FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

NEW YORK - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović iz New Yorka je komentirao sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o dizanju međustope PDV-a, ocjenjujući kako Hrvatska očito ulazi u razdoblje kada će se morati sanirati dugogodišnji problemi u proračunu i u samom gospodarstvu. "Te mjere kojih će sasvim sigurno biti još, i mnoge neće biti popularne, morat će se procjenjivati s aspekta funkcionalnosti i s aspekta pravednosti, što je meni osobito važno. Dakle, je li u situaciji kada se mora ići na određene rezove pravedno raspoređen teret", rekao je Josipović. Na pitanje bi li kao predsjednik države dao potporu ostavci Vlade i prijevremenim izborima, što traži oporba, Josipović je rekao da njegova pozicija ne dozvoljava svrstavanje na taj način i da je on predsjednik svih građana i svih stranaka. "Ja sam tu da budem određeni moderator i da na taj način pozitivno utječem na politički život", poručio je.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić poručio je da ne treba stvarati paniku zbog povećanja međustope PDV-a jer to neće imati utjecaja na građane. Povećanje međustope s 10 na 13 posto ne mora značiti poskupljenje, kao što ni smanjenje PDV-a s 25 na 10 posto nije donijelo niže cijene u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Linić u središnjem Dnevniku HTV-a. Ustvrdio je da će gorivo sigurno poskupjeti za iznos trošarina koje su sada na najnižoj razini u Europskoj uniji i koje će ići gore, ali će glavni utjecaj na cijenu goriva imati kretanje cijene nafte. Vezano uz novi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, koji je najavljen za studeni, ustvrdio je da ćemo stvarni rebalans imati za mjesec dana kada se dozna što se može naplatiti od starih dugova poreznih neplatiša. Ponovio je da će 2014. Hrvatska imati više od sedam milijardi novih rashoda - samo ulazak u EU stajat će nas 4,7 milijarde, a nova kamata na reformske poteze i dugove 2,5 milijardi. Stoga se u novoj Vladinoj strategiji dio mjera odnosi na porezne stope i prihode, a drugi dio na smanjivanje potrošnje.

ZAGREB - Saborski zastupnici podržali su prijedlog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kojem je cilj povećati njihovu zapošljivost, te stvoriti uvjete za rehabilitaciju i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da je u 2011. i 2012. porastao broj zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali one i dalje čine samo 0,9 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Upozorio je kako je najveći broj nezaposlenih u dobi od 20 do 24 godine (više od 16 posto) te kao problem istaknuo lošu obrazovnu strukturu osoba s invaliditetom, jer njih 82 posto ima srednju stručnu spremu. "Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom predstavlja preduvjet za zapošljavanje na tržištu rada", kazao je. Istaknuo je da će proširivanje kvotnog zapošljavanja na realni sektor i uvođenje obveze plaćanja novčane naknade za nezapošljavanje osoba s invaliditetom potaknuti njihovo veće zapošljavanje.

ZAGREB - Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori je svoju jesensku izložbenu sezonu otvorila izložbom "Alegorija i arkadija – antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne", koja kroz gotovo 140 djela ponajboljih hrvatskih slikara i kipara toga razdoblja nastoji predstaviti vrhunske primjere hrvatske moderne inspirirane antičkim motivima. "Riječ je o djelima vrhunskih hrvatskih umjetnika na prijelazu 19. na 20. stoljeće, jednog od najpregnantnijih razdoblja hrvatske umjetnosti, koja na ovoj izložbi promatramo u kontekstu zajedničkog sadržaja s ishodištem u Grčkoj i Rimu - temeljima europske civilizacije, kojoj i mi pripadamo", kazala je predstavljajući izložbu kustosica Petra Vugrinec, autorica projekta zajedno s Irenom Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti i Darijom Alujević iz Arhiva za likovne umjetnosti HAZU-a. Izložba je plod jednogodišnjih istraživanja, a donosi više od 130 djela najznačajnijih autora hrvatske moderne – Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Tišova, Roberta Auera, Bele Čikoša Sesije, Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca i Ivana Meštrovića.

ZAGREB - Međunarodni filmski Festival 25 FPS, na kojem će do 29. rujna u natjecateljskom programu biti prikazano 26 filmova, otvoren je u zagrebačkom Studentskom centru. Natjecateljski program devetog izdanja donosi recentne festivalske uspješnice "Tisuću sunaca" Mati Diop, nagrađen na festivalu u Marseilleu, animirani "Futon" Yoriko Mizushiri, nagrađen na festivalu animacije u Hirošimi, te "Cvjetanje" Naoko Tasake, nagrađen na festivalu u Ann Arboru. Među njima je i rekordan broj domaćih, "Razglednice" Ane Hušman, "Najmanji" Tomislava Šobana, "Autofokus" Borisa Poljaka i srpsko-hrvatska koprodukcija "Sitna ptica" Dane Komljena. Oni će se natjecati za tri Grand Prixa svakog člana međunarodnog žirija, potom za nagradu kritike, nagradu publike i nagradu Green DCP za filmove programa "Refleksi".

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙