvremenikom propadanja mnogih utopijskih ideologija, ali je njegov etički angažman i smjer, njegov antifašizam, uvijek bio i ostao istoznačan i pravocrtan. Scotti se 1947. doselio u Hrvatsku i živio u Puli, nakon toga i u Rijeci gdje je radio kao profesionalni novinar, a od 1948. posvećuje se književnom radu.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙